NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
69 korisnika su online (7 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 69

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

« 1 (2)

Re: razdvojiti kornjače nakon 4 godine?
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Iris

Ja sam prije 2.5 tjedna udomila od Marijane te iste kornjače i o njima je cijelo vrijeme bilo riječ..

Kori, ponovno, hvala na strpljenju.

Ugl, nakon cijele epopeje oko novog smještaja, sada se pak' pojavilo nešto novo u vezi njih:

Mikica jako ruje po šljunku, s Hrankecom seli mopani po akvariju, imam osjećaj da bih htjela izleći jaja (znam da će biti ćorci ak' je polaganje uzrok rovanju, 'em su premladi, em' Hrankec ne zna kaj dela, 'em nisu hibernirale..)

Molim pomoć- trebam li im napraviti vanjsko kopno čim prije?
Mogu li ih pustiti na plahtu (ili samo nju) uz kutiju sa šljunkom pa nek' ruje i polaže?
Može li pustiti jaja u vodu da ih samo pokupim ili mora na suhom?

Ako neće polagati jaja, kakvi su to rituali? Je'l i to dio snjubljenja?

U vezi toga sam čitala svašta, al' radije bih pitala iskusnije..

Za pocetak izmjeri koliko je zenka velika (duzina leđnog dijela oklopa - carapaxa).

Za kornjace je normalno da prednjim nogama kopaju po dnu i njuskaju, na taj nacin traze i iskopavaju hranu.
Kada zenka nosi jaja pokusava iskopati rupu iskljucivo straznjim nogama i to izgleda ovako kada nema gdje:

Osim toga zenke u to doba postanu neuroticne, ponekad odbijaju jelo, malo spavaju, razaraju smjestaj itd. Kada su na kopnu polazu glavu na tlo i mjere temperaturu potencijalnog gnijezdista i kopaju na prikazan nacin.

Mozes cak njezno popipati rupe u koje uvlaci straznje noge i osjetiti ces jaja u zenki ako ih ima:

Odraslim zenkama se mora osigurati kutija za gnijeđenje (pijesak 50*40*15dubina cm), imati ce jaja bez obzira da li imaju muzjaka, da li su se parile ili da li su hibernirale. Vecina kornjaca u zatocenistvu koje nemaju mjesto za gnijezđenje izbace jaja u vodu tek na kraju kada nemaju vise izbora i to je jako stresno za njih. To produzeno zadrzavanje jaja lagano moze uzrokovati distociju i smrt.

Sto se rituala udvaranja tice to izgleda ovako:

...uz naganjanja, ugrize za vrat itd.

Mislim da se kod tvojih sada samo radi o istrazivanju novog smjestaja.

Pisano: 13.11.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Početni član
Početni član

See User information
Spava sad- srećom tak da ju mogu, odokativno, s metrom izmjeriti: karapaks joj ima 16-18 cm.

A oboje mašu rukicama jedno drugome ispred lica, no nema agresivnosti ni s jedne strane- jedino kad je on jako dosadan, ona samo produži u svom smjeru, i ak' joj se nađe na putu, odgurne ga. Nikad nisam vidjela da su agresivni jedno prema drugome. Čak ni oko hrane. A Hranko ima jaaako debeli rep naspram nje.. Bojim se koje bi crno čudovište otamo mogli ispasti.

Sad ju ne mogu opipati jer ćori, ali glavom je opipavala bambus i zna se sunčati i po 4 sata... Hrankec rijetko ide na kopno (2-3 puta dnevno) na max 5 min. Jučer i danas sam baš cijeli dan s njima...

Ak' ću ju i vadit van na plahtu s kutijom šljunka, sumnjam da će htjeti polagati u mojoj prisutnosti a ne mogu ju ostaviti na suhom bez kontrole.

"lagano moze uzrokovati distociju i smrt" me jaaaako uznemirava... Spava više od Hrankeca- mogu naštimavati sat po njoj- uvijek u 20h, a jučer je jela puretinu i danas šniticu mrkve...

Vanjsko kopno znači čim prije, opipam li jaja ili ne. Dobro za znat'.

Pisano: 13.11.2010
الوعد هو سحابة ؛ والوفاء هو المطر

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Sa 18 cm bi vec mogla jaja, najsigurnije je da popipas jer ih nemas dovoljno dugo da bi mogla razlikovati normalno ponasanje i ponasanje kada su jaja u pitanju.

Samo nemoj panicariti jer nema potrebe. Do problema dolazi ako ne znas za jaja ili ako ignoriras cinjenicu da joj treba mjesto za gnijezdenje (uglavnom zbog neinformiranosti i nebrige). A u najgorem slucaju ako dođe do problema u Zg. imamo jednu jako sposobnu veterinarku koja bi bila u mogucnosti pomoci.

Kornjaca najcesce ne zeli poloziti jaja tamo kamo ti zamislis i kad si ti zamislis. Mora imati mir, vlaga i temperatura pijeska moraju biti odgovarajuce, mora biti u mogucnosti iskopati dovoljno duboku rupu itd. Tako da izvadit kornjacu u kutiju sa sljunkom (sto je i onako nepogodan materijal za gnjezđenje) nece vjerovatno proci ako su doista jaja u pitanju. Ako kornjaci ne pase gnijezdiste jednostavno ce cekati dok ne nađe bolje.

Polako se pocni pripremati za kopno, nekoliko ideja imas u clanku o smjestaju na naslovnici.

Pisano: 14.11.2010

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum