NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
65 korisnika su online (10 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 65

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

oci ili pluca?
Aktivan član
Aktivan član

See User information
Pozdrav svima,
Imam dve odrasle kornjace, zenku od 4 i muzjaka od 6 godina.Imam problem sa zenkom. Ne znam da li je problem sa ocima ili plucima. Citala sam ovde sve sto ima ali i dalje nisam sigurna jer za oba ima nesto od simptoma. Dakle ovako, zatvorene su joj oci, nisu natekle ali su zatvorene. Otvori ih samo 2-3 puta dnevno i to je to. Po ceo dan spava. Jutros je 2 puta ispustila zvuk nalik pistanju. Jede normalno, ne pliva ukoso, nema nikavu tecnost iz nosica ili ociju.
Drzim ih onako kako ste mi vec ovde objasnili. Borave u 100l vode, imaju grejac, preciscivac, sve lampe. Vodu menjam na dve nedelje i to oko 70% vode. Stavljam i onu tecnost za hlor i kamenac. Temperatura vode je 29-30 a kopna 31-32. Hranim ih racicima, tubiflexom, ribom, piletinom i onim sto lici na smoki. Povrce sam nudila ali nece. Ne znam sta joj je odjednom, juce je bila normalna.
Da li mozete da mi kazete sta mislite da je u pitanju, dal to mogu sama da regulisem ili mora kod veterinara? Hvala

Pisano: 14.07.2012
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: oci ili pluca?
Početni član
Početni član

See User information
Nisam sigurna je li to tocno no nije li im voda pre topla?Kad se zagriju na kopnu nebi li se trebale rashladiti u malo hladnijoj vodi od 25 stupnjeva?A ovo su mozda prvi simptomi za bolest pluca.Nisam sigurna pa neka se jave neki iskusniji.

Pisano: 15.07.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav, odgovori sto detaljnije na sljedeca pitanja:

Da li kornjaca vecinu vremena provodi na kopnu ili spava u vodi?

Kojoj prilikom si cula piskutav zvuk, kada je kornjaca bila na povrsini vode, na kopnu?

Kada joj nudis hranu ili je uzmes u ruke da li tada otvori oci?

Da li jede sa istim entuzijazmom kao prije ili jede slabije?

Da li je akvarij otvoren i jesu li kornjace nedavno bile izlozene propuhu ili klima uređaju?

Citiraj:

Pisano od: ivchy
Nisam sigurna je li to tocno no nije li im voda pre topla?Kad se zagriju na kopnu nebi li se trebale rashladiti u malo hladnijoj vodi od 25 stupnjeva?A ovo su mozda prvi simptomi za bolest pluca.Nisam sigurna pa neka se jave neki iskusniji.

Povisena temperatura vode ne bi uzrokovala ovakve probleme. To je samo blago povisena temperatura u granicama izdrzljivosti, problem bi bio da je vode 35-40, a kopno 40-45.

Aktivan član
Aktivan član

See User information
1. Vise je u vodi, maltene ni ne izlazi na kopno. Uglavnom spava na dnu.
2. Piskala je u vodi, juce dva puta prepodne i to je to, vise nije piskala.
3. Otvara oci kad jede, a kad je uzmem otvori ih ali brzo zatvori. Juce je ceo dan drzala zatvorene a danas je po malo otvarala dok je plivala.
4. Jede isto kao i ranije, i to se gura sa muzjakom da jede.
5. Nisu na promaji, ali u toj prostoriji postoji klima, ne duva u njih, cak ih pregradni zid deli od klime. U toj prostoriji sa klimom su vec 2 godine.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Sve navedeno ne upucuje niti na upalu pluca niti na upalu ociju.
Kod upale pluca kornjace traze toplinu i provode vecinu vremena na suhom pod lampom.
Piskutavi zvukovi koje si cula u vodi vjerojatno nisu dosli iz usta kornjace, nego od grebanja noktiju po staklu. Zvukovi povezani za upalu pluca nastaju kada kornjaca otvara usta i dise na kopnu.
Apetita ima i moze po potrebi otvoriti oci tako da ne bih rekao da se radi o nekoj cescoj bolesti koje se spominju tu na forumu.

Od kuda se ono javljas i imas li nekog poznatijeg veterinara za kornjace u okolici? Ako kroz par dana ne bude bolje trebala bi odvesti na pregled.

Koliko je kornjaca velika?

Pisano: 17.07.2012

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Da, misim i ja da nisu pluca jer nije vise ispustala zvuke, ali oci sad vise ne otvara, malo su i natekle. Jede jer joj ja bukvalno stavljam usta ali ne brani se, ima apetit. Pocela sam da joj stavljam caj od kamilice i hloromfenikol mast na svaka 3 sata, pa cu videti kako ce biti. Ja sam iz Beograda a imam veterinara na veterinarskom fakultetu, tu sam vec vodila muzjaka kad je imao prolaps. Hvala na pomoci.

Aktivan član
Aktivan član

See User information
I da, velicine je oko 12-13 cm oklop

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Jutros sam videla da su se i muzjaku zatvorile oci. Voda je cista, mazem im hloromfenikol, ne znam jel to dovoljno?

Pisano: 18.07.2012

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Rekla si da mijenjas 70% vode svaka 2 tjedna, da li se nakon tih dva tjedna voda usmrdi?
Da li prilikom ciscenja akvarija/opreme koristis kakva kemijska sredstva?
Imas li djece u kuci koja su mogla nesto uliti u akvarij?

Nazalost vise od ovoga ti ne mogu pomoci, trebala bi svakako odvesti kornjace veterinaru.

Kloramfenikol ce pomoci samo ukoliko se radi o bakterijskoj upali ociju, a ako redovito mijenjas vodu do toga nije trebalo doci.

Pisano: 21.07.2012

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Ne usmrdi se voda, a za ciscenje po nekad samo koristim sodu bikarbonu u malim kolicinama zbog kamenca ali pazim da dobro isperem.
Vodila sam ih kod veterinara, rekao je da im pojacam meso a smanjim racice, da im verovatno fali vise A vitamina i da im stavljam Korticin mast i AD kapi. Uradila sam to i spao je otok i otvorile su oci. Prestala sam mast da im mazem ali im jos stavljam kapi i naravno vise mesa. Ja sam im davala od mesa sarana i pilece belo meso, receno mi je da dodam i pastmku, govedju dzigericu i govedja srca. Za sada su dobro.
Hvala u svakom slucaju.

Pisano: 27.07.2012

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum