NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
13 korisnika su online (1 korisnika pregledavaju Sekcije)

Članovi: 0
Gosti: 13

više...
O kornjacama


Sekcije > Smjestaji > Smjestaj vodenih kornjaca > Grijanje smještaja vodenih kornjača

Grijanje smještaja vodenih kornjača

Published by Marijan on 18-Jan-2009 12:40 (15629 reads)

U ovoj seriji članaka možete pronaći detaljne informacije o svemu što Vam je potrebno za pravilno držanje vodenih kornjača:

Grijanje

Rasvjeta

Filtracija

Akvaterariji

Uređenje

Održavanje


GRIJANJE 

Kornjače kao i svi ostali gmazovi nemaju stalnu temperaturu tijela. Temperatura njihovog tijela ovisi o temperaturi okoline. Ako se kornjače drže u pre hladnom smještaju ne mogu se pravilno razvijati, boležljive su, nemaju dobar apetit i imaju problema sa probavljanjem hrane. Kako bi mogle normalno funkcionirati potrebno im je održavati određenu temperaturu vode i kopna.

Kornjače u prirodi reguliraju svoju temperaturu tijela krečući se kroz svoj prirodni okoliš, kada se žele ugrijati izađu na kopno i sunčaju se, a kada se žele rashladiti uđu u vodu. I u akvariju je potrebno osigurati takve uvjete. Temperatura kopna bi uvijek trebala biti za nekoliko stupnjeva viša od temperature vode. Isto vrijedi i za ostatak zraka u smještaju, mora biti topliji od vode kako bi se izbjegle respiratorne infekcije. 

Da bi postigli određenu temperaturu vode koristimo akvarijski grijač. Namjestimo ga na temperaturu koja odgovara vrsti kornjače koju držimo i grijač održava tu temperaturu. Budite oprezni da ne pregrijete vodu jer i to može imati štetne posljedice. Pre visoka temperatura ubrzava metabolizam životinje  i uzrokuje pojačano ljuštenje. Na tržištu postoji jako puno tipova  grijača i u većini slučajeva su napravljeni od stakla. Odrasle kornjače mogu razbiti staklene grijače stoga se preporuča upotreba posebne plastične zaštite za grijače ili upotreba grijača od tehničkog polimera (Aquarium Systems Newatt). Standardne jačine akvarijskih grijača su 25, 50, 75, 100, 150, 200, 250 i 300 watta. Obično vrijedi pravilo da na jednu litru vode ide jedan watt, ali to ovisi o temperaturi prostorije u kojoj se nalazi akvarij i o samom proizvođaču (kvaliteti) grijača. Ti podaci su navedeni na proizvodu, ali ako kupite malo jači grijač nego što je potrebno nećete pogriješiti. 
Obavezno pročitajte uputstva od grijača i pridržavajte ih se. Uz nepravilno rukovanje grijač neće raditi kako bi trebao, može pregoriti, orositi se sa unutarnje strane ili čak eksplodirati ako ostane na suhom!
Kornjače vole izvore topline i mogu se opeći na jači grijač. Ako imate dovoljno duboku vodu grijač je najsigurnije postaviti okomito jer se na taj način kornjače neće moći stati/objesiti na njega i opeći se.

 

Grijač od tehničkog polimera otporan na udarce i stakleni grijač za akvarij

Kopno i zrak grijemo pomoću posebne lampe za gmazove ili obične reflektorice (spot lampe). Temperaturu kopna reguliramo jačinom žarulje. Za precizniju regulaciju temperature, običnu žarulju se može priključiti i na potenciometar. Temperaturu kopna je potrebno redovito kontrolirati jer ako je pre toplo ili pre hladno kornjača neće htjeti izlaziti na kopno. U prirodi se temperatura  mjesta za sunčanje mijenja ovisno o dobu dana i vremenu. Kornjača ce izaći na suho kada joj odgovara temperatura.  U terariju pod umjetnim svjetlom je temperatura stalna i ako kornjači ne odgovara neće izlaziti na kopno. Zato je u terarijima poželjno napraviti što veće kopno i lampu koja grije usmjeriti samo u jedan kut. Na taj način kornjače mogu "birati" temperaturu mjesta za sunčanje približavanjem ili odmicanjem od lampe.
Ostatak zraka u terariju isto grije reflektorica ukoliko akvarij ima poklopac.
Prilikom instalacije lampe za grijanje obratite pozornost da bude na sigurnoj udaljenosti kako se kornjače ne bi mogle opeći. Koristite lampe sa keramičkim grlima kojima visoke temperature ne predstavljaju problem kako bi izbjegli opasnost od požara!Obična reflektorica i halogena reflektorica

Temperaturu vode i kopna je potrebno redovito kontrolirati. Termostati akvarijskih grijača koji put nisu u potpunosti točni, stoga je potrebna dodatna kontrola temperature vode akvarijskim termometrima. Izbjegavaje uporabu staklenih termometara jer ih kornjače mogu razbiti.
Za mjerenje temperature kopna koristite običan termometar. Kako bi pravilno izmjerili temperaturu kopna termometar je potrebno na duže vrijeme ostaviti na mjestu za sunčanje jer temperatura lampe za grijanje s vremenom raste. 
Za kornjače je pogodno koristiti LCD termometre koji se lijepe na akvarijsko staklo ili nešto skuplje i točnije digitalne termometre sa sondom.

      
Stakleni termometar, LCD termometar i digitalni termometar sa sondom


Navigate through the articles
Predhodni clanak Smještaj za vodene kornjače Rasvjeta za vodene kornjače Sljedeci clanak
Rating 0.00/5
Rating: 0.0/5 (0 votes)
Votes are disable!
Za sadržaj svakog komentara je odgovoran autor tog komentara.
Autor ThreadAktualni video
Wild as a herm...
Wild as a herm...
(20/11/2016)
Trazi
Izdvajamo


Novo u galeriji
Mauremys mutica kam... (07.10.2016)
Mauremys mutica kam...
Mauremys mutica mut... (07.10.2016)
Mauremys mutica mut...
Geoemyda spengleri (27.06.2016)
Geoemyda spengleri
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Pseudemys nelsoni (... (28.05.2016)
Pseudemys nelsoni (...
Oglasi


NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum