NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
64 korisnika su online (12 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 64

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   3 Anonimnih korisnika

« 1 2 (3) 4 5 6 7 »

Re: Zatvorene natekle oci!?
Početni član
Početni član

See User information
Dobar dan.Tražim pomoć.
Imamo vodenu kornjaču već 17 godina.Svake godine kad dođe ljeto ona pokušava izaći iz vode i onda nam šeta po kući,ispod trosjeda,iza frižidera...
Kad ogladni izađe na sredinu boravka,očistimo je ,vratimo u vodu dademo jesti,a kad se dobro našopa,opet pokušava izaći...
Ovo ljeto smo je stalno tražili,da joj dademo jesti,ali jela je skroz slabo,a zadnja 3 mjeseca ništa ne jede i oči su joj natekle i kapci su zatvoreni.Šta da uradimo?

Pisano: 19.10.2008
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:
Dobar dan.Tražim pomoć.
Imamo vodenu kornjaču već 17 godina.Svake godine kad dođe ljeto ona pokušava izaći iz vode i onda nam šeta po kući,ispod trosjeda,iza frižidera...
Kad ogladni izađe na sredinu boravka,očistimo je ,vratimo u vodu dademo jesti,a kad se dobro našopa,opet pokušava izaći...
Ovo ljeto smo je stalno tražili,da joj dademo jesti,ali jela je skroz slabo,a zadnja 3 mjeseca ništa ne jede i oči su joj natekle i kapci su zatvoreni.Šta da uradimo?

Eto rezultat o "setanje po kuce". Razboljila je se. Propuh je uhfatila. Kornjaca nece iz vode, to samo izgleda tako, ustvari hoce da joj dajes jelo (al nemoj je prepuno hraniti).
Drugo vadenje iz vode znaci za kornjacu masivni stres! U prirodi samo bude dignuta iz vode ako uhfati je jedna velika tica. Mozes mislet kakav strah ona u tim trenutku eventualno dozivi. A o stres-a moze imunsistem oslabiti.

Ja bi rekla odma veterenar-u!

Pisano: 19.10.2008

Početni član
Početni član

See User information
Imam dvije kornjace zensku i muzijaka.Zenka jede hranu kao i nikad je ne odbija,do muzijak jedva nesto jede,pa cak nogicama zna gurat hranu od sebe pa me zanima sta bi moglo bit?takodje ima malo nateknuto oko ociju i malo malo ih zatvori pa me zanima kako mogu izljeciti to?U Tuzli nema veterinar za kornjace pa me zanima sta da uradim i gdje da nabavim lijek!

Pisano: 14.12.2008

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Za pocetak bi bilo dobro da vidis gdje si grijesila i sta je moglo dovesti do upale ociju, popravi uslove u kojima drzis kornjace jer je to put ka ozdravljenju. Prelistaj ovu temu detaljno jer upala ociju moze biti uzrokovana na vise nacina... manjak vitamina A ili upala pluca ili jednostavno upala ociju kod nekvalitetne odnosno prljave vode. Daj nam jos informacija, kakve uvjete imas u akvarijumu? Kakvu opremu imas?

Sto se tice veterinara koji je specializovan za kornjace i koji bi ti i mogao iako pomoci je rijedak pojam kod nas u BiH. Ja sam iz Doboja i jedino ti mogu reci da i ovdje kao i u Tuzli nema veterinara. Mozda da pogledas u Sarajevu?

Pisano: 15.12.2008

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Ja sam pročitala da se za upalu očiju koristi chloramphenicol koji se kupi u apoteci i maže se 2x na dan. Ako sam u krivu nek me netko iskusniji ispravi.

I da, možda držiš akvarij kraj prozora?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kapi za oci daju puno bolje rezultate od masti. Maxitrol ili Neomycin kapi.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
da li se i one mazu dva puta na dan i na suhom ??

Pisano: 16.12.2008

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Nemojte bit lijeni citat.

Citiraj:

Pisano od: Kori
Bilo bi bolje i ucinkovitije da koristis kapi umjesto masti. Kupi Maxitrol ili Neomycin kapi. Izvadi kornjacu na suho i nakapaj joj oci kapima (jedna kap u svako oko), ostavi je oko pola sata vani da se kapi stignu upiti. Pazi da to suho mjesto nije na propuhu. Ponovi postupak dva-tri puta dnevno dok ne bude bolje. Kapi smijes maksimalno koristiti tjedan dana. Bilo bi pozeljno povisiti temperaturu vode na 30 stupnjeva.
Pojacaj prehranu (goveđe srce, pileca jetrica...). Za svaki slucaj provjeri da li kornjaca pokazuje neke od simptoma upale pluca jer zatvorene oci znaju biti simptom. Vazno je da kornjaca bude u cistoj vodi koja je odstajala 24h u sirokoj plitkoj posudi ili je tretirana nekim akvaristickim sredstvom za pripremu vode kako klor ne bi dodatno pogorsavao situaciju.

Da li je oklop doslovce mekan ili samo malo elastican pri rubovima? To je uobicajeno za mlade kornjace.
Ako je oklop mekan onda kornjaci nedostaje kalcija. Hrani ih sa nekim kvalitetnijim granulama npr. Tetra Repto Min i namrvi sipinu kost na meso prilikom hranjenja. Da bi se kalcij mogao pravilno upijati potrebna ti je i UVA-UVB rasvjeta pomocu koje kornjace vrse sintezu D3 vitamina.

Pisano: 16.12.2008

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
uh iz ovog sam shvatila da i ja imam problem. vodu mjenjam redovito ali na površini se cesto radi tej bjelkasti sloj. mislila sam da je to prašina ali izgleda da sam se prevarila, kako da ga se rijesim? pomoc potrebna!

Pisano: 06.01.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: goldy
uh iz ovog sam shvatila da i ja imam problem. vodu mjenjam redovito ali na površini se cesto radi tej bjelkasti sloj. mislila sam da je to prašina ali izgleda da sam se prevarila, kako da ga se rijesim? pomoc potrebna!

Usmjeri izlaz filtera tako da mreska povrsinu vode i pridrzavaj se uputstva za ocuvanje nitrificirajucih bakterija za biolosku filtraciju.

Pisano: 06.01.2009

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum