NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
57 korisnika su online (20 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 57

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

MICA CAR
Početni član
Početni član

See User information
zdravo, ja sam sonja, iz beograda, i postala sam vas clan sinoc :)

za 16-i rodjendan sam dobila kornjacicu Micu, koja sad ima oko 4godine, 7 meseci :)
mnogo je dobra, vesela, halapljiva,...mislim da razume kada joj pricam,...nikada me nije ugrizla, a svasta sam joj radila (umotavala u palacinku, vozila na bajsu kod veterinara, spavala pored nje,...npr)
skroz se razumemo, iako nam se muzicki ukusi malo razlikuju (uopste mi nije jasno kako MOJA kornjaca moze da voli zdravka colica,... ??:))

ma,...imam najbolju kornjacu na celom svetu, moja mica je car :)

ima neku frku sa oklopom,...vec sam otvorila tu temu

Pisano: 04.08.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: MICA CAR
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro nam dosla jos jednom!

Trebala bi promijeniti svoj pristup kornjaci. To su terarijske zivotinje za promatranje, nisu bas za interakciju poput psa, macke. To su zivotinje koje traze svoje uvjete i mir, svako nepotrebno uznemiravanje je nepozeljno i poprilicno stresno za njih.

Nadam se da ces poslusati nase savjete i da ce ta kornjaca biti tvoj ljubimac dugi niz godina

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
dobrodosla, kori je vec rekao ono bitno ;) pa nadam se da ces nas poslusati

[url=http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=30]Smje

Početni član
Početni član

See User information
nije sad bas kao da se igram sa kornjacom, ne saljem je u prodavnicu po novine,... :)
bilo je pre par ispada, ali sad vise pazim,...malo preuvelicavam kad pisem

inace (ocigledno je) potpuna sam neznalica po pitanju kornjaca, a imam micu prilicno dugo - sramota
u poslednja 2 dana bombardovala me je gomila informacija,..mora,..ne sme,... i i dalje sam u soku

potrudicu se da ispravim greske, da bi mica bila srecna :)
i verovatno cu vam malo dosadjivati i postavljati kojekakva pitanja,...ako bude nekih glupih, unapred se izvinjavam :)

saznala sam da kornjace uopste ne vole prisustvo ljudi, ili bilo kakav kontakt sa njima (ne racunam davanje klope),...a ja drzim micu na radnom stolu, pricam ,crtam,...pisem vam,...sa njom :(
danas sam je premestila na prozor (pola metra iza ), ali se i dalje motam oko nje
ne znam gde bih drugde mogla da je stavim

suzdrzavam se od prilazenja akvarijumu (bas mi tesko ide) :)
uzimala sam je u ruke, samo kad sam je prala i menjala vodu

jel od starih navika ok ceskanje i setnja po stolu i podu?

Pisano: 06.08.2009

Početni član
Početni član

See User information
auuuuuuuu, nemojte da mi odgovarate na pitanje o mazenju,...ukapirala sam
bice da cu morati vise da menjam svoje navike, nego micine
potrudicu se sto manje da je cackam (nikako da mi dodje do mozga, kako moze da ne voli ceskanje, kad je mirna i deluje kao da joj prija)

muziku ce nastaviti da slusa , posto delimo sobu (i j sam zivo bice :)) , do sada se nije bunila na istu, valjda je navikla (zaista ne pustam mnogo glasno, ni meni ne prija)

jedino ne znam za setnju? pustim je ponekad jel to ok?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Vazno je da si preuzela inicijativu i informirala se, a jos je vaznije da zelis ispraviti greske. Sve sto te zanima slobodno pitaj.

Kornjacu mozes ostaviti na stolu, kucni ljubimci se priviknu na prisutstvo ljudi, ali nemoj je previse navlaciti po rukama. Kornjaca se s vremenom navikne na to i bude mirna, ali mazenje tim zivotinjama jednostavno nije u prirodi. Dok si je privikavala na to priustila si joj mnogo straha i stresa.

Setnje su najgora stvar koju mozes kornjaci priustiti. Postoji opasnost da se negdje ozlijedi, pokupi neku bolest, a najcesce su prehlade i upale pluca. Sada se vecina ljudi upita "A kak onda u prirodi?", ali ne racunaju da su kornjace u zatocenistvu puno osjetljivije, zive u "idealnim" uvjetima, ne hiberniraju itd. Kada kornjacu izvadis iz akvarija i stavis na pod ona se osjeca nesigurno, nema vode u koju moze pobjeci. Pod stresom je zbog nagle promjene okoline i temperature. Tada kornjace pokupe prehladu (koju ljudi ne primjete), to se s vremenom razvije u upalu pluca i kornjaca strada. Znam za puno takvih slucajeva i iz tog razloga to nikako ne preporucam. Kornjaci svakako treba prostor za kretanje, ali u vidu pravilnog smjestaja.

Kornjace ne cuju poput nas, one osjete vibracije. Sve dok ne slusas muziku pre glasno i nemas bass da se sve trese muzika kornjaci ne smeta.

Početni član
Početni član

See User information
ok, znam to za sluh, ali ovo sa setnjom zvuci strasno,...ne pustam je vise (mislila sam, treba joj sloboda, zamisljam sebe 5 godina u nekom spejzu,...) :)

kad smo kod hibernacije
drugarica mi je poslala neku knjigu prirucnik (ygoslovensko izdanje 1989)
i pise, da kad je kornjaca spremna za hibernaciju (kako uopste da znam kad je to???), treba da bude bez hrane 10-ak dana, da joj se isprazne creva,...i onda je smestim u neki sud njene velicine sa konstantnom temperaturom od 7 stepeni,... i td

interesuje me, jel bi to trebalo da uradim na zimu sa njom?

Pisano: 07.08.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Cuj, o cijeloj toj etici drzanja zivotinja u zatocenistvu mozemo u nedogled raspravljati. Iz tog razloga je definiran neki minimum velicine smjestaja 150*50*50 cm da kornjaca ipak ima neki pristojan prostor za kretanje, da ne atrofiraju misici. Potrudi se kornjaci sto prije osigurati bolje uvjete. Kada ljudi saznaju koliko velik smjestaj je potreban sokirani su i vecina nije u mogucnosti odmah drugi dan izdvojiti novac za takav smjestaj...ali ipak treba dati sve od sebe, polako skupljati novac, napraviti razmjestaj ako nema prostora itd.

Sto se tice hibernacije. Kornjaci se treba polako smanjivati kolicina hrane i ukinuti hrana da se crijeva stignu isprazniti. Tako to funkcionira u prirodi...sve je hladnije i sve manje hrane ima...kada nema vise hrane i kada je temperatura odgovarajuca kornjace hiberniraju. Ako se kornjaca iz toplog akvarija sa punim probavnim traktom stavi u hibernaciju hrana ce u njoj truliti i kornjaca ce tijekom hibernacije uginuti. Priprema za hibernaciju kada kornjacu drzis u akvarijskim uvjetima nije jednostavna. Potrebno je postepeno smanjivati temperaturu, osvjetljenje i hranu. Kornjaca za hibernaciju mora biti zdrava jer se za vrijeme hibernacije imunitet smanji i bilo koja bolest moze uznapredovati i ubiti kornjacu. Hibernacija je jako pozeljna, ali ako kornjacu drzis u akvarijskim uvjetima nije nuzna. U svakom slucaju moras dobro znati sto radis.

Ubuduce se nemoj pouzdati u informacije iz tako stare knjige. Ove informacije su tocne, ali saznanja se mijenjaju.

Početni član
Početni član

See User information
ma ko hoce da se raspravlja? bas cu :) polako :)
pocela sam da razmisljam, razmestam, planiram,...
necu joj dozvoliti da hibernira, dok ne obezbedim sve uslove, i dok ne ozdravi,...potrudicu se !

a sto se knjige tice - nisam bas toliki retard !!!! pitam, uporedjujem,...

pa sta mislite sto vas ovoliko smaram?
(dosadno mi je kod kuce, pa sam izmislila da imam kornjacu :))
samo zelim da ispravim stvari

Regularni član
Regularni član

See User information
Nemoj samo kada pocne skolska godina da ti dodje da vise nemas kornjacu pa da je zapostavis...
Sledeci put kada budes kupovala neku zivotinju, prvo napravi spisak svega sto ce ti trebati...veruj mi, pomaze pri odluci.
Pozdrav

Pisano: 08.08.2009

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum