NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
76 korisnika su online (7 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 76

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Kornjacoljupci zdravo zdravo!
Početni član
Početni član

See User information
Evo zelio bih iskoristiti svoj prvi post da vam se zahvalim na ovom sajtu, te na pregrstu informacija koje su pocetniku, barem meni, (bile) od ogromne pomoci. Pa, hvala jos jednom i sve pohvale na ulozenom trudu.

Naime, naisao sam na covjeka koji je isao baciti svoj akvarij i jednu kornjacu. Akvarij je bio u prilicno losem stanju gotovo kao i njen obitavaoc (a jedna je kornjaca, cimerka, vec otisla u nebo). Cim su nam se pogledi susreli nesto mi je reklo da je moram udomiti i to sam napravio. Nisam bas mogao priustiti bolji, ali dobio sam akvarij, kornjacu i nesto opreme. Nikada prije nisam imao priliku drzati akvarij, sem kuckati po staklu nekog u trznom centru. Na putu do kuce sam razmisljao kako ce sve supruga gledati, umjesto da nakon 3 g besposlice nosim vijest o poslu, ja donosim jos jednu obavezu :) Ali sta ces, kazem veza je bila uspostavljena i to je to.

Akvarij je srednjih dimenzija D65 X S30 X V35,a sada znam da to bas i nisu najbolje dimenzije za vodenu kornjacu, ali sta je tu je. Kornjaca je jos prilicno mlada i ima oko 2 g (kod mene je nekih 3 mjeseca).
Prema onome sto sam ovdje procitao dosla mi je sa upalom uha (grba kod crvene mrlje koja izrasta po uglom od cca 90 stepeni spram glave). Pokusao sam nesto sa nasim veterinarima u TZ, ali sam u dva navrata docekan sa podsmjehom tipa - "E vala lijecio sam i kozu i ovcu i kravu i konja i cuku i macu, ali kornjacu jos nisam". U pet shopu su mi rekli da probam sa Hipermanganom ispiranje (sto sam uradio) ali je grba sa jedne strane ispuhala i pojavila se na drugoj strani. Trenutno je jos uvijek tretiram ispiranje i lagana masaza grbe sa mekanom cetkicom za zube u nadi da ce "ispuhati" kao prosla.

Kako je stari akvarij izgledao otuzno, uz savjete sa vaseg sajta sam odlucio napraviti svoj poklopac i osvjetljenje. Sve je jos u "izradi" ali sam na 60% zavrsenog posla.

Obzirom na nedostatak primanja, poklopac sam napravio od odbacene termoplastike i linoleuma, kojeg sam rucno rezao makazama u kuci. Od alata sam imao skalpel, metar i silikon :) Zato vas molim da se ne smijete, barem ne previse

Osvjetljenje sam uzeo halogenku duzine 60 cm 12W i jednu obicnu sijalicu za grijanje kopna od 40 W - grlo je od kuhane plastika ili termo plastika jer je bila u lampi koja treba da gori duuugo. Nasao sam neko drvo u potoku, iskuhao ga u 3 vode i osusio u peci na 90 stepeni. Ali obzirom da sam odsjekao prilicno pokratak komad (da mi ne zauzima previse mjesta jer nemam nego 35 cm sirine) on je doslovno plutao pa sam ga "pritegao" sa par kamenja.

"Otocic" sam napravio od stiropora koji sam oblozio sa fugir-masom pa elasticnim ljepilom za plocice i tako dva puta. Samo sam zaboravio na uzgon pa mi je i on pritegnut odozgo sa kamenjem - sto zasigurno nije najbolje rjesenje. No obzirom na velicinu kornjace, jos uvije ih ne moze penjanjem srusiti.

Evo kako to za sad izgleda, kazem dobronamjeran svaki savjet mi je dobrodosao da svom korniju osiguram sto ugodniji i ljepsi boravak.

Smanjena slika

Smanjena slika

Lijep pozdrav i nadam se da nije previse za prvi put :)

Pisano: 02.04.2013

Editirano od dankoBAnanko on 02.04.2013 22:04:51
Editirano od dankoBAnanko on 02.04.2013 22:08:21
Editirano od dankoBAnanko on 02.04.2013 22:12:34
Editirano od dankoBAnanko on 02.04.2013 22:13:05
Editirano od dankoBAnanko on 02.04.2013 22:19:55
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Kornjacoljupci zdravo zdravo!
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosao na forum!

Lijepo je sto si spasio kornjacu, no na glavu si si natovario veliku obavezu. Za sljedecih godinu-godinu i pol ce ti ovaj akvarij biti ok, no moras biti spreman na veci smjestaj jer ce kornjaca rasti. Odrasloj kornjaci ce trebati smjestaj 150 cm duzine, 300-400 litara.

Poklopac je jako kreativan i simpatican, no trebao bi malo poraditi na rasvjeti. Obicnu neonku bi trebao zamijeniti UVA-UVB neonkom za gmazove, a obicnu zarulju spot lampom za grijanje koja ima usmjeren snop svjetlosti.
Probaj sloziti kopno na nacin da barem mozes puniti akvarij do polovice.

Upala uha je za kornjacu jako bolna i jedino veterinar moze pomoci. Ovisno o tipu upale, koji put je potreban i kirurski zahvat kako bi se gnoj iscijedio i davanje sistemskog aktibiotika putem injekcije. Ispiranje hipermanganom nema koristi jer se radi o unutarnjem uhu. Najcesci uzroci su nedostatak vitamina A, pre niska temperatura vode i zmazana voda.
Sa cime sve hranis kornjacu?
Kolikati je temperatura vode u akvariju?
Koliko cesto i na koji nacin odrzavas akvarij?

Procitaj sljedece clanke ako vec nisi:

Crvenouha, zutouha i trostova kornjaca

Smjestaj za vodene kornjace

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Pisano: 04.04.2013

Početni član
Početni član

See User information
Kori,

hvala na javljanju i odgovoru.

Pa obzirom da jos uvijek ulazim u sve ovo, a Korni je po svemu sudeci veliki borac.

Ne gubi apetit, znaci jede normalno. Dajem joj bjelad, pilecu dzigericu, stikove i racice u kombinaciji. Ako dajem meso to radim svaki drugi dan po par malih komadica. Nekad joj odrezem i malo veci da se "bori" i kida nogicama, da nije sve na gotovs (otvori usta i pojedi). Ciklus hranjenja - ako je meso to komad od par cm isjeckan na 5-6 zalogaja. Ako vidim da nakon toga jos zaranja i njuska za hranom bacim joj jos malo. Svaki drugi ili najkasnije treci dan, pa malo stikovi i racici pa opet meso znaci 3 puta u sedmici.

Temperaturu vode drzim (a i mjerim digitalnim termometrom od nedavno - jer je bio onaj stari od stakla sto je kod vas prekrizen kao neadekvatan) na nekih 24 C. Kada upalim ovu sijalicu ona se zna dici i do 24.5 - 25 C. Nocu ne pada ispod 22. A mijenjam je 7-10 dana top. Imam i unutrnji filter koji ima filtraciju i moze da pokrece vodu (kineski je ali za sada je ok mislim - ne stvara veliku buku sem sto je postavljen vodoravno a ne uspravno zbog nivoa vode).

Sijalicu drzim upaljenu od 16h pa navecer do nekih ponoc kada je ugasim jer ne volim da mi gori nesto nocu dok spavam. Vecinu vremena ona provodi ispod upaljene sijalice i grije se, a kada ugasim sidje u vodu.

Sto se uha tice vjerujte da mi je zao jer doista osjetim koliko je boli i smeta, a ja sam bespomocan da ista uradim sem ovoga sto trenutno radim (ocito bez efekta kao sto ste rekli).

Otocic sam zamislio kao "plutajuci" da ga sa sisaljkama lijepim za staklo, tako da sam planirao usuti vise vode bar jos koliko je na slici (iako trenutni nivo je visi od duzine oklopa).

Akvarij je na uzvisenju u vrlo osvijetljenoj sobi preko dana (lokacija je I-JZ - L soba) tako da sunca ima od jutra do nekih 4 sata koji je obasjavaju. Jos je to malo dok nam ne dodje zatopljenje,ali znam da bi nabavka reptilnih sijalica bila najbolje rjesenje.

Grijac imam od 200 W i prilicno je veliki za ovaj akvarij (po vertikali ga ne mogu staviti do propisanog nivoa, zbog pucanja - a ako ga polozim kornjaca ga "jasi" - bi li neka zastita pomogla u ovom slucaju kako se ne bi oprzila)?

Linkove sam procitao vec par puta i trenutno mi jos sve "lijeze" - da sam barem prije imao priliku doci do ovog sajta, ali sta je tu je :) Brzo ucim ako nista.

Dali ste mi dosta ideja, pa taku cu krenuti u projekat pravljenja balkonskog bazencica sa suhim dijelom za ljetne dane.

E sad bih imao par pitanja kao neku potvrdu teorije sto sam naucio, jer doista se ne bih volio praviti pametan dok mi sve ne legne.

Da li i koliko dugo drzati sijalice (ove UVB-A i one za grijanje kopna)? Da li postoji dinamika, po potrebi ili non-stop?

Sto se hranjenja tice, volio bih probati i sa puzevima kao izvor proteina (i sam jedem poljske-vinogradske)? Smijem li i njoj dati te ili idu samo rijecni u obzir - do kojih bi mogao doci.

Iskreno za zelenilo nisam znao - salata i ono sto ste napisali. Probao sam sa z.salatom (putericom - ne kristal) i nije htjela. Ali budem probao kada zatopli opet.

I na kraju, ima li koristi a je vadim iz akvarija i pustam da seta po kuci uz nadzor (ozirom na tepihe, dlake itd). U kucu ne ulazimo obuveni tako da se ne bojim bakterija sa te strane, ali opet priroda joj nije namjerila da se setka po stanu u svakom slucaju.

Hvala unaprijed na odgovorima.

LP

Pisano: 04.04.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: dankoBAnanko

Grijac imam od 200 W i prilicno je veliki za ovaj akvarij (po vertikali ga ne mogu staviti do propisanog nivoa, zbog pucanja - a ako ga polozim kornjaca ga "jasi" - bi li neka zastita pomogla u ovom slucaju kako se ne bi oprzila)?

Ako mozes probaj nabaviti plasticnu zastitu za grijac, nesto ovog tipa: LINK

Citiraj:

Da li i koliko dugo drzati sijalice (ove UVB-A i one za grijanje kopna)? Da li postoji dinamika, po potrebi ili non-stop?

Generalna ideja je da sa rasvjetom simuliras ritam dana i noci za kornjacu. Duljinom trajanja osvjetljenja također mozes simulirati godisnja doba. Npr. u ljetnim mjesecima rasvjeta moze goriti 12-14 sati dnevno, a po zimi je dovoljno 8-10 sati dnevno. UVA-UVB neonka bi ti trebala raditi u navedenom rezimu, a spot lampa za grijanje kopna moze raditi i krace, recimo oko 6 sati dnevno jer ipak kornjaca u prirodi nema cijeli dan direktno sunce za grijanje.

Citiraj:

Sto se hranjenja tice, volio bih probati i sa puzevima kao izvor proteina (i sam jedem poljske-vinogradske)? Smijem li i njoj dati te ili idu samo rijecni u obzir - do kojih bi mogao doci.

Mozes slobodno davati i kopnene puzeve ako si siguran da su uzeti sa mjesta koje nije spricano ili tretirano pesticidima.

Citiraj:

I na kraju, ima li koristi a je vadim iz akvarija i pustam da seta po kuci uz nadzor (ozirom na tepihe, dlake itd). U kucu ne ulazimo obuveni tako da se ne bojim bakterija sa te strane, ali opet priroda joj nije namjerila da se setka po stanu u svakom slucaju.

Vađenje kornjace iz akvarija ne samo da nema koristi nego moze napraviti jako puno stete zivotinji. Kornjaca je gmaz koji zahtijeva svoje uvjete i mir, svako bespotrebno navlacenje po rukama je za njih stresno i nije nikako pozeljno. Pustanje po podu ima slican efekt, samo sto se uz to kornjace jos i dodatno prehlade, sto cesto zavrsi sa upalom pluca i smrti ako nemas veterinara koji ti moze pomoci. Tako da slozi svojoj kornjaci sto veci smjestaj da ima dovoljno mjesa za kretanje, brini se za nju i promatraj je, to je jednostavno takav tip ljubimca.

Pisano: 10.04.2013

Početni član
Početni član

See User information
Hvala na odgovorima Kori.

Pisano: 17.04.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum