NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
50 korisnika su online (47 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 50

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   3 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

pitanje
Početni član
Početni član

See User information
Čini mi se da mojoj kornjači ljušti koža.. Primijetio sam komadiće kože u akvarijumu.. Da li je to normalno za ovo doba godine??

Pisano: 28.10.2008
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: pitanje
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pa moze se reci da je to "normalno".
U zatocenistvu se kornjace dosta cesto pojacano ljuste bilo zbog previsoke temperature, pogresnih parametara vode, krive prehrane...
Kada se kornjace pravilno ljuste komadici koze su toliko sitni da ih ne vidis.

Pisano: 28.10.2008

Početni član
Početni član

See User information
Koja joj temperatura najviše odgovara i kakvu vodu vole? Je li joj draže kada se voda stalno mijenja ili da je ostavim par dana u istoj vodi, iako se ona uneredi? :)

Pisano: 29.10.2008

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Za malu crvenouhu kornjacu temperatura vode bi trebala biti 25 stupnjeva. Temperaturu provjeravaj akvarijskim termometrom.
Kornjaci najvise odgovara kad imas posten filter i kada ne moras cesto mijenjati vodu i uznemiravati je.

Pisano: 29.10.2008

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:
Za malu crvenouhu kornjacu temperatura vode bi trebala biti 25 stupnjeva. Temperaturu provjeravaj akvarijskim termometrom.

Izvini ali tako nemozes to reci.

Trachemys scripta elegans (crveno-uho) nemozes jednostavno drzati u 25 stepeni vodi. To zavisi kakav je mjesec.

U ljeto je 25-27 stepeni ok, na danu. A ne cjelu godinu. Pravo odgovara joj ako ima ziklus jedan. Znaci u zimi da bude i smanjene temperature. Pravo odgovara joj ako se pruzi i hibernaciju. Al ako se to neradi makar se trebalo bi smanjenu aktivnosti joj. Sa smanjenim temperaturama i svjetljosti.

A na kopno (ako se kornjaca sunca) mora biti 40°C!

Pisano: 02.11.2008

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Malu kornjacu mozes drzati na 25 prvu godinu. Nije prirodno ali je sigurnije da kornjaca malo naraste, stasa i privikne se na nove uvjete. Kad kornjaca dođe iz pet shopa slaba je i lose hranjena. Po meni nikako nije ok ostaviti takvu kornjacu na niskoj temperaturi ili ju hibernirati jer ce se razboliti i uginuti

Odrasle kornjace su prica za sebe jer su manje osjetljive i slazem se da trebaju izmjenu godisnjih doba. Samo moras biti oprezna kako to savjetujes. Nije ok niti odraslu kornjacu ostaviti cijelu zimu bez grijaca na npr. 18 stupnjeva. Ok je kada ti nju hiberniras, kad to prijelazno razdoblje smanjenja temperature traje par tjedana. Ali ako je tako drzis cijelu zimu postoji velika vjerovatnost da ce se kornjaca razboliti jer na toj temperaturi ne moze posteno hiberniratu niti moze biti aktivna. Razumijes sto ti zelim reci?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:
Malu kornjacu mozes drzati na 25 prvu godinu. Nije prirodno ali je sigurnije da kornjaca malo naraste, stasa i privikne se na nove uvjete. Kad kornjaca dođe iz pet shopa slaba je i lose hranjena. Po meni nikako nije ok ostaviti takvu kornjacu na niskoj temperaturi ili ju hibernirati jer ce se razboliti i uginuti

Uredu, ako su take nenormalne stanje. Ali ti si to jednostavno ovako napiso:
"Za malu crvenouhu kornjacu temperatura vode bi trebala biti 25 stupnjeva.".
A to nije tacno. Nije u svakim slucaju. I nema svako svoju kornjacu o pet-shop-a, gdje budu izpatjene.

Citiraj:

Odrasle kornjace su prica za sebe jer su manje osjetljive i slazem se da trebaju izmjenu godisnjih doba.

Ja smatram, sto prije sto bolje. Jer dog su male rastu i imunsistem se navikava.
Dobro hibernacija za puno nije propurucena. Jer dosta ljudi nemaju mogucnosti sve tacno uraditi. Prvo fali znanje, drugo nemaju evtl. spezialnog doktora sto moze reci da je kornjaca potpuno ok itd.

Al pitam se onda svaki puta odkud ljudima ideja onda uzimati jednu zivotinju kojoj nemogu pruziti da se "prirodno" ponaza.

Citiraj:
Samo moras biti oprezna kako to savjetujes. Nije ok niti odraslu kornjacu ostaviti cijelu zimu bez grijaca na npr. 18 stupnjeva.

Opet da kazem ovo je za kornjace koje i u prirodi rade hibernaciju.
Ja pricam o ciklusa. Neznaci da od danas do sutra izklucis grijac i svetlo. Nego da se to polahko minimira. Da osjeti makar malo da je zima.

da ti pokazem sta mislim u jednoj tabeli. A svjetlosti to mislim lampe. Na bolje je ako se dobije svjetlo o prozora da vidi da se smanjiva dan:

Januar
Tempertura: 17-20°C, Svjetlosti: 0 h

Februar
Tempertura: 21°C, Svjetlosti: 8 h

Mart
Tempertura: 22°C, Svjetlosti: 10 h

April
Tempertura: 23°C, Svjetlosti: 11 h

Mai
Tempertura: 24°C°, Svjetlosti: 12 h

Juni
Tempertura: 26°C, Svjetlosti: 13 h

Juli
Tempertura: 28°C, Svjetlosti: 14 h

August
Tempertura: 26°C, Svjetlosti: 12 h

Septembar
Tempertura: 24°C, Svjetlosti: 10 h

Oktobar
Tempertura: 22°C, Svjetlosti: 8 h

Novembar
Tempertura: 20°C, Svjetlosti: 5 h

Dezembar
Tempertura: 17-20°C, Svjetlosti: 0 h

(ovo je model, neznaci da 100% mora bit sve tacno ovako. A ovaj ciklus nepokaze temperature itd. za hibernaciju nego za minimiranje aktivnosti)

Citiraj:
Ok je kada ti nju hiberniras, kad to prijelazno razdoblje smanjenja temperature traje par tjedana. Ali ako je tako drzis cijelu zimu postoji velika vjerovatnost da ce se kornjaca razboliti jer na toj temperaturi ne moze posteno hiberniratu niti moze biti aktivna. Razumijes sto ti zelim reci?

A jer razumijes, sta ja mislim?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ok, razumijemo se
Na ovim prostorima nema privatnih uzgajivaca, sve male kornjace su iz pet shopa gdje uvjeti u vecini slucajeva nisu najbolji. Zato na ovim prostorima uvijek mozes za malu kornjacu prvu godinu preporuciti konstantnih 25 stupnjeva. Znam da nije dobro generalizirati, ali za brzinu odgovora je to koji put potrebno.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:
Ok, razumijemo se
Na ovim prostorima nema privatnih uzgajivaca, sve male kornjace su iz pet shopa gdje uvjeti u vecini slucajeva nisu najbolji. Zato na ovim prostorima uvijek mozes za malu kornjacu prvu godinu preporuciti konstantnih 25 stupnjeva. Znam da nije dobro generalizirati, ali za brzinu odgovora je to koji put potrebno.

Stvarno nema?
ahh ok ok!!!
sad se mislim jos boljne razumijemo. ;)

Ali nisi rekao da temperatura mora biti makar 40°C, da bi mogla kornjaca se dovoljno uvruciti na kopno, da bi mogla dobro preraditi hranu. To je po mome znanju bitno. Izvini ako eventualno varam. ;)

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Temparatura za crvenouhe je dovoljna da bude oko 30 - 35 stepeni. Graptemys vrste vole oko 40tak stepeni.

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum