NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
50 korisnika su online (7 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 50

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   4 Anonimnih korisnika

« 1 (2) 3 4 5 »

Re: Svetli oklop?
Aktivan član
Aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Kori
Grijac grije vodu u akvariju, a lampa grije kopno.
Najtoplije mjesto na kopnu mora biti oko 35 stupnjeva! Tu temperaturu ne mozes postici UVA-UVB neonkom, moras imati dodatnu lampu za grijanje. To je vazno za probavljanje hrane, a isto tako ako na kopnu nije dovoljno toplo kornjaca nece izlaziti i izlagati se potrebnom UVA-UVB zracenju dovoljno dugo. Toplina i UVB zracenje pomazu pri odrzavanju kornjacinog oklopa.
Također, Ako je zrak u akvariju hladniji od vode kornjaca ce dobiti respiratornu infekciju koja moze zavrsiti sa upalom pluca.

Dakle, uz UVA-UVB neonku lampa za grijanje je obavezna! To moze biti obicna reflektorica ili halogenka.

Kada ju instaliras kornjaca ce puno vise vremena provoditi na kopnu suncajuci se i situacija sa oklopom bi se trebala popraviti.

Pazi meni kornjaca 2/3 vremena dok je budna provodi na kopnu suncajuci se, ponasa se sasvim normalno i zdravo, samo sto ima te zute fleke na oklopu, porverio sam ceo okolop, tvrd je, malo se ljusti koza povremeno i samo to... Ali oklop ne! Temperatura vode mi je oko 28-30 stepeni a kopno je oko 33-35 znaci sasvim ima dovoljne i odgovorajuce uslove, eto hteo sam samo da kupim grejac za akvarijum da greje vodu nocu kad mi je ugasena uv lampa...

Pisano: 20.09.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Cekaj, sto na kraju ti sve imas od opreme?

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Citiraj:

Cekaj, sto na kraju ti sve imas od opreme?

Napisah u prvom postu, uva/b lampu, filter, aq je oko 50l, kopno napravljeno od mangrovog drveta, kamenje i neke plasticne biljkice, e da dajem joj i sipinu kost povremeno, povrce nece za sada, ali je stara mesec ipo dana...

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Aha, promaklo mi je, sorry.
Ljeti si se mogao provuci bez grijaca i lampe za grijanje, ali sada vise ne mozes.
Temperatura vode moze biti 28-30 stupnjeva samo ako je temperatura prostorije nekoliko stupnjeva toplija. Ako neces grijati svoj stan ili kucu na 30 stupnjeva zimi voda nece biti u optimalnim granicama, prema tome morati ces kupiti grijac za vodu. Sada je vec malo zahladilo i poprilicno sam siguran da voda u akvariju nije vise toliko topla.

Za temperaturu kopna ista stvar, morati ces staviti lampu za grijanje. Sada za pocetak stavi obicnu stolnu lampu iznad da grije, jer ne treba dugo da dođe do respiratorne infekcije.
Koji je tip lampe ta UVA-UVB? Neonka, stedna...?

Mladuncima je toplina jako vazan uvjet, nemoj ga zanemariti.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
smanji temperaturu na grijecu stavi 26-27 stepeni..zimi mozes staviti na 28

Rajvosa moj aqvarij WC je naj stra

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Citiraj:

Aha, promaklo mi je, sorry.
Ljeti si se mogao provuci bez grijaca i lampe za grijanje, ali sada vise ne mozes.
Temperatura vode moze biti 28-30 stupnjeva samo ako je temperatura prostorije nekoliko stupnjeva toplija. Ako neces grijati svoj stan ili kucu na 30 stupnjeva zimi voda nece biti u optimalnim granicama, prema tome morati ces kupiti grijac za vodu. Sada je vec malo zahladilo i poprilicno sam siguran da voda u akvariju nije vise toliko topla.

Za temperaturu kopna ista stvar, morati ces staviti lampu za grijanje. Sada za pocetak stavi obicnu stolnu lampu iznad da grije, jer ne treba dugo da dođe do respiratorne infekcije.
Koji je tip lampe ta UVA-UVB? Neonka, stedna...?

Mladuncima je toplina jako vazan uvjet, nemoj ga zanemariti.

Znam za grejacu uzecu ubrzo jedan...

A sto se tice grejanja moje sobe meni je uvek 25stepeni u sobi, minimum, sto je za mene leti uzas
Sijalica je exo-terra solar glo od 125w...
Uh gde ga zanemariti, volim ga vise od sebe
valja li cemu ovo? jel cu time zagrejati dobro vodu? http://www.exo-terra.com/en/products/turtle_heater.php inace vodu menjam na svaka 7dana kompletno, ubise me alge!

Aktivan član
Aktivan član

See User information
sve sve ali idalje mi niko nije rekao sta su one zute fleke na oklopu? niti su mekane niti ista, ne govorim o grbi, on se dosta zavlaci ispod mangrovog drveta pa verovatno tu i grebe tu grvu na oklopu...

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Ado
smanji temperaturu na grijecu stavi 26-27 stepeni..zimi mozes staviti na 28

E hvala, predpostavljao sam da je to optimalana temp.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ovaj grijac ti je odlican,cak ima i svoju zastitu....a sto se tice algi previse svjetlosti moze uzrokovati alge

Rajvosa moj aqvarij WC je naj stra

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Ado
ovaj grijac ti je odlican,cak ima i svoju zastitu....a sto se tice algi previse svjetlosti moze uzrokovati alge

Oki ako ne budem uspeo da narucim njega uzecu jbl-ov... A ima neki algizit jbl-ov, tabletice za odstranjivanje algi, ne znam da li je to neko koristio...

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum