NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
50 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju Sekcije)

Članovi: 0
Gosti: 50

više...
O kornjacama


Sekcije > Smjestaji > Smjestaj vodenih kornjaca > Uredjenje Akvaterarija

Uredjenje Akvaterarija

Published by Marijan on 26-Jan-2009 20:40 (23455 reads)

U ovoj seriji članaka možete pronaći detaljne informacije o svemu što Vam je potrebno za pravilno držanje vodenih kornjača:

Grijanje

Rasvjeta

Filtracija

Akvaterariji

Uređenje

Održavanje


UREÐENJE

Kako bi se kornjača osjećala što bolje i sigurnije u svom smještaju potrebno ga je urediti. Lijepo uređen akvarij  je također ukras Vašeg doma. Trebali biste težiti što prirodnijem uređenju jer kič i neprirodne boje uvijek loše izgledaju. Smještaj je potrebno urediti u skladu s potrebama vrste koju držite. U slučaju da držite mekooklopnu kornjaču podloga sitne granulacije za ukopavanje je nužna zbog zdravlja oklopa i kože kornjače. Ako držite mošusnu kornjaču u smještaju je potrebno kamenje ili drva po kojima će se kornjača moći penjati do površine vode itd.
Općenito prilikom uređenja akvarija morate obratiti pozornost da ne zakrčite opremu, da ne onemogućite pravilnu cirkulaciju vode kroz akvarij, da kornjači ne oduzmete previše mjesta za plivanje i da smještaj bude siguran za kornjaču (da se kornjača negdje ne zaglavi, da se kopno ne sruši na nju, da ne može pobjeći...).

PODLOGA – oko podloge među vlasnicima kornjača diljem svijeta ima puno polemika. Na ovu temu ćete pronaći različite savjete. Neke kornjače u zatočeništvu razviju naviku gutanja velikih količina sitne podloge koja može prouzročiti začepljenje probavnog trakta i smrt kornjače. U večini slučajeva se vjeruje da je kriva nepravilna i jednolika prehrana, odnosno nedostatak nekih tvari u prehrani. Uz pravilnu i raznoliku prehranu te dodavanja kalcija (npr. sipina kost) do toga ne bi trebalo doći. S druge strane, sasvim je normalno da kornjače u prirodi jedu male količine šljunka ili pijeska i postoji mogućnost da im to pomaže pri probavi hrane. Zato je dati savjet poput „nemojte koristiti podlogu“ ili „koristite podlogu veću od kornjačine glave“ pogrešno. Kornjače su u prirodi izložene gotovo svim tipovima podloga od najsitnijeg mulja/pijeska pa sve do velikog kamenja i nitko ih ne čuva od toga. Kopanje po dnu i čak ukopavanje u dno je česta aktivnost mnogih vrsta kornjača i šteta im je u zatočeništvu uskratiti to prirodno ponašanje. Prirodne podloge večine kornjaca su muljevita i pjeskovita dna.
Na Vama je da odlučite kakvu podlogu ćete koristiti ili da li ćete je koristiti. S vremenom ćete vidjeti što najbolje funkcionira za Vas i još važnije za vaše kornjače. Ako primjetite da kornjače često gutaju velike količine i da gube apetit tu podlogu je potrebno promijeniti, ali generalno mišljenje iskusnih hobista je da uz pravilnu prehranu i držanje do toga ne bi trebalo doći. Evo nekoliko tipova podloga te njihovih prednosti i nedostataka:

  
Sitan šljunak                              Pijesak                                      Oblutci

Prazno dno – mnogi vlasnici kornjča se odlučuju za akvarij bez podloge zbog jednostavnosti održavanja. Prazno dno je lagano usisati, a i filter može povući više mehaničkog otpada s dna. Mane praznog dna su što će se vidjeti otpad na dnu i akvarij će izgledati dosta zmazano. Još jedan nedostatak je što bez podloge nema niti dodatnih bakterija koje vrše biološku filtraciju. Najveći nedostatak je neprirodan izgled i iz tog razloga prazno dno ne bi trebalo biti trajna solucija.

Pijesak (akvarijski ili za dječje pješčanike) – sitna podloga koja daje jako lijepi prirodan izgled akvariju i omogućava kornjačama rovanje, ukopavanje. Mana ove podloge je teško održavanje, ali uz malo prakse i to je moguće savladati. Svakog puta kada će kornjača kopati voda će se mutiti. Ovakva podloga može oštetiti rotorski mehanizam filtera ako se ne provedu neke mjere zaštite. Usisna cijev kanisterskog filtera bi trebala biti postavljena barem 10 cm od površine pijeska. Zadnji stupanj filtracije (prije samog rotora) bi se trebao sastojati od mehaničkog medija za finu filtraciju. Korištenje unutarnjih filtera i hang-on sa ovakvom podlogom nije preporučljivo.

Šljunak granulacije 2-5 mm – prirodna podloga koja lijepo izgleda i relativno je jednostavna za održavanje. Kroz ovakvu podlogu cirkulira voda te se u njoj stvara dodatna biološka filtracija. Ovakva podloga djeluje kao i mehanički filter jer među njom ostaje mehanički otpad. Postoji nekoliko metoda održavanja ovakve podloge koje su opisane članku o održavanju.

Oblutci i kamenje – podloga za koju se dosta vlasnika odluči iz preventivnih razloga. Podloga je veča od kornjačine glave pa ne postoji mogućnost da je progutaju. Ispod ovog kamenja se skuplja dosta otpada pa ga je potrebno razmicati prilikom usisavanja dna. Ova podloga je dosta gruba pa su moguće ozlijede kože i oklopa (nastojte izbjegavati oštre komade). Kada kornjače počnu kopati po kamenju to može biti jako glasno i nezgodno ako se akvarij nalazi u sobi u kojoj spavate. Guranje jako velikog kamenja po akvariju predstavlja velik rizik zbog mogućih oštećenja stakla!

Postoji još puno različitih metoda uređivanja dna koje ovise o vašoj kreativnosti. Ljepljenje kamenja ili šljunka na dno pomoću epoxi smole, plohe od pečene gline, oblikovane ploče stiropora prekrivene ljepilom za pločice i sl. samo su neke od ideja. Na internetu možete naći bezbroj ideja, ali prije nego li se bacite na posao razmislite o praktičnosti, funkcionalnosti i provjerite da li smjese korištene pri izradi štete akvarijskim organizmima.

Prilikom nabave šljunka i kamenja za akvarij obratite pozornost da budu prirodnih boja (crna, siva, bijela, smeda, oker...) jer neprirodne i jarke boje bi mogle uzrokovati stres i osjećaj nesigurnosti kod kornjača. Kamenje iz prirode u ovom području Europe je uglavnom vapnenačkog podrijetla, što znači da se topi u vodi i podiže tvrdoću vode. To nije poželjno za zdravlje kornjače niti za akvarijsku opremu. Podlogu bi prije bilo dobro testirati octom, ako se pjeni onda ona baš nije pogodna za korištenje u akvariju, a ako nema reakcije podloga je u redu. Podlogu je prije korištenja potrebno dobro isprati od zmazanoće u vodi , a nije ju niti loše prokuhati. Najjednostavnije je koristiti akvarijsku podlogu koja se može nabaviti u pet shopu.

POZADINA – najjednostavnija pozadina je akvarijska tapeta koja se pričvrsti sa ljepljivom trakom sa vanjske strane akvarija, ali postoji mogućnost kupovine ili izrade trodimenzionalnih akvarijskih pozadina koje mogu dati još prirodniji izgled akvariju. Kod vlastoručne izrade u takvu pozadinu je moguće uklopiti kopno, tegle za bilje itd. Važno je napomenuti da je korištenje materijala poput stiropora, pur pjene, pluta jako opasno jer ih kornjače mogu odlomiti, pojesti i dobiti začepljenje! Takve materijale je sigurno koristiti samo kao konstrukciju  koja je prekrivena ljepilom za pločice ili nekom drugom masom. Imajte na umu da se takve podloge lijepe u akvarij te da ih kasnije nije moguće samo tako odstraniti što može predstavljati problem prilikom održavanja ili u slučaju bolesti kornjače kada je potrebno temeljito očistiti akvarij.


Pozadinska tapeta


3D pozadina

KOPNO – komad drveta ili naslagano kamenje su dekoracija sami po sebi, no ako koristite neku vrstu plastičnog ili staklenog kopna gubi se prirodan izgled. Umjetna kopna je uvijek moguće oblijepiti kamenjem, uklopiti u pozadinu ili jednostavno obljepiti samoljepivom tapetom.

BILJKE – prave vodene biljke su jako dekorativne i daju prirodan izgled smještaju, uklanjaju otpadne tvari iz vode, nonažalost biljke i kornjače se ne uklapaju najbolje. Svaki slučaj je individualan, ovisi o vrsti kornjače, dobi kornjače, da li kornjača ima apetit za biljnu hranu, ali na kraju u večini slučajeva držanje bilja sa kornjačama ne uspjeva. Kornjače pojedu, izgrizu, polome ili iskopaju bilje. Vodeno bilje je najzdravija biljna hrana za kornjače koje prihvaćaju biljnu hranu.
Biljke imaju najveće šanse za opstanak sa malim, karnivornim vrstama (Kinosternidima) dok sa većim omnivornim vrstama koje se najčešće prodaju na ovim prostorima nemaju velike šanse. Sa svim mladuncima je moguće držati bilje jer nisu dovoljno veliki da ih polome i najčešće nemaju još razvijen apetit za bilje. 
Ukoliko se odlučite za držanje pravog vodenog bilja sa kornjačom imajte na umu da i bilje zahtjeva određene uvjete da bi raslo kako treba (svjetlost, mikroelemente, makroelemente itd.). Ako bilje nema uvjeta stagnirat će pa više neće biti ukras nego samo izvor truleži koja zagađuje vodu.
Prilikom odabira bilja treba potražiti otporne biljke koje nemaju pre velike zahtjeve za svjetlom. Najpogodnije su male plutajuće biljke jer ih kornjače ne mogu polomiti niti isčupati iz podloge.

Osim vodenog bilja, u kopnenom dijelu smještaja moguće je postaviti tegle sa sobnim biljem. Prilikom odabira bilja potrebno je provjeriti da li je biljka otrovna i koliko dobro podnosi vlagu, da ne naraste pre velika itd. Tegle je potrebno dobro pričvrstiti i osigurati jer inače postoji velika mogućnost da tegla završi u vodi.

Moguće je koristiti i plastično bilje. Imitacije vodenih biljki se često sastoje od malih plastičnih komada koje je moguće rastaviti tako da postoji opasnost da ih kornjača proguta.

 


Navigate through the articles
Predhodni clanak Akvaterarij Odrzavanje akvaterarija za vodene kornjače Sljedeci clanak
Rating 0.00/5
Rating: 0.0/5 (0 votes)
Votes are disable!
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadAktualni video
Wild as a herm...
Wild as a herm...
(20/11/2016)
Trazi
Izdvajamo


Novo u galeriji
Mauremys mutica kam... (07.10.2016)
Mauremys mutica kam...
Mauremys mutica mut... (07.10.2016)
Mauremys mutica mut...
Geoemyda spengleri (27.06.2016)
Geoemyda spengleri
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Oglasi


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum