NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
50 korisnika su online (28 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 50

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Upala očiju
Početni član
Početni član

See User information
Molim vas pomozite miiiiiii! :( Imam dvije male kornjacice i mislim da imaju upalu ociju. Jedna jede jako rijetko, a druga uopce ne jede. Vecinu vremena provode na suhom i spavaju. Citala sam da kupanje u kamilici pomaze, ali i odmaze, pa se nisam htjela upustati u to. Pomoziteeee :( :( :( !!!!!!!!!

Pisano: 03.11.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Upala očiju
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Probleme s ocima moze uzrokovati bakterijska upala, nedostatak vitamina A i u najgorem slucaju upala pluca. Kako bi se moglo odrediti koji je najbolji nacin da se pristupi lijecenju sto detaljnije odgovori na sljedeca pitanja:

Okojoj se vrsti kornjaca radi?
U kakvom ih smjestaju drzis, kojih je dimenzija?
Do koje razine punis smjestaj s vodom?
Koliko cesto mijenjas vodu?
Sto sve imas od opreme - grijac, lampa za grijanje kopna, filter, UVA_UVB rasvjeta?

Kada su u vodi, da li kornjace plivaju u koso ili samo plutaju na povrsini vode bez mogucnosti da zarone?
Kada su kornjace na suhom, da li otvaraju usta kao da hvataju zrak?
Da li pritom ispustaju piskutave zvukove?
Da li im na usta i nos izlazi sluz?

S cime sve hranis kornjace i koliko cesto?

I zadnje od kuda se javljas?

Kupanje u kamilici moze pomoci samo ako se radi o bakterijskoj upali ociju.

Pisano: 04.11.2013

Početni član
Početni član

See User information
Stvarno ne znam o kojoj je vrsti rijec :/ odprilike ovako izgledaju: http://www.24sata.hr/image/zasto-akva ... f1ff58943c3778fc54ef0.jpg

Imam veliki akvarij, mozda malo i prevelik za njih (sirina 55cm, duljina 27cm, visina 30cm)
Stavljam oko 6cm vode
Svaki dan maknem oko pola vode, i dodam topliju jer im je temperatura vode preniska, nazalost jos nemam grijac, ali ga planiram kupit sto prije (kakav grijac preporucate?)
Vodu mijenjam jednom tjedno.
Imam newa jet potopnu pumpu za akvarij (NJ 400) i izgleda ovako: http://www.zoocity.hr/EasyEdit/UserFi ... 922865422422_720_540.jpeg
Mislim da mi nije od neke koristi jer je akvarij jako velik.
Ostalu opremu nemam. Koja oprema je nuzna za kornjace?
Imam jos i jedan komad drva kupljen u pet shopu na kojem kornjace provode vecinu vremena.

Dok su u vodi, kornjace plutaju ali ne znam jer to znaci da ne mogu zaroniti. Jedna malo pliva, a druga odmah odlazi na drvo.
Da, kornjace otvaraju usta dok su na suhom ali ne ispustaju nikakav zvuk.
Do sada nisam primjetila sluz.
Kornjace hranim ovim: http://www.pet-centar.hr/BinaryLibrar ... -d616fcf89c83/600_600.jpg
Nisam dobila bas priliku hranit ih necim drugim jer su vrlo brzo prestale jest nakon sto sam ih dobila. Tih par dana sam ih hranila dva tri puta dnevno. Trenutno, jedna jede dva puta tjedno, adruga ne jede vec duze vrijeme.

Javljam se iz Zagrebaaa :)

Pisano: 04.11.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ako kornjace imas duze od godine dana ili si ih udomila vjerojatno se radi o Trachemys scripta scripta ili Trachemys scripta troostii. Međutim ako si kornjace kupila tek nedavno vjerojatnije je da se radi o Mauremys sinensis. Također su se nedavno u prodaji nalazili Sternotherus odoratus i Sternotherus carinatus. Progoogaj sve te nazive pa vidi sto tocno imas, ili ako mozes postavi slike pa cemo ih identificirati.

Sto se tice smjestaja ako imas mladunce od 3-4 cm taj smjestaj je za sada taman, nije pre velik, ali racunaj da ce jako brzo postati pre malen.

Razina vode ti je pre niska, trebala bi biti barem 10-15 cm da kornjace imaju prostora za plivanje. Trebas pod hitno nabaviti grijac jer dodavanjem tople vode u akvarij ne radis nista drugo nego uzrokujes temperaturni šok kod kornjaca i narusavas im imunitet. Za tako mali akvarij ti je za pocetak dovoljan mali grijac od 25W, od boljih imas JBL ProTempS: LINK, a od jeftinijih imas Resun i Atman grijace: LINK.
Mozes si odmah kupiti i jaci, kvalitetniji grijac koji ce ti moci sluziti i u buducem velikom smjestaju da ne kupujes ponovo kada dođe vrijeme.

Od opreme trebas jos imati lampu za grijanje kopna, te UVA-UVB rasvjetu.
"Filter" koji si mi linkala zapravo nije filter nego samo pumpa. Da li se ta pumpa nalazi u pregrađenoj komori s filter materijalom?:
Smanjena slika
Ako imas samu pumpu bez filter materijala od nje stvarno nema nikakve koristi...

Sve o rasvjeti, odrzavanju i filtraciji mozes procitati u clanku o smjestaju, ovo su osnove koje trebas znati za svoje kornjace:

Smjestaj za vodene kornjace

Za sada za prvu pomoc iznad akvarija stavi lampu za citanje s radnog stola ako imas. Vazno je da ta lampa ima obicnu zarulju unutra koja grije (kornjacama na kopnu treba biti 30-35 stupnjeva)! Vrlo je vazno da utoplis kornjace jer simptomi ukazuju na mogucu upalu pluca. Dakle kada nabavis grijac temperaturu vode bi hitno trebala dignuti na 28-29 stupnjeva, i temperaturu zraka i kopna na 30-35 stupnjeva. U situaciji gdje postoji sumnja na upalu pluca vrlo je vazno da temperatura zraka uvijek bude visa od temperature vode! Ako se doista radi o upali pluca kornjace jedino mogu spasiti pravilni uvjeti i veterinarska pomoc. S obzirom da si iz Zg. najbolje je da se obratis dr. Lukac za pomoc:

Citiraj:

Maja Lukač, dr.vet.med.
Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi s klinikom, Heinzelova 55, Zagreb
Radno vrijeme Ambulante za ptice:
ponedjeljak, srijeda, petak: 09:00-11:00 h
utorak, četvrtak: 16:00-18:00 h
Tel.: 01 2390 410
E mail: maja.lukac@vef.hr

Napomena: prije odlaska u ambulantu telefonom provjeriti u kojim terminima doktorica radi taj tjedan.

Sto se tice prehrane hrana koju si linkala je uzasno nekvalitetna i trebala bi se koristiti samo povremeno kao poslastica. Glavna hrana svih mladih kornjaca je meso i riba. Kada odredimo vrstu ti mogu dati konkretnije informacije o prehrani, za sada pogledaj ovaj clanak:

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Pisano: 05.11.2013

Početni član
Početni član

See User information
Definitivno se radi o Mauremis sinensis. Hvala vam puno, nadam se da ce ozdraviti!

Pisano: 06.11.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ako je rijec o upali pluca kornjaca treba primati injekcije antibiotika, male su sanse da ce samo povisena temperatura biti dovoljna. Dr. Lukac ti je danas (cetvrtak) dezurna od 16-18h ako se odlucis lijeciti kornjacu.

Pisano: 07.11.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum