NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
55 korisnika su online (28 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 55

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

« 1 2 3 4 (5) 6 7 »

Re: pitanje o hibernaciji
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Drzanje kornjaca nije bas jednostavno i nadam se da si svog ljubimca shvatila ozbiljno. Mi te ovdje mozemo nauciti sve o pravilnom drzanju kornjaca, samo nas moras poslusati.

Kornjaca u akvarijskim uvjetima ne moze hibernirati. Tvoja kornjaca je ukocena i ne jede zato sto joj je hladno.
Ako zelis da kornjaca ostane zdrava (i ziva) potrebno joj je nabaviti akvarijski grijac i lampu za grijanje.
Temperatura vode mora biti 25 stupnjeva, a temperatura kopna i zraka kojeg kornjaca udise 30-35 stupnjeva.

Nemoj kupovati jos jednu kornjacu. Kornjaca je tip zivotinje koja u prirodi ne zivi u skupinama i nije joj potrebno drustvo. Druga kornjaca u akvariju bi tvojoj kornjaca samo predstavljala konkurenciju za teritorij i hranu. Za sada ne znas kojeg je kornjaca spola, a kada kornjace odrastu postoji mogucnost da se nece slagati. Jednoj odrasloj kornjaci je potreban akvarij 150 cm duzine (oko 400 L), da li si spremna na dva takva akvarija?

Prvo ti posteno zbrini svoju kornjacu, pa onda razmisljaj o drugoj!

Koliko je velik taj akvarij (duzina*sirina*visina)?
Sto sve imas od opreme?
Sa cime sve hranis svoju kornjacu?

Pisano: 10.10.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Akvarijum je trokutastog oblika,2 stranice su odprilike duge puta duzine moje kornjace a treca je malo manja. Mislim da joj je to za sad dovoljno.
Dno sam joj prekrila krupnijim kamenjem, s tim da je malo manje od pola povrsine iznad vode, tj predstavlja kopno. Dubina vode je mala mozda ko njena duzina. Jer sam negdje procitala da bi se ovako mala kornjaca mogla ugusiti u predubokoj vodi. Je li to istina?
Hranim je uglavnom susenim racicima jer ostalo nista nece da jede. Slabo.
Vodu trenutno grijem obicnom sijalicom 60w, jer ne znam kako cu staviti grijac u plitku vodu, bar ovaj sto imam.
Kornjaca mi je bas mirna, rijetko pliva i seta po kopnu, uglavnom spava...

Roditelji mi ne dozvoljavaju da akvarij opremim onako kako bi trebalo, jedva sam se i za akvarij izborila :)
Ako imate neke alternative za opremljanje bila bih jako zahvalna...

Pisano: 11.10.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Nije mi bas jasno sto si napisala u vezi velicine akvarija, ali najmanja preporucena velicina smjestaja za mladunca je 60*30*30 cm. Manje od toga nije za preporuciti. Uzmi metar i izmjeri koliko je taj tvoj akvarij dugacak, ako je pre malen mozes kornjacu prebaciti i u vecu plasticnu posudu (sa potrebnom opremom).

Kornjaci slobodno stavi dublju vodu, nece se utopiti. Kloni se stranice gdje si procitala tu glupost. Kornjaci obavezno moras staviti grijac. Kakav to grijac imas?

Kornjacu moras poceti hraniti mesom inace nece dobro zavrsiti. Ponudi joj sirovu pitetinu, slatkovodnu ribu (npr. pastrvu), pileca srca, jetrica...procitaj onaj tekst o prehrani, sigurno ces na popisu naci nesto sto ce tvoja kornjaca htjeti jesti.

Kornjaca ce biti u sve gorem stanju ako joj ne popravis uvjete, nemoj vise cekati. Nazalost ne postoji nikakva alternativa u opremi i morati ces uvjeriti roditelje da je posten opremljen smjestaj nuzan za zivot kornjaci. Posjedni ih ispred kompa i pokazi im ovo. Ako ste vec uzeli zivotinju u kucu duzni ste se brinuti o njoj posteno, a ne dopustiti da se muci i ugine. Ako se roditelji nikako nece moci sloziti pokloni kornjacu nekome tko ce se posteno moci brinuti o njoj.

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Stranice su 30x60x60,Visina 20cm.Nadam se da je to dovoljno.
Grijac smo nekad davno kupili za ribice,a sad nikom ne sluzi, a na njemu se moze podesiti zeljena temperatura i mora stajati uspracno i dug je 10cm.
Davala sam joj jetrice,ribe i jos neko meso,jela je ali nesto malo.
Ps:Jedno malo pitanje kako mogu prepoznati spol i je li normalno da ima neku malu narandzastu rupicu na oklupu s donje strane?I ako imas neke slike da mi postavis za spol(Muzijak i zenka)

HVALA!!

Emina

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Akvarij je neobicnog oblika, ali posluzit ce nekoliko mjeseci.
Grijac mozes instalirati i u koso ako ti ne stane okomito. Ali u svakom slucaju povisi razinu vode.

Vazno je da kornjaca prihvaca hranu. Nudi joj meso redovito. Kada joj stavis grijac (25 stupnjeva) trebala bi poceti normalno jesti. Temperaturu dodatno kontroliraj termometrom, nemoj se oslanjati na skalu grijaca.

Gdje se nalazi ta rupica? Ako je na sredini oklopa gdje se plocice spajaju to je vjerovatno oziljak od zumancane vrecice. To ce s vremenom zarasti.

Zenke su opcenito vece i krupnije od muzjaka. Kloaka (necisnica) na repu je kod zenki blize tijelu, muzjaci imaju duzi rep i kloaka im je vise prema kraju repa. Muzjaci imaju duze pandze na prednjim nogama. To su glavne spolne karakteristike kod crvenouhih, ali kako sam ti vec napisao, spol mozes pouzdano utvrditi jedino kod odrasle kornjace.

Pisano: 12.10.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Sad se ja bzvz ubacujem, ali me jako zanima kada kornjaca postaje odrasla? Da li se to gleda po velicini ili godinama?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Oba faktora igraju ulogu. Muzjaci dozrijevaju obicno između 4-5 godine, zenke malo kasnije 5-6 godine.
Ako kornjacu ne hranis pravilno i ona zakrzlja, ostane mala nikada nece postati spolno zrela bez obzira na starost.
Ako kornjacu prehranjujes i u 3 godine uzgojis zvijer od 25 cm ona ce vjerovatno ranije doseci spolnu zrelost, ali joj vjerovatno prva legla nece biti bas uspjesna. Tesko je ovako nesto generalizirati jer uvijek ima iznimaka, ali se svakako moze reci da spolna zrelost ovisi i o velicini i o starosti.

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Ćao! Ja imam crvenouhog kornjona nešto duže od godinu i po, a ne znam koliko je on zapravo star. Uglavnom, dugačak je 11cm (oklop). Za ovo vreme koliko je kod mene nisam imala nikakve probleme s njim. Živi u jednoj većoj (ali opet prilično maloj u odnosu na potrebne uslove) posudi, ali tu ne provodi najveći deo života. Tu mu je samo voda i tu provodi svaki drugi dan. Inače, puštam ga po sobi redovno, gde mu je (po meni, na osnovu dosadašnjeg iskustva s njim) lepo. Veoma je živahan kad je na suvom, brz, penje gde stigne...
Što se temperature vode tiče, nisam do sada imala grejač, jer sam mislila da mi nije potreban. I prošle zime se nije bunio, sve je bilo u redu, bio je na toplom mestu.
Što se hrane tiče, hranim ga račićima i povremeno mu dajem AD kapi. U proseku 2 puta sedmično jede pileće belo meso, a leti mu dajem i malo povrćki :) Subotom ga ne hranim, jer sam pročitala da je zdravo da jedan dan u sedmici ne jede.

To je bio uvod o opštim uslovima u kojima živi, svejedno biste me to posle pitali.
E, sada - problem :) Poslednjih nekoliko dana sve manje jede, da bi pre neko veče totalno isqlirao hranu. Ali, uopšte ne izgleda bolesno, kad ga pustim na suvo isti je kao i pre, samo što malo lakše zaspiva. Zaspiva na nekim mestima u sobi na kojima pre nikad nije spavao. Ja sam se baš zabrinula, čitala o raznim bolestima i i dalje se brinem. Onda sam pročitala u jednoj knjizi da kornjačice kad narastu otprilike do 10cm žele zimski san, pa mi sada sve izgleda da se zapravo o tome radi. Ali, imam veliki strah o ovome, jer radim to prvi put, a najveći problem je što ne mogu da budem 100% sigurna da li je to u pitanju, možda je ipak neka bolest, nemam pojma....Sad sam uzela grejač i podesiću ga na 25 i ne znam da li treba da mu dajem hranu (pa da vidim da li će jesti, mada ne jede već pet dana) ili da krenem u taj proces spremanja za prezimljavanje? Molim vas, pomozite mi što pre, uopšte ne znam šta da radim ni kako da se ponašam.
Hvala unapred!

Pisano: 21.12.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: IonakoNemaVeze
Ćao! Ja imam crvenouhog kornjona nešto duže od godinu i po, a ne znam koliko je on zapravo star. Uglavnom, dugačak je 11cm (oklop). Za ovo vreme koliko je kod mene nisam imala nikakve probleme s njim. Živi u jednoj većoj (ali opet prilično maloj u odnosu na potrebne uslove) posudi, ali tu ne provodi najveći deo života. Tu mu je samo voda i tu provodi svaki drugi dan. Inače, puštam ga po sobi redovno, gde mu je (po meni, na osnovu dosadašnjeg iskustva s njim) lepo. Veoma je živahan kad je na suvom, brz, penje gde stigne...
Što se temperature vode tiče, nisam do sada imala grejač, jer sam mislila da mi nije potreban. I prošle zime se nije bunio, sve je bilo u redu, bio je na toplom mestu.
Što se hrane tiče, hranim ga račićima i povremeno mu dajem AD kapi. U proseku 2 puta sedmično jede pileće belo meso, a leti mu dajem i malo povrćki :) Subotom ga ne hranim, jer sam pročitala da je zdravo da jedan dan u sedmici ne jede.

To je bio uvod o opštim uslovima u kojima živi, svejedno biste me to posle pitali.
E, sada - problem :) Poslednjih nekoliko dana sve manje jede, da bi pre neko veče totalno isqlirao hranu. Ali, uopšte ne izgleda bolesno, kad ga pustim na suvo isti je kao i pre, samo što malo lakše zaspiva. Zaspiva na nekim mestima u sobi na kojima pre nikad nije spavao. Ja sam se baš zabrinula, čitala o raznim bolestima i i dalje se brinem. Onda sam pročitala u jednoj knjizi da kornjačice kad narastu otprilike do 10cm žele zimski san, pa mi sada sve izgleda da se zapravo o tome radi. Ali, imam veliki strah o ovome, jer radim to prvi put, a najveći problem je što ne mogu da budem 100% sigurna da li je to u pitanju, možda je ipak neka bolest, nemam pojma....Sad sam uzela grejač i podesiću ga na 25 i ne znam da li treba da mu dajem hranu (pa da vidim da li će jesti, mada ne jede već pet dana) ili da krenem u taj proces spremanja za prezimljavanje? Molim vas, pomozite mi što pre, uopšte ne znam šta da radim ni kako da se ponašam.
Hvala unapred!

to što on ide po sobi i brz je, ne znači da se igra nego bježi i pokušava se sakriti, ubuduće to više nikad ne prakticiraj i nemoj ga bez potrebe vaditi iz vode(jedino kad čistiš akvarij)

ovo hranjenje je krivo, svaki drugi dan mu daj piletinu ili ribu(najbolje neizmjenično) i granule..ad kapi ne znače ništa, obavezno joj kupi UVB/UVA žarulju ili neonku

ovo prezimljavanje se zove hibernacija i to ti ne treba jer ga držiš u akvariju na 25 stupnjeva ( kopno,ako ga uopće ima, mora biti na temp. od 30-35 stupnjeva, znači kupi spot šarulju i postavi je da grije kopno)

ja se jedino čudim kako zbog ovog potpuno krivog držanja nije uginula, predpostavljam da se već naviknula na to maltretiranje po sobi i na hladne uvjete

ugl. poslušaj me i biti će joj bolje, postavi sliku da vidimo kako izgleda možda otkrijemo šta joj je... ja predpostavljam upala pluća

jedino me zanima koliki je akvarij i je li ima mijesta za plivanje, ako pliva nagnuto u jednu stranu kao da visi onda je upala pluća???

edit: možda ćak pokušava i hibernirati s obzirom na temp. ali to je mala vjerovatnost

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Posuda u kojoj je je mala, možda 8l zapremine, a voda je nasuta preko njegovog oklopa. Pliva koliko može i tu ne vidim nikakvu promenu u ponašanju, nikakvo krivo plivanje.
Rekoh, u toj posudi je samo voda, nema kopna, kopno je tepih u mojoj sobi na koji ga redovno puštam, a u sobi je uvek toplo.
Mislim da si me pogrešno shvatio u vezi sa trčkaranjem po sobi - ne maltretiram ja njega, niti ga mučim, on na suvom ima slobodu, ali se oduvek živahno ponašao (npr. ako je na podu neka knjiga ili papuča - šta god) on pokušava da se popne,a kad mu se pridrema, on ode ispod stola na svoje uobičajeno mesto i zaspi.

a ja sam u nekoj knjizi pročitala da je hibernacija obavezna stvar, da je to deo njihovog bioritma, i da to treba obezbediti kad kornjača dostigne određenu zrelost...

Sada je u vodi, dala sam mu račiće da vidim hoće li jesti, i jede (a poslednja 3 dana nije jeo), ali ne onako halapljivo kako je umeo pre, pa se plašim da mu ne treba sad ta hibernacija, a u tom slučaju ne bi trebalo ništa da jede...
Zapravo, pojeo je samo 2 račića, posle ću probati sa piletinom.

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum