NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
76 korisnika su online (7 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 76

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Mojoj Mimici nije dobro
Početni član
Početni član

See User information
Cao,pre dva meseca dobila sam kornjacu I naravno u pet shopu su bili pametni i rekli da joj je dovoljno ono plasticno i da joj se jednom dnevno daju racici ili granulice. U pocetku je bilo sve ok.Onda je postala neaktivna,non stop je spavala,jako malo jela,zevala. Procitala sam negde da bi mogla da bude upala pluca.Dobila je pravi akvarijum,sijalicu,grejac,samo jos nije UVB lampu.Onda je prestala i da jede.Shvatila sam da joj se smucila ona hrana.Pocela sam da joj dajem piletinu,dzigericu.Ali povrce nece da jede,a ni voce.Ne znam sta da radim. Uzeli smo joj neku ribu,ali smo shvatili da je morska,ne znam da li sme,koliko sme.Muve,insekti,crvici?Non stop lezi i sunca se,protegne se par puta na dan.Na tri dana,otprilike,joj menjam vodu i tad joj napunim kadu i bas se raspliva.A u akvarijumu i ne bas.Medjutim,iako je aktivnija,sad ne znam koliko treba bas aktivna da bude,ona i dalje zeva(ali mi se cini kao da zeva samo kad je ja pogledam) i ponekad ispusta kao neke piskutave zvuke,ali samo ponekad,i to kad sam ja tu.Ne znam o cemu se radi.Vodila bih je kod veterinara,ali ovde nema ni jednog koji moze da mi kaze sta da radim.A ne bih bas da se prave pametni i da isprobavaju nesto na mojoj Mimici.A bas sad da je vodim do Beograda,nije mi bas za takvo putovanje.Non stop citam na internetu,pokusavam sama da joj pomognem koliko mogu,ali ne vredi,pa sam ipak odlucila da napisem sama o cemu se radi.Volela bih ako neko moze da mi pomogne
P.S. I zaboravila sam da kazem da je vidim ponekad da lezi i onda samo spusti glavu onako kao da je tuzna.A oklop sam joj cistila svaki put kad joj menjam vodu,ali kad se osusi on onako pobeli,ne znam sta sa tim da radim.

Pisano: 08.06.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Mojoj Mimici nije dobro
Početni član
Početni član

See User information
Jel moze neko da mi odgovori,molim vas

Pisano: 10.06.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Osoblje iz pet shopa je rijetko kada educirano o pravilnom drzanju kornjaca, a najcesce im nije niti u interesu reci koliko su zaista zahtjevne kornjace za drzanje.

Ako ti kornjaca cesto zijeva, ispusta piskutave zvukove i odbija hranu postoji velika mogucnost da se radi o upali pluca. Provjeri da li pokazuje sljedece simptome:

Kada kornjaca pliva, da li je ukosena u stranu?
Moze li uopce normalno zaroniti ili cijelo vrijeme pluta na povrsini vode?
Kada je kornjaca na kopnu, da li joj izlazi sluz na usta i nos?
Da li normalno moze otvoriti oci ili vecinu vremena zmiri?

Ako se doista radi o upali pluca zijevanje i piskutavi zvukovi su vec kasnija faza bolesti i jedini nacin da se pomogne kornjaci je voditi je na injekcije antibiotika kod veterinara. Jedino sto ti mozes i trebas sada napraviti je utopliti kornjacu.

Sada za pocetak je vazno da joj podignes temperaturu vode na 30 stupnjeva, a kopno na 35 stupnjeva. Iznimno je vazno da zrak kojeg kornjaca udise bude topliji od vode u kojoj boravi inace bi se stanje moglo dodatno pogorsati. Dizanjem temperature ubrzavas zivotinji metabolizam i imunitet. Vazno je također napomenuti da je lijecenje antibiotikom beskorisno ako se ne podigne temperatura.
Kada po noci ugasis svjetlo pokrij akvarij nekakvom plocom (stiroporom npr.) da drzi temperaturu i vlagu ako vec nemas poklopac. Ali ostavi manji dio otvoren da ima ventilaciju.

Najblizi veterinari koji ti mogu pomoci su u Beogradu, i to doktor Popovic na veterinarskom fakultetu ili veterinarska stanica www.alesvet.com . Kornjacu mozes staviti u plasticnu kutiju sa rupama i tijekom transporta drzati kutiju ispod jakne da grijes kornjacu vlastitom toplinom tijela (u slucaju da vani nije dovoljno toplo).

Sto se tice prehrane male kornjace se gotovo iskljucivo hrane mesnatom hranom, sada dok je kornjaca bolesna ju je najbolje hraniti pastvom, pilecim srcima, jetrom i ostalim iznutricama. Cinjenica da odbija sada biljnu hranu te uopce ne treba brinuti. Morsku ribu mozes dati ako si je vec kupila, nece joj biti nista ako povremeno pojede, no ubuduce kupuj slatkovodnu ribu (pastrvu). Ovdje imas popis sa cime je sve smijes hraniti:

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Moras biti svijesna da se kornjace uopce ne vole navlaciti po rukama i da bi ju trebala dirati samo kada je to stvarno potrebno jer joj inace stvaras bespotreban stres. Nemoj kornjaci cistiti oklop kada cistis smjestaj, skidanje zastitne sluzi je lose i jako stresno za kornjacu. Bijele naslage na oklopu kada se kornjaca posusi su kamenac, to također ne smeta. Kada cistis smjestaj nije bas pametno staviti kornjacu u kadu da se raspliva sto zbog kemijskih sredstava i klora, niske temperature, a i samog stresa preseljenja. Ciscenje smjestaja se moze provoditi i bez da se kornjaca vadi van, a ako je bas moras izvaditi tijekom ciscenja treba je staviti u posudu iznad koje stavis lampu da joj ne bude hladno. Procitaj clanak o smjestaju ako vec nisi da vidis gdje jos eventualno grijesis:

Smjestaj za vodene kornjace

Kojih je dimenzija akvarij u kojem je trenutno drzis?

Pisano: 10.06.2013

Početni član
Početni član

See User information
Retko zeva i ispusta zvuke,jede dobro(samo meso),kada pliva,pliva normalno,ali kad pluta,pluta ukoso.Moze da zaroni,ali jako retko to radi,ne izlazi joj nikakva sluz,normalno otvara oci.Grejac joj je non stop ukljucen,ali bukvalno,lampu ukljucujem ujutru i gasim uvece,uvece je pokrivam.Pre neki dan je sijalo sunce pa sam ja iznela da se sunca. Akvarijum je 10 litara.Ne drzim je u rukama.

Pisano: 12.06.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Zijevanje, ispustanje zvukova i plivanje u koso svakako upucuju na mogucnost upale pluca tako da svakako preporucam odlazak kod veterinara koji se razumije u lijecenje kornjaca.
Kornjacu trebas utopliti i drzati je u njenom smjestaju da udise iskljucivo zagrijan zrak, iznosenje na sunce je u ovom trenutku dodatan stres i izlaganje hladnijim uvjetima.
Akvarij od 10 litara je jako malen, u njemu kornjaca nema dovoljno prostora za kretanje, a jos veci problem je sto ti se jako mala kolicina vode jako brzo zagadi. Trebala bi sto prije osigurati veci smjestaj, pa makar i veliku jeftinu plasticnu posudu (u koju ces instalirati svu opremu koju imas). No, u svakom slucaju lijecenje i nabava UVA-UVB rasvjete treba sada biti prioritet.

Pisano: 14.06.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum