Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: False Map Turtle i Mississippi Map Turtle |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Na hr. trzistu su dostupne tri podvrste Graptemysa. Najlakse ih je razlikovati po sarama na glavi.
Graptemys pseudogeographica kohni (Mississippi Map): Kod ove podvrste su karakteristicne crte koje su zavinute iza ociju. Graptemys pseudogeographica pseudogeographica (False Map): Drugacije su crte iza ociju i oci su obicno tamnije boje. Graptemys ouachitensis ouachitensis (Ouachita Map): Kod ove kornjace su karakteristicne pjege iznad i ispod mjesta gdje se spajaju celjusti. Kada googlas nades svasta pa se mozes lako zbuniti. Na ATP-u mozes vidjeti vise slika određenih podvrsta: http://www.austinsturtlepage.com/world_of_turtles/
Pisano: 13.01.2009
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
A de mi reci gdje si to procitala da su to dvije razlicite vrste ?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Imam i Graptemys ouachitensis ouachitensis i razlika mi je kod nje očita, a sad kad mi to tak pokažeš vidim razliku i kod ovih, hvala Kori!
Imam onda False Map. Baš mi je bila sumnjiva.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Budem sad TITO našla link opet jer sam ga zatvorila.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
http://www.unc.edu/~dtkirkpa/stuff/maps.html
Ne mogu sad na brzinu naći onaj, ali čitala sam i ovaj na kojem piše da je Mississippi Map podvrsta od False Map koliko sam shvatila...
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ovako, nemoj traziti, nego zaobidji gdje god si to procitala. Jer je glupost.
Taxonomija nije bas jasna kod kornjaca. Mada to je druga tema. Ali po tvom pitanju: Te dvije kornjace su jedna Vrsta, ali razlicita Podvrsta. Graptemys pseudogeographica pseudogeographica (False Map Turtle) Graptemys pseudogeographica kohnii (Mississippi Map Turtle) Ovdje se radi o dvije Podvrste, ne dvije vrste. Tu nema ne suglasica niti medju strucnjacima. Razlicita stajalista se pojavljuju tek kod drugih Vrsta, odnosno podrvsta. ARTNER svrstava i ouchitensis i sabinensis u kao podvrstu od pseudogeographica, dok ih drugi svrstavaju u druge vrste i podvrste. Ali to je druga, komplikovanija tema.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Neda mi se sada citati cijeli text, u glavnom ako pise da je podvrsta onda je tocno, kao sto sma ti napisao u postu prije.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Očito da je na onom prvom linku bilo nešto pobrkano. Uglavnom meni je bitno da sam saznala da mi je kornjača u biti False Map, a ne Mississippi da ne napišem opet negdje krivo od sramote da ne znam koju kornjaču imam.
Hvala obojici.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Nema na cemu... ali jedan savjet: drzi se strucnih (latinskih) imena. Onda svatko u cijeloim svijetu zna o cemu je rijec.
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.