NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
12 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju Sekcije)

Članovi: 0
Gosti: 12

više...
O kornjacama


Akvaterarij

Published by Marijan on 21-Jan-2009 18:50 (34581 reads)

U ovoj seriji članaka možete pronaći detaljne informacije o svemu što Vam je potrebno za pravilno držanje vodenih kornjača:

Grijanje

Rasvjeta

Filtracija

Akvaterariji

Uređenje

Održavanje


AKVATERARIJI

Postoje različiti tipovi akvaterarija, u ovom članku ćete pronaći puno ideja i savjeta koji će Vam pomoći pri slaganju smještaja. Nemojte se dati zbuniti od količine informacija nego odaberite ono što Vam se najviše sviđa i najbolje odgovara za Vašu kornjaču. Izrada ovisi o Vašoj kreativnosti, no ipak treba obratiti pozornost na određene stvari. Akvarij je najbolje smjestiti negdje gdje se ne prolazi često kako se kornjače ne bi uznemiravale. Također izbjegavajte mjesta gdje često puše propuh jer kornjače vrlo lako mogu dobiti infekciju dišnog sustava.

PROSTOR ZA PLIVANJE - je najvažniji dio smještaja. Nije važno da li je to skupi akvarij ili jeftina plastična posuda, važno je da smještaj bude velik. Prostor za plivanje bi trebao biti dimenzija u skladu sa vrstom koju držite. Vodenim kornjačama je važno da se mogu kretati u sve tri dimenzije. Dužina prostora za plivanje je ipak najvažnija, da kornjača može plivati. Minimalna dužina za ženke odraslih kornjača koje se najčešće drže na ovim prostorima (rod Trachemys, Graptemys) je 150 cm. Širina bi trebala biti barem 50 cm, a dubina vode 40 cm.

Akvarij se najčešće koristi za smještaj kornjača. Estetski je najljepši jer možemo vidjeti kako kornjače plivaju i ukoliko ga se lijepo uredi pravi je ukras doma. Akvariji se mogu nabaviti standardnih dimenzija ili izraditi/naručiti željenih dimenzija. Akvariji su sigurni samo ako su dobro konstruirani i lijepljeni, stoga ako nemate iskustva i znanja bolje se nemojte sami upuštati u izradu akvarija. Nekoliko stotina litara po kući je uistinu jako loš početak hobija. Najsigurnije je akvarij naručiti u pet shopu ili iz neke tvrtke koja se isključivo time bavi. Ponekad niti staklari nemaju znanja niti alata za pravilno ljepljenje akvarija, stoga se dobro raspitajte i budite oprezni kome ćete povjeriti taj posao. Debljina stakla ovisi o dužini akvarija i dubini vode u akvariju. Kako bi akvarij bio što sigurniji mogu se koristiti pojačanja. Staklo je jako krto, zato je jako važno da se akvarij nalazi na što ravnijoj i čvršćoj podlozi. Iako se površina čini ravna u većini slučajeva nije, stoga je između akvarija i podloge potrebno staviti ploču stiropora koja kompenzira i najmanje neravnine, inače može doći do pucanja dna akvarija. Neki tvornički akvariji imaju plastične lajsne koje zamjenjuju funkciju stiropora.

Plastične posude/kace/korita izvrsna su zamjena za akvarije ukoliko se u njih smjesti sva potrebna oprema. Nedostatak je što estetski zaostaju za akvarijima i teže je naći posudu željenih dimenzija, ali s druge strane imaju dosta prednosti. Nisu toliko osjetljive i nije ih moguće razbiti. Lagane su pa ih je lakše micati i održavati. Ono što je najvažnije daleko su jeftinije od akvarija! Mogu poslužiti kao privremeni smještaj dok skupljate novac za veći akvarij. Prilikom odabira posude osim na dimenzije treba obratiti pozornost i na boje. Neprirodne boje mogu izazvati stres i osjećaj nesigurnosti kod kornjača. Trebalo bi se izbjegavati jarke boje poput crvene, narančaste, žute...i koristiti što prirodnije boje poput crne, sive, smeđe, plave, zelene... Ukoliko nađete savršenu posudu neprimjerene boje uvijek možete kupiti komad crne folije za bare i umetnuti ju u posudu.
Još jedna stvar na koju treba obratiti pozornost su grijači. Postoji opasnost da rastope ili termički oštete plastiku. Taj se problem jednostavno rješava zaštitom za grijače ili pričvršćivanjem grijača na komad stakla.

KOPNO - svim vrstama je potrebno napraviti mjesto na koje mogu izaći i u potpunosti se osušiti. Kopneni dio mora biti lako dostupan i dovoljno velik da sve kornjače iz smještaja stanu na njega zajedno. Može se izvesti na razne načine:

Komercijalna kopna – jednostavna za instalaciju, ne oduzimaju prostor za plivanje. Dolaze u više veličina, ali pogodna su samo za manje kornjače. Ovaj tip kopna za sada nije dostupan na hr. tržištu, moguća je naruđba preko interneta ili nabava u susjednim zemljama.

Naslagano kamenje ili komad drveta – jednostavna kopna prirodnog izgleda koja nažalost oduzimaju dosta prostora za plivanje. Treba ih oprezno slagati kako se kopno ne bi srušilo, oštetilo akvarij ili utopilo kornjaču!

Kopno u obliku platforme – kopno koje se nalazi iznad površine vode, ispod njega kornjače mogu plivati pa ne oduzima prostor za plivanje. Takva kopna se obično sastoje od platforme i rampe za penjanje. Za konstrukciju ovog kopna treba malo vještine. Najbolje ga je napraviti od stakla, može se i napraviti od pleksiglasa, ali debeli pleksiglas je dosta skup, a tanki se savija.
Staklo možete dati izrezati kod staklara. Sva stakla je potrebno dobro izbrusiti kako se kornjače ne bi porezale. Staklena kopna se lijepe silikonom za akvarije, pritom treba obratiti pozornost da naneste dovoljno debeli sloj i pazite da vam ne ostane zrak u silikonu između površina koje lijepite, inače silikon neće dobro držati. Silikon se suši 24 sata. Na rampu za penjanje je potrebno pričvrstiti nešto po čemu će se kornjače moći penjati, za to mogu poslužiti staklene prečkice.

Viseće kopno – ovaj oblik kopna objesite za stranice akvarija ili za poklopac akvarija (pod uvjetom da je poklopac dovoljno čvrst). Viseće kopno se može izvesti kao plastična ili staklena platforma, ili se jednostavno komad drva može objesiti na žice pri površini vode.

Vanjsko kopno – ukoliko negdje pokraj akvarija imate mjesta možete napraviti kopno izvan akvarija/prostora za plivanje. To kopno možete napraviti od stakla, plastike ili cak od drveta. Za vanjsko kopno je potrebno napraviti rampu/prilaz.

Pješčano kopno – ako držite ženke one moraju imati mjesto za polaganje jaja. Plastična kutija sa pijeskom može poslužiti, ali kao trajnije rješenje bolje je napraviti kopno koje ima pješčani dio. Ovaj tip kopna se može izvesti kao unutarnje ili vanjsko kopno. Veličina kopna je jako važna kako bi se mogle stvoriti temperaturne zone jer ženke biraju temperaturu i vlagu gnijezda. Za odrasle ženke veličine 20 cm potrebno je osigurati površinu barem 40*50 cm, a dubina pijeska bi trebala iznositi 15-20 cm.

POKLOPAC - kako bi se izbjegle respiratorne infekcije kod kornjača, temperatura zraka u terariju bi trebala biti viša od temperature vode. Ako zimi ne grijete stan na 25-30 stupnjeva svakako bi bilo dobro imati poklopac. On drži temperaturu zraka, vlagu, štiti kornjače od propuha i mogućih opasnosti poput ostalih ljubimaca i male djece. U poklopac se montira rasvjeta pa se on mora nalaziti dovoljno visoko iznad kopna kako bi se postigla željena udaljenost između lampa i kornjača. Poklopac mora imati rupe za ventilaciju, jer previše vlage isto može uzrokovati probleme.

Tvornički akvarijski poklopac – večina ljudi se odluči za ovaj tip poklopca. Ovi poklopci lijepo izgledaju, izrađeni su od plastike ili aluminija. Dosta su kvalitetni i dolaze sa ugrađenim neonkama. Dostupni su samo standardnih dimenzija. Tvornički poklopci ipak nisu najbolje rješenje jer imaju nekoliko mana. Nemaju ugrađenu reflektoricu za grijanje, a dodatna instalacija će možda predstavljati problem. Kako su namjenjeni za ribe nemaju niti ventilacijskih otvora pa ih se uvijek mora ostavljati djelomično otvorene ili bušiti ventilacijske otvore. Najveća mana ovih poklopaca je visoka cijena.

Izrađeni akvarijski poklopac – istog je oblika kao tvornički poklopci samo što ih prilikom izrade možemo u potpunosti prilagoditi akvariju i potrebama kornjača: ugraditi odgovarajuću rasvjetu i izbušiti ventilacijske otvore. Mogu se isto raditi od plastike, a jeftinija i jednostavnija varijanta je izrada od laminata, šper ploče, OSB ploča, itd. Poklopce od golog (nezaštićenog) drva je potrebno lakirati vodootpornim lakom (za brodove). Ako ste spretni možete si sami izraditi poklopac, druga mogućnost je platiti nekom stolaru izradu poklopca. Ovaj poklopac je jeftiniji od originalnih poklopaca i puno bolji izbor za kornjače.

Visoki/terarijski poklopac - ovaj tip poklopca je prilično praktično rješenje za kornjače, prednja klizna stakla omogućuju promatranje kornjača i olakšavaju pristup u akvarij. Kada koristite visoki poklopac nije potrebno raditi akvarij dubine 60-65 cm kako bi osigurali dovoljnu dubinu za plivanje i udaljenost kopna od rasvjete. Možete napraviti akvarij dubine 40 cm kojeg punite do vrha i znatno uštedjeti na staklu pa time i cijeni cijelog smještaja. Kako je ovaj poklopac dostupan samo u vlastoručnoj izvedbi lagano ga je prilagoditi potrebama kornjača. Ovaj poklopac se može izvesti na nekoliko načina. Najjednostavnije ga je napraviti od šper ploče sa konstrukcijom letvica. Za veće poklopce (dužine 150 cm) je pogodnije koristiti OSB ploče jer su lagane, čvrste i nisu pre osjetljive na vlagu. Ove poklopce je isto potrebno lakirati vodootpornim lakom. Nikako ne bi preporučio ivericu za izradu ovih poklopaca jer je jako teška i osjetljiva na vlagu (unatoč PVC/ABS kantiranju).

Stakleni klizni poklopac – nije dobro rješenje za kornjače. Klizna stakla se nalaze na vrhu akvarija. Najveća mana ovih poklopaca je teška instalacija rasvjete. Posebne UVA-UVB lampe se ne smiju instalirati iznad stakla jer staklo filtrira UVA-UVB zračenje.

POSTOLJE – ako ne želite da smještaj stoji na podu morati ćete napraviti čvrsto postolje. Ima mnogo mogućnosti, u akvaristici se najčešće koriste drvena i metalna postolja.

Postolja od drveta ili iverice u obliku ormarića estetski su najprihvatljivija. Moraju biti posebne konstrukcije kako se ne bi mogla srušiti u stranu. Osjetljiva su na vlagu stoga treba biti oprezan pri održavanju akvarija kako ih se ne bi smočilo. Moguće ih je nabaviti u pet shopu standardnih dimenzija ili naručiti kod stolara.

Metalna postolja su manje osjetljiva na vlagu i čvršća su. Pogodno ih je koristiti za veće akvarije (500 l +) i za police sa akvarijima ukoliko nemate mjesta. Metalnu konstrukciju je moguće obući u drvo. Moguće ih je naručiti željenih dimenzija kod zavarivača.

Naslagane cigle - ukoliko ne želite davati previše novaca za postolje a želite malo povisiti akvarij (npr. zbog instalacije vanjskog filtera) možete koristiti Y-tong cigle. To je čvrsto, lagano i jeftino rješenje.

PRIMJERI AKVATERARIJA

U ovom dijelu su gore navedene komponente smještaja spojene u neke od mogućih kombinacija.

Običan akvarij, komad drveta služi kao kopno.

Tvorničke akvarije možete nabaviti samo standardnih dimenzija. Imaju originalne poklopce lijepog dizajna sa ugrađenim neonkama, ali nedostatak im je što nemaju ventilacijskih otvora niti ugrađenu spot lampu. Najveći nedostatak ovih akvarija je visoka cijena. 
Neki gotovi akvariji imaju ugrađene filtere. Ti filteri su predviđeni za rad u akvarijima punjenim do vrha i neće funkcionirati u djelomično punjenim akvarijima!

Komercijalni akvariji za kornjače se u zadnje vrijeme mogu kupiti u trgovinama za kućne ljubimce. Imaju ugrađen box filter koji služi kao kopno (vidi članak filteri). Ti akvariji su obično jako mali, box filter nije dobro složen, ne može se staviti puno vode zbog niskog filtera, a i cijena im je dosta visoka. Ovi akvariji nisu trajno rješenje, ali su u svakom slučaju puno bolji za početak od plastičnih posuda sa palmicom.

Akvariji sa visokim/terarijskim poklopcem su akvaterariji u pravom smislu riječi. Ovaj koncept ima nekoliko prednosti:
-ušteda na staklu, mogućnost izrade plićeg akvarija koji se puni do vrha
-kornjače imaju dovoljno duboku vodu za plivanje
-kada je akvarij pun do vrha moguća je instalacija hang-on filtera te pravilna instalacija vanjskih filtera
-korištenjem visokog poklopca je moguće postići odgovarajuću udaljenost između kopna i rasvjete

Uzmimo za primjer da planirate napraviti novi smještaj za kornjače, običan akvarij (d*š*v) 120*50*50 cm (300 l) kojeg namjeravate puniti samo do polovice. Površina stakla potrebna za izradu takvog akvarija je oko 23000 cm2. Ako se odlučite za visoki poklopac umjesto takvog akvarija možete za istu cijenu napraviti akvarij istog volumena ali pogodnijih dimenzija za kornjače. Akvarij (d*š*v) 150*50*40 cm isto ima 300l i površinu stakla oko 23000 cm2. Najveća prednost je to što će kornjača dobiti dužinu od 1,5 m za plivanje i dubinu od oko 40 cm (za razliku od prvog navedenog akvarija u kojeg možete maksimalno staviti 25-30 cm vode).Akvariji sa nadograđenim kopnenim dijelom daju kornjačama više prostora za kretanje. Pri izradi obratite pozornost da rampa za penjanje ne bude pre strma. Ovaj tip smještaja je potrebno dobro ograditi, imajte na umu da su kornjače dobri penjači i da će pobjeći čim im se pruži prilika.

Prozorski akvaterariji omogućuju kornjačama izlaganje pravom sunčevom zračenju (tokom ljeta). Najveća mana ovakvog terarija je što mu je potrebno posvetiti čitav prozor. To može biti problem ako je to jedini prozor u prostoriji jer ga za vrijeme zime i hladnijeg vremena nije moguće otvarati i prozračivati prostoriju. Ovakav smještaj ima smisla raditi samo na prozoru gdje tokom dana direktno padaju zrake sunca. Na okvir prozora je potrebno dobro pričvrstiti zaštitnu mrežu. Mreža ne bi smjela biti pre gusta kako ne bi filtrirala UV zračenje (nikako nemojte koristiti aluminijske mrežice za komarce). Prozor mora imati jako dobru izolaciju jer propuh tijekom zime bi mogao biti koban za kornjače. Prozor je jedino moguće otvarati po lijepom vremenu, kada nema previše vjetra i kada je temperatura zraka viša od 25 stupnjeva.

 


Navigate through the articles
Predhodni clanak Filtracija Aquarija vodenih kornjača Uredjenje Akvaterarija Sljedeci clanak
Rating 0.00/5
Rating: 0.0/5 (0 votes)
Votes are disable!
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadAktualni video
Wild as a herm...
Wild as a herm...
(20/11/2016)
Trazi
Izdvajamo


Novo u galeriji
Mauremys mutica kam... (07.10.2016)
Mauremys mutica kam...
Mauremys mutica mut... (07.10.2016)
Mauremys mutica mut...
Geoemyda spengleri (27.06.2016)
Geoemyda spengleri
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Oglasi


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum