Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Problem s kornjacom |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosao na forum!
S kornjacom definitivno nije nesto u redu, molim te odgovori na sljedeca pitanja sto detaljnije kako bi mogli utvrditi o cemu je rijec: Da li oko ociju ima gnojnih naslaga? Da li je podrucje oko oka crvenkaste boje? Da li kornjaca otvara usta kao da hvata zrak kada je na kopnu? Da li ispusta piskutave zvukove kada je na kopnu? Da li joj na usta i nos izlazi sluz? Da li je kornjaca nakosena u jednu stranu kada pliva u vodi? Da li kornjaca moze zaroniti ili cijelo vrijeme pluta na povrsini vode? Da li na oklopu ima pjege bijele boje? Da li je opcenito oklop mekan na dodir? Opisi nam smjesta u kojem je drzis. Imas li akvarij, grijac, lampu za grijanje, UVA-UVB rasvjetu, filter...? Obavezno procitaj sljedece clanke, unutra ces pronaci najosnovnije podatke o pravilnom drzanju kornjaca: Smjestaj za vodene kornjace Prehrana vodenih kornjaca (popis) Ovdje potrazi dodatne simptome koje tvoja kornjaca pokazuje: Bolesti Znas li uopce koje je kornjaca vrste? Napisi u profil od kuda se javljas da te eventualno mozemo uputiti veterinaru za gmazove u okolici.
Pisano: 09.07.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Hvala na dobrodoslici!
Nema nikakvih naslaga oko ociju, koliko vidim oci su joj u redu. Nema ni nikakve crvenkaste boje oko ociju, bas sam ih zagledao i kada sam kupovao i ovako svaki dan pogledam, za svaki slucaj, ali ne vidim ni najmanju nijansu crvene boje. Nisam primetio da ubrzano otvara usta, kao da zeli uzeti kiseonik. Jednom kada je posle kupanja izasla na kopno, primetio sam da malo ubrzano dise, ali nije otvarala usta. U svakom slucaju, ubrzo se smirila, i nisam vise ni jednom primetio da joj se tako nesto desilo. Zadnjih par puta nakon kupanja, izgledala je sasvim u redu. Ne ispusta nikakve piskutave zvukove. Kada je na kopnu, veoma je mirna, i najcesce spava. Ili se sunca zatvorenih ociju. Ne, ne izlazi joj sluz. Pliva u redu, i sasvim zdravo izgleda dok pliva. Pokretljiva je i cini mi se da pliva lako. Moze zaroniti, ne radi to cesto, ali videh da moze. Ne, oklop joj je sasvim dobar. Zelenkast, i bez pegi. Pipao sam joj oklop, i cvrst je. Nije mekan ni najmanje. Imam akvarijum, poslagao sam joj par kamenja na koje se moze popeti kada zeli da se sunca. Nemam nista od opreme osim lampe. Pitao sam u prodavnici je li mi sta treba, ali rekose mi da ne. Kazu samo zimi bi trebalo da nadjem grejac. Hvala na linkovima, neke sam vec citao, ali procitacu ponovo, ne skodi. Sto se vrste kornjace tice, veoma je mala da bih tacno odredio boju oko usiju, ali rekao bih da je pre zuckasta nego crvenkasta. Dakle, mislim da je zutouha. Ako se ispostavi drukcije, javljam. Sada cu napisati odakle sam. Inace, iz Sapca sam. Raspitacu se da li ima neki veterinar u okolini. Ako neko slucajno zna, molim da napise. Pozdrav, i hvala puno na odgovoru!
Pisano: 09.07.2011
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Iz tvojih odgovora simptomi se ne poklapaju sa upalom pluca ili metabolickom bolesti kostiju sto je dobro!
Najblizeg veterinara koji zna raditi sa gmazovima kojeg ti mozemo preporuciti je u Beogradu. Ako zelis mozes probati lijeciti kornjacu protiv bakterijske upale ociju. Mozes nabaviti Maxitrol ili Neoycin kapi za oci (u obicnoj apoteci za ljude). Kornjacu je potrebno izvaditi na suho mjesto bez propuha i pustiti je da se osusi. Tada se u svako oko kapa po jedna kap i ostavlja se kornjaca jos neko vrijeme izvan vode da kapi mogu djelovati. Postupak mozes ponoviti dva do tri puta dnevno u trajanju od maksimalno tjedan dana. Kornjacu drzi u cistoj vodi koja je odstajala u sirokoj plitkoj posudi 24 sata da klor ispari ili je tretirana akvaristickim sredstvom za pripremu vode. Preporucam ti da savjete osoblja iz pet shopa zanemaris jer dat ce ti vise savjeta kako ubiti kornjacu nego o pravilnoj brizi. Za sada ti preko ljeta nije potreban grijac ako kod kuce nemas klima uređaj i tremperatura prostorije ti je iznad 25 spupnjeva. Sto se tice ostale opreme UVA-UVB rasvjeta je obavezna jer sluzi za metabolizam kalcija, bez nje kornjaca u akvarijskim uvjetima moze oboliti od metabolicke bolesti kostiju. Filter je jako korisno imati jer ces olaksati i sebi i kornjaci zivot. Opcenito pazi da kornjaca nije izlozena propuhu, nastoj je sto manje uznemiravati, pusti je da se prilagodi novim uvjtima. Nemoj je iznositi van na sunce jer postoji opasnost da se pregrije i dozivi srcani udar! Kornjace mogu provoditi vrijeme vani samo kada imaju mogucnost skloniti se u hladniju vodu, a mali smjestaj se na suncu jako brzo pregrije.
Pisano: 11.07.2011
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.