NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Login
Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meIzgubili ste lozinku?

Registrirajte se ovdje!

 

Main Menu
Who is Online
9 korisnika su online (6 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 9

više...
O kornjacama


Aktualno u forumu

DnoDnoOdg.: moze li pomoc
#1
Moderator
Moderator


Prolaps kloake, događa se uglavnom kod muških kornjača koje imaju spolni organ djelomično u repu djelomično unutar oklopa, dugačak je i kod nespretnog izvlačenja može doći do prolapsa, ako nije mehaničko oštećenje, povreda ili bolest.

http://kornjace.com/modules/publisher/item.php?itemid=40

Kod ženske kornjače, moje iskustvo, može biti nezrelo jaje koje je zapelo. Kornjača može imati 5-15 jaja , koje više ili manje, ne mora se pariti, nego kod spolnog sazrijevanja, jaja rastu u njoj i ona kada dođe vrijeme da ih izbaci, bez obzira na uvjete( kanta s pijeskom ili samo u vodi) izbacuje jaja.
Nisam veterinar, ali meni izgleda tako. Pokušaj vodu održavati što čišćom, možda joj napraviti ako nemaš posudu s pijeskom, vjerujem da su jaja u pitanju. Moja kornjača nije imala veliki akvarij, čudno se ponašala i prestala jesti. Stavila sam ju na stazu u hodnik 3 m i pustila da hoda, mislila sam da je slomila nogu, to je bilo njeno prvo iskustvo lijeganja jaja, bilo ju je čudno za vidjeti. Ali imala je 2 g. ja nisam tada ništa znala i izlegla je u vodi 1 jaje koje je pojela, 4 na tepihu i dva mala kao pikule tvrda s kojima se namučila.
Iskreno se nadam da si u istoj situaciji. Ako se stanje pogorša trebalo bi potražiti savjet veterinara.

Pisano: 15.03.2018 09:22
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znaći da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
Vrh


Odg.: moze li pomoc
#2
Početni član
Početni član


evo i slika

Dodaj datoteku:jpg  rsz_img-bbdb4e18e6f9ee569edea8c05479d702-v.jpg (29.41 KB)
5111_5aa834330de23.jpg 462X386 px

Pisano: 13.03.2018 21:22
Vrh


moze li pomoc
#3
Početni član
Početni član


U nedelju se pojavilo iz kloake kornjace, u pitanju je zenka, nakon mozda pola sata se povuklo. Sada se opet pojavilo. Da li je u pitanju prolaps kloake?

Pisano: 13.03.2018 21:19
Vrh


Odg.: Pomoc, bolesna zutouha kornjaca
#4
Moderator
Moderator


Vodene kornjače na temp 26 stupnjeva ne pripremaju se za hibernaciju spavanje, pogotovo ne sada u 3. mj.
Ako su male i došle su iz pet shopa iz uvoza postoji mogućnost da su već došle slabijeg imuniteta ili bolesne.
I ćud kornjače može biti različita , da je jedna aktivna a druga mirnija.
Ne znam o kojoj vrsti se radi. Ako su mesojedi, probaj ih hraniti u manjim količinama iznutricama pilećim jetricama ili srcem, narezanim na manje komadiće i veš puta dnevno po malo. Hrana ima dovoljno nutritivnih vrijednosti da ih podigne, crvene je boje i mirisa i kornjače ih vole. Slatkovodna riba, meso, ali ne svinjsko ili ono što bi one najviše voljele jesti crvići brašnari....

Dobar je postupak si posjetio/la veterinara.

Prehrana: Komercijalne hrane (granule, račići...) koje u pet shopu prezentiraju kao kompletnu hranu mogu služiti samo kao dopunska hrana. Glavna hrana ovih kornjača je riba (pastrve, kederi...), meso (piletina, puretina, iznutrice...) i najzdravija živa hrana (akvarijski puževi, potočni rakovi, živorotke, kozice, cvrčci, larve, crvi, fobasi, brašnjari, gliste, smrskani puževi i puževi golaći). Kako kornjače rastu dio prehrane bi trebalo biti bilje. Najzdravije je vodeno bilje (amazonka, vallisneria, vodena kuga, vodena leća, rogolist, vodena salata, lopoč...), dobra zamjena je povrće (mrkva, radič, salata, tikvice, rajčica, repa...), dok se voće može davati jednom mjesečno kao poslastica (jabuka, banana, borovnica, dinja, smokva, grožđe, papaya, jagode, lubenica). Mlade kornjače do 6 mjeseci starosti je potrebno hraniti 2x dnevno (npr. ujutro riba, meso ili živa hrana, a navečer kvalitetnije granule). Zatim je preporučljivo priječi na hranjenje jednom dnevno do godine dana starosti. Nakon toga se može priječi na jedan obrok svaka 2, 3, a kasnije čak 4 dana. Važno je napomenuti da to vrijedi samo za ribu, meso i živu hranu, a vodeno bilje i povrće se može davati među obrocima. Kornjači je potrebno pružiti raznoliku prehranu i ne pretjerivati sa količinom hrane (pogotovo mesom) zato jer će to imati negativan učinak na zdravlje i životni vijek kornjače. Nikada ih nemojte hraniti do sitosti niti im davati začinjenu hranu za ljudsku upotrebu.

Bolesti: Pogrešni uvjeti držanja su gotovo uvijek uzrok bolesti kornjače. Mnoge kornjače se razbole čak prije nego li dođu kod svog vlasnika. Transport od uzgajivača je dug i uvjeti u pet shopu gdje se drže do prodaje su često loši. Kornjače najčešće obolijevaju od bakterijske upale očiju uzrokovanom zmazanom vodom, respiratornih infekcija i upale pluća zbog nedostatka grijača i lampa za grijanje, te metaboličke bolesti kostiju (mekšanje oklopa) zbog neadekvatne prehrane i nedostatka UVB rasvjete. Ukoliko primijetite da Vaša kornjača često ima zatvorene oči, dugo vremena odbija hranu, većinu vremena provodi na kopnu, pliva ukošena u jednu stranu ili pluta na površini vode bez mogućnosti da zaroni, često otvara usta kao da se guši, ispušta piskutave zvukove, ima bijele fleke po oklopu ili je oklop općenito mekan trebate pod hitno ispraviti eventualne greške pri držanju i odvesti kornjaču specijaliziranom veterinaru za gmazove.

Pisano: 07.03.2018 08:54
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znaći da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
Vrh


Anonymous
Pomoc, vodena kornjaca ne jede danima
#5
Anonymous-Anonymous
Postovani, imam problem sa vodenim kornjacama. Imam dve male kornjace, kod mene su 20-ak dana ali u poslednjih nedelju dana jedna je prestala da jede, po ceo dan miruje ,ponekad zmuri , obicno stane na grejac ili filter i tu provede ceo dan. Kada je pomerim sa grejaca zivahna je, pliva normalno, oci su joj bistre, oklop ok. Imaju filter, grejac (podesen na 26 stepeni ) lampu i mesto gde se suncaju, menjam im vodu, sipam vitamine koje sam uzela u pet shopu. Isli smo i do veterinara , dali su mi enrocin kapi koje sipam u vodu ali se situacija ne popravlja. Sta se desava sa kornjacom, kako da joj pomognem?

Vrh


Anonymous
Odg.: Pomoc, bolesna zutouha kornjaca
#6
Anonymous-Anonymous
Postovani, imam jedno pitanje u vezi vodenih kornjaca. Imam dve male vodene kornjace , cuvam ih 20-ak dana medjutim u poslednjih 5-6 dana jedna je prestala da jede, po ceo dan miruje kao da spava, obicno stane na grejac ili filter i tu provede ceo dan a kada je pomerim sa grejaca vrlo je zivahna, pliva normalno, oci su joj bistre skroz. Cuvam ih u akvarijumu koji ima filter. grejac, lampu i deo gde se suncaju. Temperatura vode je oko 26 stepeni, vodu menjam cesto i sipam im vitamine za kornjace koje sam kupila u pet shopu. Isla sam i kod veterinara i dali su mi enrocin kapi ,koje im sipam u vodu ,ali je stanje i dalje isto. Da li je kornjaca bolesna ili se priprema za zimski san?

Vrh


Odg.: Pomoc, bolesna zutouha kornjaca
#7
Moderator
Moderator


Provjeri temperaturu vode. Kod bolesnih kornjača ili kornjača koje se usporeno ponašaju ne jedu, potrebno je prvo vidjeti dal' pluta ili pliva, što znaći da možeš ukoliko pliva isključiti upalu pluća.
Ako je ženka, može biti spremna polegnuti jaja, možda je voda preniske temperature pa je pala u poluhibernaciju, što ne znaći da uvijek moraju biti antibiotici.
Rengen nije uspio, ne razumijem, slika mutna ili nešto što nisu znali pročitati.

Povećaj temperaturu vode na 26 stupnjeva za početak. Ima li kornjača neka specifična obilježja ponašanja, ili samo ne jede i miruje?

Pisano: 14.02.2018 06:50
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znaći da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
Vrh


Odg.: Pomoc, bolesna zutouha kornjaca
#8
Početni član
Početni član


pozdrav, ma ne jede vec sad skoro tri tjedna cula sam se sa doktoricom iz zagreba ingeborg?, preporucila je antibiotike, zasad jos nisu djelovali. bili smo i na rengenu ali neuspjesno 250 kn a slika nije bila dobra... Neznam vise sto bi :(

Pisano: 10.02.2018 20:48
Vrh


Odg.: Pomoc, bolesna zutouha kornjaca
#9
Moderator
Moderator


Dobar dan, šta se dogodilo?

Pisano: 09.02.2018 15:08
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znaći da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
Vrh


Pomoc, bolesna zutouha kornjaca
#10
Početni član
Početni član


Pozdrav ,molim vas ako imate kakav kontakt veterinara Koji radi sa kornjacama u Zadru , ili sire makar savjet sto da radim, hvala

Pisano: 03.02.2018 18:39
VrhVrhVrh
(1) 2 3 4 ... 2068 »


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum