Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Odg.: Molim za pomoć |
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Sve si napisala - hvala.
Ja bih preporučila Aqua safe da se ne muči čovjek sa odstajalom vodom. Svakako bi bilo dobro uslikati akvarij i napisati dimenzije te da li ima poklopac(ne znam jel mi to promaklo- rasvjeta) mislim da nije. http://kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=2246 http://kornjace.com/modules/newbb/viewforum.php?forum=31
Pisano: 10.02.2015
|
|||
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Cijeli stakleni dio grijaca mora biti potopljen, van vode smije viriti samo plasticna glava s regulatorom. Dakle mozes ga postaviti ukoso kako bi lakse regulirao temperaturu. Vrijednost koju pokazuje regulator grijaca nije nuzno tocna temperatura u akvariju, stoga je termometar obavezan, po njemu podesavas grijac. Citiraj:
Pojedini filteri imaju problem s radom ako ih instaliras vodoravno, zato nam trebas procitati proizvođaca i model filtera da tocno vidimo o cemu se radi da ti mozemo dati konkretnije podatke o instalaciji. Mozes i poslati slike na kori688@yahoo.com pa cu ih ja ovdje uploadati. Citiraj:
Kornjaca bi trebala imati nekakav pristup kopnu, ako je kopno nekakva staklena platforma obicno trebas imati pristupnu rampu pa izlazak na kopno ne ovisi toliko o razini vode. I tu bi slike pomogle... Zutouhim kornjacama nije nuzno potrebna dodatna konstrukcija za odmaranje u plicaku, pozeljno je staviti nekakvo drvo gdje ce se zivotinja mozi odmarati ispod povrsine, medutim ova vrsta ce bez problema cijelu noc "drzati dah" na dnu akvarija. Citiraj:
O podlogama mozes sve procitati ovdje: uređenje To je clanak o smjestaju, ako ga do sada nisi procitao obavezno ga procitaj, klikanjem na linkove grijanje, filtracija, rasvjeta, akvaterariji, odrzavanja pri vrhu. Sve ti je detaljno opisano sto i kako. Citiraj:
Ako je koristen ispravan silikon (na acetatnoj osnovi, bez fungicida) i ako je ostavljen dovoljno vremena da se susi bez da se akvarij puni (koliko milimetara je debelo staklo od kojeg je izrađen akvarij, toliko dana se treba susiti) nece bi ti problema. Akvarij se obicno pokrece i ostavlja cak i po mjesec dana da radi "prazan", razlog tome je sto treba vremena da se u filteru i podlozi namnoze bakterije koje vrste iznimno vaznu biolosku filtraciju. Taj proces je poznat kao cikliranje i detaljnije je objasnjen u segmentu o filtraciji: Filtracija S obzirom da trenutno nemas uvjete za kornjacu stavi je odmah u akvarij bez cikliranja, samo ces cesce u pocetku morati mijenjati vodu. Citiraj:
Ako kornjaca moze van na kopno dobro si postavio razinu vode. Kakvu ces podlogu staviti je tvoj izbor i o svakom tipu podloge, manama i prednostima mozes procitati u ranije linkanim clanima. Ako ces uzimati podlogu direktno iz prirode trebas ju dobro oprati i prokuhati u nekom starom loncu radi dezinfekcije. Tetra AquaSafe je jedno od mnogih dostupnih sredstava za pripremu vode. Vodovodna voda sadrzi klor/kloramin i teske metale koji su stetni za zdravlje akvarijskih organizama i onemogucuju pravilnu uspostavu bioloske filtracije. Sredstvo za pripremu vode trenutacno na kemijski nacin neutralizira stetne spojeve iz vodovodne vode. Vise o tome imas u segmentu o odrzavanju: Odrzavanje U cijeloj prici nigdje ne spominjes UVA-UVB rasvjetu, ona je izuzetno vazna za vrstu koju drzis i trebas je nabaviti.
Editirano od Kori on 10.02.2015 21:40:30
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Pozdrav, sorry, vidio sam da mi je uletilo jos jedno r u mail adresu... Kopno super izgleda, od kojeg je materijala napravljeno? Da li je bas kamen ili neka umjetna masa? Potuno je normalno da ti kornjaca ne izlazi van na kopno na pocetku, jos je u soku od promjene okoline i trebati ce joj dobrih par mjeseci da se pocne suncati u prisutstvu ljudi. Filter je unutarnji potopni kojeg smijes poleci na dno, i grijac je dobro instaliran. Ta oprema i akvarij ce ti posluziti za sljedecih 2 godine, tada ces trebati veci smjestaj i bolju opremu. Za samu kornjacu koliko se malo vidi nisam 100% siguran da je zutouha, tako da mi posalji jos jasnijih slika same zivotinje da utvrdimo o kojoj je vrsti rijec. Problem s temperaturom kopna imas jer koristis pogresnu zarulju. Treba ti spot lampa/reflektorica, a ne obicna zarulja: S kamenem koje si naslagao u jedan kut treba biti oprezan da se ne srusi i ne ozlijedi kornjacu. Sam akvarij si trebao staviti na plocu stiropora, ovako postoji opasnost da ti s vremenom pukne dno od neravnina u podlozi na kojoj akvarij stoji. Sto se tice slika, bile su prevelike da se stave na forum. Ubuduce ih trebas smanjiti. Dodaj datoteku: image1 [800x600].jpg (36.89 KB) image2 [800x600].jpg (58.63 KB) image3 [800x600].jpg (67.10 KB)
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Kopno je mislim od prirodnog kamena samo ga je ovaj covek ovako poslozio i zalepio silikonom. Mislim da je kornjaca jos prepadnuta jer se samo krije po coskovima a i ova struja od pumpe je "baca" po akvarijumu...
Slikacu je sutra da vidite dal sam u pravu da je zutouha (sada spava a i mrak je) Pitacu po ovim nasim pet shopovima dal imaju taj aqua safe!? Mislim da imam i ovakvu sijalicu - to sam koristio dok mi nije stigao ovaj akvarijum i toje fino grejalo - poslacu ti i sliku toga da vidimo dal je to resenje? A sto se tice UV zraka, skontao sam da su vazni za adekvatno stvaranje vitamina D kao i kod nas - nije dovoljno da akvarijum stoji blizu prozora pa da prirodno svjetlo to odradi? Jel vi preporucujete posebnu lampu za to? Dali su mi u pet shopu i neke kapi "kornjamin" - nekakvi vitamini i minerali za kornjace. Pise da se to sipa u vodu u odredjenoj proporciji a imam i klasicne AD kapi za bebe - kako to da koristim? Dajte i neki savjet za ishranu - za sada dajem samo zivu piletinu i one racice iz pet shopa! Hvala
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Mislim da ti AD kapi imaju svrhu jedino ako ih kapnes direktno na hranu, ali na tu velicinu kornjace nisam bas sigurna kako bi mogao odrediti dozu. Pogledaj malo na samoj filter-pumpi da li imas kakav ventil da mozes smanjiti protok na njemu. Vecina tih pumpi ga ima. Sto se tice hrane osim pilecih prsa i jetrica mozes davat i slatkovodnu ribu, a bilo bi dobro da se povezes s nekim akvaristom u okolici pa da ga uzicas malo rogolista i vodene lece ili pistie. To su plutajuce biljke koje se jako brzo mnoze i uglavnom svi koji imaju biljne akvarije ih drze zbog toga sto rade dobru biolosku filtraciju tj. povlace na sebe neke stetne spojeve koji su dosta cesti u novoformiranim akvarijima, a kornjace ih i jedu. Za povrce ce ti bolje pomoc Kori ili cuki1 jer ja o toj mjesanoj ishrani pojma nemam. Uglavnom su mladunci u pocetku vise na toj mesnoj prehrani, ali ih treba privikavat i na povrce. U ducanima koji su s akvaristikom bolje opremljeni imas za kupit i zamrznute crvene larve. Pakirano ti je u kockicama tako da dosta prakticno i moje kornjace to obozavaju.
Za UV lampu bi ti bilo najjednostavnije da kupis za obicno E27 grlo, pogeldaj malo na mojoj temi kako je to kod mene izvedeno pa mozda i dobijes neku ideju http://kornjace.com/modules/newbb/vie ... &order=ASC&status=&mode=0 . U medjuvremenu je i kod mene doslo do nekih izmjena jer smo selili akvarij u drugu prostoriju pa je sad visina zadnje stranice ormara jednaka kao i akvarij, a ove lampe su sad montirane na zid odmah iznad akvarija.
Pisano: 11.02.2015
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Moze jedno pitanje, ako nije postavljeno na pogresno mjesto? Da li je glupo kupit gotovu opremu sa akvarijem i ostalim od nekog, umjesto sam sve pojedinacno. Nasla sam na netu da jedna djevojka prodaje sredjen akvaterarij sa dvije kornjace, s tim da ja vec imam svoju, pa bi te dvije dala, vec sam nasla udomitelja. E sad to je akvarij neke velicine blize 100 L, trebala bih pitati koje marke je filter, i grijac, ali posto trenutno se nalazi u maloj plasticnoj posudi, bilo kakav bolji smjestaj bi joj odgovarao. Inace kornjaca je kod mene vec pola godine i fino se ponasa, jede, sunca zivahna je, nemam idealne uvjete, za sad jer nisam u stanju to priustiti, roditelji koce. Mogu reci da stvarno puno truda treba oko ovog svega, ali su divna stvorenja i svi smo se u kuci vezali za nju. Najveci problem je sto se tesko dolazi do opreme, ja sam konkretno iz BiH, lampe pojma nemam gdje su nabavit, jedino preko ebaya da narucim. Eto imam slike tog akvarija sto djevojka prodaje pa ako treba da stavim javite. Pozdrav i hvala
Pisano: 11.02.2015
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
@Nissy otvori novu temu, nema smisla da spamamo po ovoj
Pisano: 12.02.2015
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Meni ne smeta...nek devojka pita sta je zanima...ja sam akvarijum i opremu kupio od coveka iz Nisa, za sada sam bas zadovoljan. Mislim da je cena korektna. Jedino je dopremanje do vas problem ali ja sam imao srecu sa tim i snasao sam se!
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Desiderata, vidio sam ove vase slike...jel obicno svjetlo nema dovoljno UV zraka koliko je kornjaci potrebno? Pa i mi smo zimi potpuno zatrpani odjecom, sunce nas ne dotice pa opet stvaramo vitamin D?
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.