NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
12 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju Sekcije)

Članovi: 0
Gosti: 12

više...
O kornjacama


Sekcije > Smjestaji > Smjestaj vodenih kornjaca > Odrzavanje akvaterarija za vodene kornjače

Odrzavanje akvaterarija za vodene kornjače

Published by Marijan on 01-Mar-2009 18:00 (22291 reads)

U ovoj seriji članaka možete pronaći detaljne informacije o svemu što Vam je potrebno za pravilno držanje vodenih kornjača:

Grijanje

Rasvjeta

Filtracija

Akvaterariji

Uređenje

Održavanje


ODRŽAVANJE

Redovito održavanje i higijena akvarija je važna za zdravlje kornjača. Oduzet će vam nekoliko sati mjesečno ovisno o veličini akvarija i kvaliteti opreme. Ovdje su navedeni savjeti koji će vam skratiti i olakšati taj posao. Prvo čišćenje će možda biti teško, ali kada steknete rutinu bit će Vam potrebno sve manje vremena. Večina vlasnika koji nabavljaju veći akvarij misle da će velik akvarij biti teže održavati od malog akvarija, ali situacija je upravo suprotna.

Prije čisćenja akvarija iz sigurnosnih razloga je potrebno isključiti sve električne uređaje koji se nalaze u vodi!

PROMJENE VODE - Redovite promjene vode su potrebne bez obzira na to što imate filter. U vodi se skupljaju toksične otpadne tvari koje se ne mogu otkloniti klasičnom filtracijom. Filter samo može produljiti vrijeme između promjena vode. Koliko često ćete morati mijenjati vodu ovisi o volumenu akvarija, kvaliteti filtracije, broju kornjača u akvariju itd. Svaki slučaj je individualan. U malim akvarijima od nekoliko litara bez filtracije ili sa jako slabom filtracijom je obično potrebno promijeniti svu vodu. Male akvarije je čak teže održavati od velikih akvarija jer se u malom volumenu vode puno brže skupe otpadne tvari.
U akvarijima većeg volumena sa pravilnom filtracijom se zbog održavanja biološke filtracije nikada  ne mijenja sva voda odjednom. Obično se mijenja 1/3 tjedno ili polovica vode svaka 2-3 tjedna. 
Vodu je moguće mijenjati na razne načine (odgrabljivanjem ili pomoću pumpe), ali najlakše ju je mijenjati pomoću principa spojenih posuda. Za ovaj način čišćenja su potrebni kanta i gumeno crijevo. Kantu postavimo na pod ispred akvarija. Da bi ovaj sistem funkcionirao kanta se mora nalaziti niže od površine vode akvarija. Cijev za pretakanje vode mora biti dovoljno dugačka da spoji akvarij i kantu te da prilikom promjene ne ispadne iz kante. Da bi voda krenula iz akvarija u posudu, cijev je potrebno napuniti vodom, začepiti krajeve prstima i postaviti jedan kraj cijevi u akvarij, a drugi u posudu. Cijev možete napuniti u kupaoni ili je možete uredno zamotati i potopiti u akvarij da se napuni vodom.
Ako imate akvarij od nekoliko stotina litara bilo bi ga jako teško i naporno prazniti sa malom kantom. U tom slučaju je potrebno nabaviti dugačku cijev koja će spojiti akvarij sa najbližim odvodom u kući/stanu. Princip rada je isti, akvarij se mora nalaziti na većoj visini od tog odvoda. Vodu je kroz cijev moguće pokrenuti i prislanjanjem cijevi na izlaz filtera.


Pražnjenje akvarija uz pomoć cijevi i kante

Nova voda koju dodajemo u akvarij bi trebala biti pripremljena. Vodovodna voda sadrži klor/kloramin i teške metale koji su štetni za kornjačino zdravlje i narušavaju biološku ravnotežu u akvariju. Jedna mogućnost je da ostavimo vodu u širokoj plitkoj posudi 24 sata kako bi klor ishlapio, ali jednostavnije i učinkovitije je koristiti akvarističko sredstvo za pripremu vode koje neutralizira klor i teške metale. Također je potrebno pripaziti na temperaturu vode koju dodajemo u akvarij, pogotovo ako su kornjače unutra. Temperatura vode koja se dodaje u akvarij bi trebala biti približno ista kao temperatura vode u akvariju jer inače kornjače mogu doživjeti temperaturni šok. 


Neka od poznatijih sredstava za pripremu vode

ČISĆENJE DNA - Kroz vrijeme se među podlogu uvuče otpad koji truli i dodatno onečišćuje vodu. Podloga se obično čisti uz promjenu vode. Male akvarije od nekoliko litara je koji put potrebno skroz isprazniti što nije nimalo pogodno za biološku filtraciju. Kod akvarija većih volumena nisu potrebne takve drastične mjere. Ako koristite gore navedenu metodu promjene vode sa crijevom usput možete usisavati dno. Cijev mora biti dovoljno dugačka da s njom možete usisavati i stražnje kuteve akvarija bez da vam drugi kraj cijevi iskoči iz kante. Promjer cijevi određuje brzinu pretakanja vode, što je promjer veći to ćete imati manje vremena za usisavanje dna. Na vrh cijevi se mogu nataknuti nastavci ovisno o tipu podloge koji će vam znatno olakšati posao. Za prazno dno i za veliko kamenje nisu potrebni nikakvi nastavci, ali za šljunak je dobro imati nastavak koji omogućuje roštanje po šljunku bez da šljunak bude usisan u cijev. Takav nastavak je moguće i napraviti od obične plastične boce. 
Najsitniji kvarcni pijesak je moguće čistiti sa mrežom za ribe jer se otpad zadržava na samoj površini. Nije ga baš lagano čistiti pomoću crijeva jer će biti usisan prije samog otpada.
Na tržištu su dostupni i usisivači podloge koji su pogonjeni zračnim pumpama ili malim baterijskim motorima. Sa njima je moguće čistiti dno bez promjene vode, ali su i skuplji.

      
Nastavak za čišćenje dna vlastoručne izvedbe, kupovni čistač dna, baterijski čistač dna i čistač dna pogonjen zračnom pumpom

POVRŠINA VODE - Na površini vode se skupljaju masnoće od hrane koju dajemo kornjačama. To jako ružno izgleda i može uzrokovati probleme sa očima kod kornjača. Kako bi se izbjegao nastanak masnog filma na površini vode izlaznu cijev filtera je potrebno usmjeriti tako da ona mreška površinu vode. Ako niti to ne pomaže površinu je moguće i ručno očistiti uranjajući čašu okomito u akvarij tako da se voda sa površine slijeva u nju. Čašu je potrebno izvaditi iz akvarija prije nego li se napuni do vrha inače će se sva usisana masnoća vratiti u akvarij. Moguće je nabaviti i nastavke za ulazne cijevi vanjskih filtera koji čiste površinu vode (Surface skimmers).


Čišćenje površine pomoću čaše i nastavci za cijevi vanjskih filtera

ČIŠĆENJE STAKLA - Kornjačama nije bitno čisto staklo, ali zmazano staklo ljudima daje dojam da akvarij nije redovito održavan. Voda na ovim prostorima Europe je puna kamenca koji ostavlja tragove na stijenkama iznad površine vode i svaka kap je vidljiva na staklu. Kamenac se jako teško skida i najčešće ga nije moguće ukloniti samom spužvom. Tanke naslage je moguće očistiti dodavanjem akvarističkog sredstva „PH minus“ na spužvu. Deblje naslage je potrebno strugati žiletom (u držaču), ali budite oprezni da ne oštetite silikonske fuge akvarija!

          
Strugalica za staklo, magneti za staklo, sredstvo kojim je moguće otapati kamenac

Na površinama u vodi će se stvarati ALGE, pogotovo ako je akvarij izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. Alge nisu opasne za zdravlje kornjača. Rast algi nije moguće u potpunosti suzbiti, ali moguće ga je kontrolirati. Alge rastu od otpadnih tvari koje u prirodi koriste i biljke za svoj rast. Iz tog razloga u akvariju bez bilja alge koji put imaju i previše nutrijenata za rast. Te tvari je iz vode jedino moguće odstraniti promjenama vode. Jednom kada alge zahvate akvarij neće se u potpunosti same povući, potrebno ih je mehanički očistiti. Na glatkim površinama poput stakla to nije problem, ali sa kamenja, panjeva i grubih površina ih je čak teško odstraniti ribanjem.

ODRŽAVANJE FILTERA - Filter je potrebno redovito održavati. Mali filteri zahtjevaju često održavanje, dok veliki mogu duže vrijeme izdržati bez čišćenja. Npr. unutarnji filter se obično treba  jednom tjedno čistiti, dok veliki vanjski zna izdržati po 2, 3 ili čak više mjeseci bez čisćenja. Ne postoji pravilo kada se filter mora čistiti (osim u slučaju mjesečne promjene kemijskih medija), svaki slučaj je individualan i sve ovisi o broju životinja koji držite, njihovoj veličini, količini vode u akvariju, načinu hranjenja itd. Kada primjetite da se protok filtera drastično smanjio vrijeme je za čišćenje. 
Prisjetite se navedenih bakterija koje vrše biološku filtraciju. One su jako osjetljive i relativno ih je lagano uništiti ako nepravilno čistite filter. Filtracijski mediji se ne smiju čistiti sa vodovodnom vodom jer ćete na taj način uništiti te dragocjene bakterije. Filter mediji se moraju prati u akvarijskoj vodi (koju ste prelili iz akvarija u posudu). Dakle vodu iz akvarija prelijte u neku kantu i u kanti čistite filter. Medije nije važno (niti dobro) detaljno čistiti, tako da ce 10-20l biti sasvim dovoljno da očistite jedan manji vanjski filter. Prvo počistite biološke medije (pogotovo ako se radi o medijima od sintetičkog stakla) pa kasnije zmazanije mehaničke medije. 
Filter spužve nemojte previše savijati, uvijati, rastezati jer će se deformirati pa neće više pravilno sjedati na svoje mjesto. Dovoljno ih je pritiskati u stranice posude za čišćenje da zmazanoća izađe van.
Pumpu, cijevi i ostale dijelove rastavite i detaljnije počistite prema preporuci proizvođača. Na tržištu su dostupne različite četkice za čišćenje pumpa i cijevi.


Navigate through the articles
Predhodni clanak Uredjenje Akvaterarija
Rating 0.00/5
Rating: 0.0/5 (0 votes)
Votes are disable!
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadAktualni video
Wild as a herm...
Wild as a herm...
(20/11/2016)
Trazi
Izdvajamo


Novo u galeriji
Mauremys mutica kam... (07.10.2016)
Mauremys mutica kam...
Mauremys mutica mut... (07.10.2016)
Mauremys mutica mut...
Geoemyda spengleri (27.06.2016)
Geoemyda spengleri
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Oglasi


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum