Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Obogaćivanje životnog prostora |
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Čitala sam ne tako davno jedan članak o obogaćivanju životnog prostora, nije se odnosio isključivo na vodene kornjače nego na vodozemce i gmazove općenito (LINK).
Navode se povremene promjene "pejzaža" u akvariju, ne prečesto da rezultira zbunjenošću, nego radi otkrivanja "novog". Spominju se i dodatne spot lampe, jer sunce ne stoji uvijek na istome mjestu. Osim okružja u neposrednoj blizini akvarija koje nije problem promijeniti tako da bude što prirodnije uređeno (bogato biljkama), spominju se i koristi od drugih živih organizama u akvariju za stimuliranje prirodnih reakcija (npr. osjećaj hijerarhije kao u prirodi). Meni osobno navedeno zvuči kao nemoguća misija uz moju kornjaču. Također se navode koristi od hranidbe koja nije na regularnoj bazi, nego kada kornjača mora sama pribaviti hranu. Najkraće rečeno, kao smisao obogaćivanja životnog prostora navode se kompleksnost smještaja, nuđenje izbora i promjene u smještaju. Ta tema se samo spomenula na forumu, a zanima me što mislite o napisanome i na koji način obogaćujete životni prostor vaše vodene kornjače?
Pisano: 27.01.2012
|
|||
|
Re: Obogaćivanje životnog prostora |
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Citiraj:
Slažem se s tobom. Nije mi ni namjera biti pretenciozna, kada i sama znam koja su mi ograničenja. Samo, povremeno gledam snimke akvarija s kornjačama na YouTubeu i čini mi se da sam svojoj kornjači napravila prostor u kojem može "samo" jesti, vršiti nuždu i spavati, da se tako izrazim. Daleko od toga da mislim da kornjači trebaju figurice iz Kinder jaja u akvariju... Zna se i zašto je najbolje imati samo jednu kornjaču u akvariju i zašto nisu usamljene kada su same. Moja kornjača ne pokazuje znakove stresa ni dosade, no svejedno bih voljela popraviti nedostatke i - poboljšati ono što je već dobro. Zbog toga me zanimalo kako o tome razmišljaju drugi vlasnici kornjača.
Pisano: 27.01.2012
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Realno prosjecan akvarij ne moze pruziti kornjaci udoban zivot kakav bi imala u velikom vrtnom jezercu. Danas na posude s palmicama gledamo na nesto sto je zastarjelo i sto bi trebalo biti zabranjeno. Za par stotina godina ce nasi potomci isto vjerojatno gledati na trenutni standard za drzanje kornjaca kao na nehumane uvjete drzanja. Sa razvojem ce se definitivno poboljsavati nasi uvjeti zivota, pa tako i zivoti nasih ljubimaca. Danas npr. imas vec kontrolera koji polako pale rasvjetu oponasajuci izlazak sunca, a ne da ti ili timer u jednoj sekundi iz noci napravis dan i obrnuto. Također postoje elektronicki filteri koji stvaraju razlicita strujanja vode tijekom dana i tijekom noci. Postoje termostati koji imaju pomocu timera mogucnost namjestavanja dnevnih i nocnih temperatura i sl. Danas su sve to jos skupe, luksuzne stvari, no za par godina ce vjerojatno uci u siru uporabu.
Pisano: 30.01.2012
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Citiraj:
možeš li napisati imena proizvoda ili link,hvala pozdrav |
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Ovo je npr. prigusnica sa dimm funkcijom: LINK Termostat s timerom se obicno koristi i za grijanje kuca, ima jako puno takvih uređaja na trzistu vec, obicno se jeftino daju naci na ebay-u za DIY projekte.
Pisano: 05.02.2012
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
sviđa mi se ova prigušnica...pretpostavljam da to kod nes nema nigdje za kupiti
Pisano: 12.03.2012
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
U pet shopu je gotovo sigurno neces naci, međutim mozes je probati naruciti preko webshopa www.teraristika.hr .
Pisano: 12.03.2012
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.