NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
66 korisnika su online (8 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 66

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

tank i potrepštine
Regularni član
Regularni član

See User information
planiram kupit jedan tank 'malo' veći od sadašnjeg

dim 110x45x40 (dxšxv)

e sad me zanima, vidio sam da exo terra ima jednu zgodnu stvar za kornjače šta se zove rock filter, uglavnom kao imitacija malo većeg kamena sa ugrađenim filterom za do 200l pa ako neko ima iskustva s tim da mi kaže ili koji bi bio najbolji filter za takav akvaterarij

drugo me znaim kakvu podlogu se preporuča, pošto bi uz ovu kornjaču koju već imam uzeo još jednu pošto ću napokon imat mjesta i dali bi se one slagale pošto je jedna već starija, oko pola godine, koliko bi im kopno trebalo i kakvo

treće zanima me poklopac, tj kako ga je najbolje napraviti, dali da radim onu varijantu sa vratašćima sa strane ili gore, kakvo svijetlo staviti unutra pošto trenutno imam jednu swamp glo lampu za grijanje i jednu reptil glo 0.5 za uvb, kakav bi grijać trebao imati pošto bi bilo puno vode i tako...

Pisano: 05.04.2011
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: tank i potrepštine
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav ZooS.
Ne bih ti preporučio da uzimaš još jednu kornjaču, njima to ne treba, a tebi samo nevolje može doneti. Što se tiče smeštaja, ima dosta tema na forumu o tome, a kori je lepo sve to sažeo u Smjestaj za vodene kornjace.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Preporucio bi ti rađe jos par mjeseci stedis pa uzmes posten smjestaj koji ce te sluziti zauvijek. Recimo 150*50*40 cm, nadogradis ga terariskim poklopcem i kornjaca ima 300 litara za plivanje.

Sto se tice onog Exo Terra Turtle Cliff filtera to ti se nikako ne isplati iz vise razloga. U toj kutiji je obican mali unutarnji filter kojeg ovako mozes kupit za 100-200 kn. Ta stijena zauzima dosta mjesta u akvariju i limitira ti dubinu vode za kornjacu (najveci model ti dozvoljava punjenje do samo 20 cm). I na kraju krajeva je bezobrazno skup, kojih 500-600 kn za sto si mozes uzeti solidan manji vanjski kanisterski filter koji nece zauzimati mjesto u akvariju i pruzati ce neusporedivo bolju filtraciju.

Izbor podloge je skroz na tebi, za same kornjace je najprirodniji pijesak, no on moze biti problematican za odrzavanje i moze unistiti impeller i osovinu filtera. Pogledaj u gore linkanom clanku o smjestaju sekciju o uređenju, unutra su ti opisane podloge i njihove prednosti i nedostaci.

Također ne prporucam da nabavljas drugu kornjacu, rađe sacekaj da ova odraste, da saznas kojeg je spola, pa ako ces imati uvjeta i volje lako udomis jos jednu odraslu kornjacu. Ovako moze nastati puno problema, mozes se naci u situaciji da se kornjace nece slagati pa ce ti trebati dva akvarija od 300-400 litara. O stavljanju skroz male kornjace unutra nemoj niti pomisljati jer postoje velike sanse da bi je tvoja kornjaca ubila.

Kopno sto vece - to bolje. Ako ovo planiras kao konacan smjestaj onda bi bila najbolja platforma duljine 1/3 duzine akvarija na kojoj ce biti mocuce temperaturne zone da kornjaca moze birati temperaturu suncanja.

Ako zelis maksimalno iskoristiti prostor za plivanje (da akvarij mozes puniti do vrha) onda preporucam terarijski visoki poklopac ili staklenu nadogradnju akvarija.

Za rasvjetu imas 3 mogucnosti:
1. UVA-UVB neonka + lampa za grijanje - prednost je sto neonka lijepo osvijetli cijeli akvarij
2. UVA-UVB stedna zarulja + lampa za grijanje - prednost je sto ti nije potreban poseban nosac i prigusnica za neonku
3. high tech lampa za gmazove koja pruza UVA-UVB i toplinu (sve u jednom) - prednost je puno kvalitetnija rasvjeta za kornjacu, to je najbolje i najskuplje rjesenje.

Sto se tice grijaca najbolje je uzeti grijac kojeg kornjace nece moci razbiti - JBL ProTemp S sa plasticnom zastitom ili Aquarium systems Newatt grijac od tehnickog polimera. Jacinu uzimas ovisno o tome koju kolicinu vode imas u akvariju po preporuci proizvođaca.

Regularni član
Regularni član

See User information
čitao sam taj članak prije i puni mi je pomogao za trenutni smještaj...konkretno za podloge sam mislio dali bi se mogla napraviti neka kombinacija...tipa na jednom djelu pijesak (dalje od filtera) a na jednom dijelu kamenje...malo da to lijepše izgleda. a što se tiće dimenzija, problem mi je tako veliki akvaterarij uzet jer nemam prostora za njega nigdje. trenutno imam jedan regal koji je tih dimenzija i dosta je čvrst i stabilan pa mi je idealan za to a on je tih dimenzija pa da sad ne kupujem cijelo postolje za tank.
hvala šta ste mi rekli ovo za filter, tako mi je nekako i izgledalo, malo sam bio sumnjičav što se doga tiće, izgledao mi je zanimljivo pa rekao da pitam

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pijesak ti definitivno nece ostati u dijelu akvarija gdje bi ti htio. Sam protok filtera ce ti ga ravnomjerno rasporediti po dnu među kamenjem na drugoj strani, a kada kornjaca pocne kopati sve ce razmjestiti.
Ne bi ti preporucio da sada kupujes akvarij nedevoljn evelicine samo zato jer imas postolje. U najgorem slucaju ti akvarij moze stajati na podu ili na jeftinom postolju od YTONG cigli. Mozda postoji i nacin da modificiras taj regal da gore stane posten akvarij.

Pisano: 19.04.2011

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum