Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: par pitanja od pocetnika |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Za prvih godinu-godinu i pol moze posluziti 60x30x30 cm, a ako se ne zelis upustati u velik trosak plasticna posuda kao sto sam naveo. Ovo su granule (kupovna hrana) za kornjace: LINK Sipinu kost mozes kupiti u pet shopu, nozicem ocistiti tvrdu ljusku na ledima i staviti u akvarij da kornjaca sama gricka. Samo ne smijes kost ostavljati u vodi duze od par dana da se ne pokvari.
Pisano: 29.03.2013
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Za UV rasvetu I grejac ces morati neke 3 hiljade da izdvojis. Ne znam sta ti tacno znaci da nadjes posudu. Od toga koju posudu nadjes zavisi I oprema. Filter odredjujes prema litrazi. Sto se tice kupovnih filtera, jedina isplativa varijanta je kanister filter. Oni jesu jako skupi ali odradjuju posao odlicno. Potapajuce pumpe I ostalo nemoj ni da gledas to je bacanje para kad je kornjaca u pitanju.
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Pod posudu mislim na plasticno korito koje je kori pomenuo. Znas li gde mogu naci svu tu opremu. I sta je sad kanister filrer? Ove 3 hiljade nisu problem ali kolko je skup taj kanister?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Pokusala sam da slikam ostecenje ali se ne vidi.Danas ce mi nesto doci veterinar pa cu njega pitati da pogleda.
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=29 Ovde procitaj o filtraciji. Preporucujem kanister ili DIY filter po principu kanisterskog. Unutrasnji potopni, sundjer, korner, hang on filteri ne mogu dobro da odradjuju posao kod kornjaca. Racunaj da treba filter sa bar 3 puta vecim protokom nego sto imas vode u koritu/akvarijumu. Npr ako imas 100 litara, preporuceno je da da filter ima protok bar 300l/h. To je neki minimum, pozeljno je jos vise, zato sto kornjace mnogo prljaju vodu. Kvalitetnih kanister filtera nema ispod 100 evra, tako da ce ti to biti najveci trosak. Naravno imas i jeftinije resenje u vidu rucno radjenih filtera.
Drzanje kornjace je jako skup hobi :) |
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Au...moze li se funkcionisati neko vreme bez dog kanistera ili sa potapajucom pumpom bar dok ne skupim pare za to? Jos mi recite kolko je uva uvb svetiljka . Samo mi reci gde da uzmem svu tu opremu. Ja sam vidjala samo exo terru u PC ali je u njemu sve skupo. Znam sad da je drzanje kornjace skupo ali bi to ljudi ranije znali da crvenouhe ne prodaju kao kalifornijske koje ne rastu i mogu da zove u posudi sa palmicom. Tokom sledece nedelje uzimam korito,samo mi recite dimenzije.
Editirano od Kori on 27.05.2013 00:33:16
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Ovako jedan savet, bolje je uloziti vise para na pocetku I ne kupovati ponovo, nego kupovati 10 puta naizgled jeftinu opremu. Na kraju ti sve izadje daleko skuplje. E sad za dimenzije korita ne mogu precizno da ti kazem, zato sto ce biti malo nezgodnije da nadjes po zeljenim dimenzijama. Recimo da trazis korito duzine 50 cm sirine 30 I dubine 30 cm. To neka ti bude okvir, a sto vece to bolje.
Mozes ti da uzmes neku potapajucu pumpu, ali je kod njih prob mali prostor za filtracioni materijal. Filtracija je u principu samo prostor na kome zive bakterije koje ciste vodu. Pise tamo u linku koji sam otkacio. Sto vise sundjera imas, tto je vise prostora za bakterije, I to ce voda biti bolja. Ako trenutno nema sanse da kupis neki kanister, onda uzmi Atman f202 potapajucu pumpu. To ti je privremeno resenje I dobra stvar je sto kasjije uz male prerade mozes da koristis u nekom vecem filteru. Potrazi cenu na netu mislim da oko 1500 din. UV lampa ti je 2000 din. |
||||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Ako si malo vestija ili imas nekog ko moze da ti pomogne, mozes za relativno male pare napraviti odlican filter. Kazem relativno, zato sto 3-4 hiljade nije malo, ali odradjuje posao kao kanister od 200 evra. Ja sam bas sa tom atmanovom pumpom radio na jednom akvarijumu pa ako te bude zanimalo poslacu ti slike izrade.
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Znam ja da je bolje uloziti odmah u kanister ali ja sad 100E za njega nemam niti ce mi roditelji dati.
Konacno sam se dogovorila sa njima.Nosicemo da nam staklorezac uradi po merama.Samo sad da osmislim kakav da bude.Verovatno ce biti 70X40X40ili30.Samo ne znam koja debljina stakla je potrebna. Uzecu sto pre i uva/uvb lampu i grejac.Mozda uzmem i tu pumpu aftman sto si mi preporucio samo mi reci gde da nadjem pumpu grejac i uvb lampu a da nije u PC. i jos jedno pitanje.Ona je pravi harambasa i kad sam joj stavila termometar da izmerim onda temperaturu vode ona ga je odmah napala.Da li ona moze da unisti grejac i pumpu ako pokusa? I sta da koristim kao podlogu u akvarijumu? I cula sam da se u mesto uvb sijalice moze koristiti stedna.Da li je to istina?
Pisano: 30.03.2013
Editirano od Kori on 27.05.2013 00:33:55
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.