NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
46 korisnika su online (6 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 46

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Crvi u akvariju kornjače!!! Help!!!
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav svima,
pročitala sam veliki dio foruma i nigdje nisam naletila na problem sličan mojem. Nadam se da netko zna nešto o ovom kaj ću sad napisati. )
Imam kornjaču staru 8 godina i prije mjesec dana primjetila sam crne crve u akvariju. Nakon toga sam očistila cijeli akvarij, promijenila spužvu u filteru, opkuhala kamenje i drvo koje ima, svu vodu čak i hranu sam promijenila da bi nakon nekog vremena dobila tri vrste crva u akvariju (crveni, crni i neki prozirni koji ludo plivaju)! Uglavnom odvratni su!!!! Ona ih ne jede, uopće ih ne doživljava! Jel moguće da kornjača u svom izmetu ima larve crva??? Ovi crveni (izgledaju ko mini kišne gliste) izlaze iz njenog izmeta! (( Jel moguće da ima gliste i da ima neku infekciju probavnog trakta???? Please hepl!!

Pisano: 22.08.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Crvi u akvariju kornjače!!! Help!!!
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Sad sam pogledao o bolestima na ovom sajtu i čini mi se da ima parazite... ali sačekaj nekog iskusnijeg, a evo ti odakle sam to našao pa pročitaj:
kornjace.com/okornjacama/bolesti/paraziti

Pisano: 23.08.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Za pocetak bi malo bolje trebala opisati uvjete da dobijemo ideju o generalnom stanju kornjace.

Opisi smjestaj u kojem drzis kornjacu (dimenzije, kakav filter, grijac, rasvjeta...).
Koliko cesto cistis smjestaj i na koji nacin?
Kakvu podlogu imas na dnu smjestaja?
Sa cime sve hranis kornjacu i koliko cesto? Dajes li hranu iz prirode i zivu hranu?

Ako si detaljno pocistila sav akvarij, i primjetila da su crvi u izmetu vrlo je vjerojatno da se radi o parazitima. Ovisno o vrsti parazita situacija bi mogla biti jako ozbiljna i kornjacu bi svakako trebala odvesti kod veterinara koji zna raditi sa gmazovima da utvrdi o cemu se tocno radi. Od kuda se javljas?

Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav!

Imam akvarij 110x50x50, sunčalište iznad kojeg je trenutno obična žarulja jer mi je UV žarulja pregorila. Iz Koprivnice sam tako da tu baš nema puno stvari za kupiti za kornjače. Moram do Zagreba! Unutar sunčališta mi je filter pumpa sa velikom spužvom i sredstvo za uklanjanje amonijaka. Kornjača je velika 23 cm.

Inače ne pokazuje nikakve znakove bolesti, jako jako je aktivna, ima veliki apetit, puno pliva i puno se sunča (kako koji dan). Grijač sad kroz ljeto gasim jer je i bez njega temperatura vode 26 stupnjeva. Kontroliram vodu svaki dan da slučajno temperatura nebi pala.

Filter čistim jednom tjedno s tim da više puta tjedno usisam dno, a cijeli akvarij čistim svakih mjesec-mjesec i pol, sve zavisi koiko je voda prljava i koliko smrdi. Svaki dan izvadim izmet da se ne rastapa u vodi. Akvarij ispraznim crijevom do kraja i sa par čistih voda i sa spužvom obrišem sve unutra, a sve ostalo dobro operem sa čistom vodom. U čistu vodu stavim Tetra ReptoSafe i ostavim da voda malo odstoji.

Na dnu nemam nikakav šljunak jer kad je bila mala je često jela šljunak pa sam joj ful maknula. Ima jedino veliki kamen i drvo po kojima se penje i iza njih spava.

Svaki dan joj dajem malo jesti ujutro, hranim ju šušenim račičima, povrćem, voćem, lovim joj muhe i mesom (piletina, puretina-al sve rjeđe). Jednom tjedno joj stavim vitamine za kornjače na hranu. Sad je više na povrću.
Nakon kaj očistim akvarij crvi se pojave nakon 10-ak dana.

Jel moguće da se to dogodilo jer joj dajem muhe za jesti? Možda su one nekaj prenesle? Svu hranu koju joj dajem, bilo domaće ili iz dućana uvijek operem.
Pitat ću veterinare u Koprivnici dal ju mogu pregledati, ali ako ne, kaj da idem u Šapu?

Moderator
Moderator

See User information
Odlično se brineš o kornjači, vjerojatno imaš ženku kao i ja.
No ipak nešto moraš promjeniti.

Odrasla kornjača se ne hrani svaki dan po malo, pogotovo ne ulovljenim muhama. muha je kukac (bez uvrede - govnar) tako mi to nazivamo, jer napada ostatke hrane, smeća, ide na meso, na selu i vjerojatno u okolici tvoga grada gdje ima stoke po gnojnicama i sl. Dakle muhe izbaci. Ako nemaš koju drugu živu hranu , rađe ju hrani mesom, povrćem ili riječnom ribom i to malo veći obrok za početak svaki drugi dan, a kasnije i svaki treći, jer je to sitoj kornjači dovoljno sobzirom na spori metabolizam i probavu.
Račići su samo desert, a postoje i granule koje nadopunjuju osnovnu prehranu. Za kornjače npr. 1200 ml granula tropical možeš kupiti kod Aquaahopa u Hrvatskoj, internetska prodaja, samo reci da si sa kornjace.com ili u pet shopu Reptomin koji je nešto shuplji.

Ukoliko se stanje ne smiri, uzorak stolice bi svakako trebala odnijeti veterinaru da provjeri parazite i gliste, te poduzme sve mjere opreza i liječenja.
Toliko od mene, ali zaista se dobro brineš o kornjači.

Pisano: 24.08.2012
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)

Početni član
Početni član

See User information
Hvala na savjetu! Muhe definitivno izbacujem! No da budem iskrena ove godine ih puno manje dajem nego inače, al sad skroz izbacujem iz prehrane. Da, ženka je i super je! Uspjela sam je skroz pripitomit da se ničega i nikoga ne boji, a i voli se maziti po oklopu. E smanjivanje prehrane će biti zanimljivo jer svaki puta kad je netko od mojih u kuhinji ona misli da će nešto dobiti pa udri plivat da šprica na sve strane jer zna da odande dolazim sa njenom hranom. No navikla bude. Jučer sam baš očistila filter pa bum sad pratila stanje u akvariju, al bi svejedno otišla s njom kod veterinara da ju pregleda.

Pisano: 24.08.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: duba
Pozdrav!

Imam akvarij 110x50x50, sunčalište iznad kojeg je trenutno obična žarulja jer mi je UV žarulja pregorila. Iz Koprivnice sam tako da tu baš nema puno stvari za kupiti za kornjače. Moram do Zagreba! Unutar sunčališta mi je filter pumpa sa velikom spužvom i sredstvo za uklanjanje amonijaka. Kornjača je velika 23 cm.

Inače ne pokazuje nikakve znakove bolesti, jako jako je aktivna, ima veliki apetit, puno pliva i puno se sunča (kako koji dan). Grijač sad kroz ljeto gasim jer je i bez njega temperatura vode 26 stupnjeva. Kontroliram vodu svaki dan da slučajno temperatura nebi pala.

Filter čistim jednom tjedno s tim da više puta tjedno usisam dno, a cijeli akvarij čistim svakih mjesec-mjesec i pol, sve zavisi koiko je voda prljava i koliko smrdi. Svaki dan izvadim izmet da se ne rastapa u vodi. Akvarij ispraznim crijevom do kraja i sa par čistih voda i sa spužvom obrišem sve unutra, a sve ostalo dobro operem sa čistom vodom. U čistu vodu stavim Tetra ReptoSafe i ostavim da voda malo odstoji.

Na dnu nemam nikakav šljunak jer kad je bila mala je često jela šljunak pa sam joj ful maknula. Ima jedino veliki kamen i drvo po kojima se penje i iza njih spava.

Svaki dan joj dajem malo jesti ujutro, hranim ju šušenim račičima, povrćem, voćem, lovim joj muhe i mesom (piletina, puretina-al sve rjeđe). Jednom tjedno joj stavim vitamine za kornjače na hranu. Sad je više na povrću.
Nakon kaj očistim akvarij crvi se pojave nakon 10-ak dana.

Jel moguće da se to dogodilo jer joj dajem muhe za jesti? Možda su one nekaj prenesle? Svu hranu koju joj dajem, bilo domaće ili iz dućana uvijek operem.
Pitat ću veterinare u Koprivnici dal ju mogu pregledati, ali ako ne, kaj da idem u Šapu?

Kazes da ti je UV zarulja pregorila pa predpostavljam da si imala samo UVA reflektoricu? Vazno je imati UVB rasvjetu, detaljnije imas ovdje: LINK

Smjestaj bi s obzirom na velicinu kornjace trebao biti i veci, ali generalno uvjeti drzanja na temelju opisanog nisu losi.

Uz pravilnu filtraciju i tjedne izmjene vode detaljno ciscenje akvarija je cak nepozeljno jer se na taj nacin unistava bioloska filtracija i akvarij postaje bioloski nestabilan. Koji filter konkretno imas? Moguce je da je preslab. Jesi li upoznata sa bioloskom filtracijom i pravilnim odrzavanjem akvarija?

Muhe ne bi trebala davati, vrlo je moguce da je kornjaca dobila parazite tim putem.

Treba napraviti pretragu stolice kornjace da se utvrdi da li se radi o parazitima. U Sapi vise ne lijece kornjace od kada je dr. Lukac presla na VEF. Evo ti kontakta, predlazem da ju nazoves i opises problem pa ce te uputiti kako dalje:

Citiraj:

Maja Lukač, dr.vet.med.
Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi s klinikom, Heinzelova 55, Zagreb
Radno vrijeme Ambulante za ptice:
ponedjeljak, srijeda, petak: 09:00-11:00 h
utorak, četvrtak: 16:00-18:00 h
Tel.: 01 2390 410
E mail: maja.lukac@vef.hr

Napomena: prije odlaska u ambulantu telefonom provjeriti u kojim terminima doktorica radi taj tjedan.

Pisano: 25.08.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum