NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
67 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju Sekcije)

Članovi: 0
Gosti: 67

više...
O kornjacama


Sekcije > Smjestaji > Smjestaj vodenih kornjaca > Rasvjeta za vodene kornjače

Rasvjeta za vodene kornjače

Published by Marijan on 18-Jan-2009 15:20 (19062 reads)

RASVJETA

Uz lampu za grijanje, kornjačama je za zdrav rast i razvoj u akvarijskim uvjetima potrebno osigurati pravilnu rasvjetu. Da bi normalno funkcionirale potrebni  su im određeni dijelovi sunčevog UV spektra:

UVA – služi za aktivnost i normalno ponašanje gmazova poput kretanja, hranjenja, razmnožavanja itd. To je vidljiv dio UV spektra. Gmazovi imaju drugačiji vid od nas i UVA spektar ima velik utjecaj na način na koji oni vide svoju okolinu. Ove zrake služe i za mentalnu dobrobit gmazova.

UVB – je još važniji dio spektra za kornjače. Ovaj dio UV spektra nije vidljiv. Pomoću njega gmazovi vrše sintezu vitamina D3 koji je važan za metabolizam kalcija, odnosno za građu kostiju i oklopa. Bez ovog spektra kornjačama počne mekšati oklop (metabolička bolest kostiju) i narušava im se zdravstveno stanje.

Posebne lampe za gmazove sadrže navedene spektre. Pri kupnji treba obratiti pozornost, jer postoje lampe koje sadrže oba spektra i postoje lampe koje imaju samo jedan spektar. Evo nekoliko primjera:

„Spot“ lampe (reflektorice i halogenke) - to su lampe koje se mogu koristiti za grijanje kopna, odnosno mjesta za sunčanje. Sadrže samo UVA spektar. Potrebno ih je postaviti dovoljno visoko da kornjače ne mogu doći u kontakt s njima jer će se opeći. Kod reflektorica postoji opasnost da eksplodiraju ako ih kornjača poprska. Danas su na tržištu dostupne posebne žarulje sa ojačanim staklom (treća slika).

Reptil neonske cijevi - najčešće korištene lampe u terarijima. Sadrže UVA i UVB dio spektra. One ne griju u toj mjeri da bi se mogle koristiti za grijanje kopna. Kako bi UVA–UVB zrake uspjele doći do životinja treba ih postaviti na visini od negdje 30 cm iznad kopna.  Imaju svoj vijek trajanja, pri tome mislim na period vremena dok isijavaju UV zrake. Neonke je potrebno mijenjati svakih 6 do 9 mjeseci.


Štedne (compact) žarulje – prigodne za manje terarije i jednostavnije su za instalaciju od neonskih cijevi. Njihova prednost je što imaju ugrađenu prigušnicu, za razliku od neonki i moguće ih je instalirati u klasično grlo. Neke sadrže samo UVB spektar, a neke UVA i UVB. Postavljaju se 30-40 cm iznad kopna, ne griju jako i potrebno ih je mijenjati barem jednom godišnje ili po preporuci proizvođača.

Lampe koje oponašaju sunčev (dnevni) spektar – riječ je o posebnim lampama razvijenim za teraristiku, postoje u različitim izvedbama. To je daleko kvalitetnija (ali i skuplja) rasvjeta od gore navedene. Isijavaju više UVA i UVB zračenja i griju. Uglavnom su jačine od 100W pa na više, stoga baš nisu pogodne za uporabu u jako malim, niskim terarijima. Potrebno ih je oprezno postavljati i koristiti prema preporuci proizvođača. Obavezno se instaliraju u keramička grla najmanje 30 cm iznad kopna. Nekim lampama su potrebne posebne prigušnice, a neke dolaze sa ugrađenim prigušnicama.

Najkvalitetnija rasvjeta za gmazove su posebne metal halogene lampe. Za sada postoje samo dva proizvođača na svijetu (američki ReptileUV: Mega Ray i europski Lucky Reptile: Bright Sun UV)Ovaj tip rasvjete je u usporedbi sa drugima skup i nažalost još nije dostupan na ovim prostorima, no moguća je narudžba preko interneta.

Niti jedna od gore navedenih lampa ne sadrži cijeli dnevni spektar. Bright Sun UV ga najbolje oponaša, ali tehnologija još nije razvijena do te mjere. Neonke i štedne žarulje isijavaju plavkastu svjetlost, reflektorice i halogenke crvenkastu svjetolst itd. Kako bi u terariju postigli što prirodniju svjetlost potrebno je kombinirati tipove rasvjete.
U manjim akvarijima od 60l do 200l se može koristiti kombinacija UVA - UVB neonke ili compact UVA-UVB žarulje i obične spot lampe za grijanje.
Kod smještaja za odrasle kornjače od 300l do 400l pa na više preporuča se upotreba lampa koje oponašaju sunčev spektar za UVA-UVB zračenje i grijanje kopna (Bright Sun UV ili Mega Ray), te daylight T5 ili T8 neonke za osvjetljenje ostatka akvarija.
U svakom slučaju obraćajte pozornost da kornjače imaju izvor UVA i UVB zračenja, i topline.

Trajanje osvjetljenja ovisi o dobu godine. Po zimi rasvjeta može biti upaljena 8-10 sati dnevno, a po ljeti 12-14 sati dnevno. Tijekom godine je poželjno postepeno izmjenjivati trajanje osvjetljenja kako bi simulirali godišnja doba. Lampe za grijanje ne trebaju biti upaljene cijelo vrijeme uz ostalu rasvjetu, dovoljno je da rade 6-8 sati dnevno.
Kako bi kornjače imale svoj ritam neovisno o vlasniku, za dnevno paljenje i gašenje svjetla koristi se timer (uređaj za automatsko uključivanje i isključivanje).

Važno je napomenuti da staklo propušta samo oko 10% UV zračenja, stoga nemojte instalirati rasvjetu iznad stakla. Isto tako držanje akvaterarija pokraj prozora neće pomoći. Ako kornjače nisu redovito izložene pravoj sunčevoj svjetlosti neophodna je UVA-UVB rasvjeta.

Prilikom instalacije rasvjete obratite pozornost da lampe koje griju budu na sigurnoj udaljenosti od kornjača kako se ne bi opekle. Koristite lampe sa keramičkim grlima kojima visoke temperature ne predstavljaju problem kako bi izbjegli opasnost od požara!


Navigate through the articles
Predhodni clanak Grijanje smještaja vodenih kornjača Filtracija Aquarija vodenih kornjača Sljedeci clanak
Rating 0.00/5
Rating: 0.0/5 (0 votes)
Votes are disable!
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadAktualni video
Wild as a herm...
Wild as a herm...
(20/11/2016)
Trazi
Izdvajamo


Novo u galeriji
Mauremys mutica kam... (07.10.2016)
Mauremys mutica kam...
Mauremys mutica mut... (07.10.2016)
Mauremys mutica mut...
Geoemyda spengleri (27.06.2016)
Geoemyda spengleri
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Oglasi


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum