Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Dugovrata mekooklopna kornjaca snela jaja |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Dobro dosao na K.com.
Prije svega: sasvim je normalna pojava da zenke mogu (ne moraju) snjeti jaja i bez kontakta sa muzjakom. Naravno jaja nisu plodna. Vrlo bi zanimljivo bilo da se zna tocno koja je vrsta kornjace. Naziv "Dugovrata" je, usudit cu se reci, pogresan. I ako nepoznam Hrvatske/Srpske nazive, ali oni i nisu bitni odnosno cesto pogresni. Pokusaj uslikati kornjacu. Glavu i Oklop, i postavi na forum, onda ti (vjerovatno) mogu reci o kojoj se vrsti radi. Ako je Mekooklopna, onda je vjerovatno kineska. Pitanje je, gdje je snjela jaja ? u vodi ili na kopnu ? Dali je imala gdje da zakopa jaja, ili je snjela na trvdu podlogu ? U glavnom, za brigu nemas potrebe. Sasvim je normalno da kornjace snesu jaja i bez ikakvog kontakta sa muzjakom. Ljep Pozdrav, M.
Pisano: 18.07.2008
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Zahvaljujem se na brzom odovoru. Naziv dugovrata je potekao iz prodavnice dom. zivotinja. Postavljam slike cim pre i kornjace i jajeta (jedno smo nazalost vec uspeli razbiti). Pozdrav
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Predpostavljao sam da je naziv iz trgovine, a oni u vecinom slucajeva su sami izmislili imena jer za vecinu vrsta na nasem jeziku i nema naziva. Strucni (latinski) nazivi su vazni. Nema veze sto si razbio jedno jaje, i ostale neces moci dugo zadrzati, poceti ce smrditi, a za inkubaciju nema svrhe jer nisu plodna posto zenka nije bila u kontaktu sa muzjakom.
Cekam slike Poz.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
uvelicanje fotografije uvelicanje fotografije I od drugog jajeta nije nista ostalo jer ga je kornjaca ugazila, pa nema ni slike istog. Pozdrav EDIT: Postavljam fotografiju i druge nase kornjace. Crvenouhi muzjak, pet i po godina star. On ima posebnu pricu. Pre dve godine smo ih drzali zajedno te je navalentni mladic dobio opasne batine pa je morao na operaciju vrata. Jedva je preziveo. uvelicanje fotografije
Pisano: 20.07.2008
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Zao mi je ljisa, tek sam sada vidio da si postavio slike.
Mekooklopna ti je "Kineska mekooklopna kornjaca" Pelodiscus sinensis. Reci mi, gdje je snjela jaja, u vodi ili je imala gdje na kopnu da ih izleze ?
Pisano: 28.07.2008
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.