NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
110 korisnika su online (32 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 110

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

Vase misljenje
Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Odavno Kety vise ne cuvam u posudici sa palmicom....Da li je ovakav smestaj dobar za moju kornjacu?

Dodaj datoteku:

jpg  Fotografija0409.jpg (82.60 KB)
930_4b90f193ddc1e.jpg 640X480 px

Pisano: 05.03.2010
Janja
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Anonymous
Re: Vase misljenje
Citiraj:

Pisano od: janja97
Odavno Kety vise ne cuvam u posudici sa palmicom....Da li je ovakav smestaj dobar za moju kornjacu?

za sada smještaj je dobar.mogla bi kupiti grijač,filter(ma da imaš šljunak treba ti filter jer šljunak vrši samo bološku filtraciju) , i žarulju s uva-uvb zrakama i lampu za grijanje ako je več nemaš.u vezi kopna pre malo je za jednu(malo veću) kornjače.sada imam pitanja za tebe da vidimo jel ostalo dobro.
1-koliko često mijenjaš vodu
2-jer koristiš odstajalu vodu ili koristiš nekakve pripravke poput repto safe

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Smještaj joj je u redu za sada, ali će ti trebat veći. Obavezno kupi grijač i temp. vode podesi na 25 stupnjeva, pa onda filter, pa neonku ili žarulju s UVA-UVB spektrima zbog aktivnosti kornjače, vitamina D3 koji je vrlo važan za kornjačin oklop i kosti, ukoliko je nemaš može ti kornjača obolit od metaboličke bolesti kostiju i drugih bolesti, također i zbog toga što nemaš grijač kornjača bi mogla dobiti upalu pluća i umrijeti ako ne uspiješ ju izliječiti!

"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat .

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Vodu joj menjam na 3-4 dana i koristim odsajalu vodu.Hranim je recnom ribom,nekim povrcem, racicima i proteinima.Kopno sa te strane izgleda jako malo ali nije toliko ali planiram da joj kupim onakvo kopno koje se kaci na akvarijumu jer znate gde to mogu da nabavim jer u mom gradu postoje samo dve prodavnice za zivotinje gde tako nesto ne moze da se nadje.U njima ima samo ribica.kornjaca,hrane i vitamina.U jednoj prodavnici oni bukvalno muce kornjace ja sam se rasplakala kada sam videla odraslu crvenouhu kornjacu u akvarijumu velicine otprilike kao moj akvarijum nije ni kopno imala nit je mogla da se pomeri.Uzas!Ja znam da vi mislite da sam ja mala i da nemam pojima o kornjacama zato sto imam samo 12 godina ali ja smatram da sam jako puno naucila o kornjacama i iz knjiga i sa net-a.Veoma volim kornjace na vikendici imam desetak sumskih kornjaca koji su tamo u prirodnom okruzenju.III kos nesto u skoli imamo veliki akvarijum sa ribicama i terarijum sa jednom malom crvenouhom kornjacom ja stvarno nezanam kako da objasnim nastavnici iz biologije da kornjaci nije dovoljno 1cm voda.Ja sam nekoliko puta potajno kornjaci dodala odstajalu vodu malo vise ali vise na smem jar mi se nastavnica drala kao luda a ako dodam jos neki put zabranice mi da pridjem akvarijumu Da li mogu da pomognem na neki nacin toj kornjaci a da to bude neprimetno.

Janja

Anonymous
Citiraj:

Vodu joj menjam na 3-4 dana i koristim odsajalu vodu.Hranim je recnom ribom,nekim povrcem, racicima i proteinima.Kopno sa te strane izgleda jako malo ali nije toliko ali planiram da joj kupim onakvo kopno koje se kaci na akvarijumu jer znate gde to mogu da nabavim jer u mom gradu postoje samo dve prodavnice za zivotinje gde tako nesto ne moze da se nadje.U njima ima samo ribica.kornjaca,hrane i vitamina.U jednoj prodavnici oni bukvalno muce kornjace ja sam se rasplakala kada sam videla odraslu crvenouhu kornjacu u akvarijumu velicine otprilike kao moj akvarijum nije ni kopno imala nit je mogla da se pomeri.Uzas!Ja znam da vi mislite da sam ja mala i da nemam pojima o kornjacama zato sto imam samo 12 godina ali ja smatram da sam jako puno naucila o kornjacama i iz knjiga i sa net-a.Veoma volim kornjace na vikendici imam desetak sumskih kornjaca koji su tamo u prirodnom okruzenju.III kos nesto u skoli imamo veliki akvarijum sa ribicama i terarijum sa jednom malom crvenouhom kornjacom ja stvarno nezanam kako da objasnim nastavnici iz biologije da kornjaci nije dovoljno 1cm voda.Ja sam nekoliko puta potajno kornjaci dodala odstajalu vodu malo vise ali vise na smem jar mi se nastavnica drala kao luda a ako dodam jos neki put zabranice mi da pridjem akvarijumu Da li mogu da pomognem na neki nacin toj kornjaci a da to bude neprimetno.

u vezi vode nabavi filter kako bi rjeđe mijenjala vodu i kako kornjaču ne bi izlagala pre velikom stresu!u prehranu bi mogla ubacit i meso(piletina,puretina ,jetrica,pileće srce,goveđe srce,svinjetinu(rijeđe)).turtle dock možeš nabavit putem interneta ili naručit iz susjednih zemalja.to kako se drže kornjače u dučanima za kućne ljubimce uopće nije čudno.ima i gorih slučajeva.ja sam vidio par mrtvih žutouhih,i nisam se uopće čudio.vjerujem da znaš puno o kornjačama,usput ja isto imam 12 godina.kornjače na vikendici možeš samo promatrat,jer se kornjače u prirodi praktički nesmije dirat,jel je većina kornjači ugrožena.za kornjaču u školi nemam ideje(nemoj se sam previše miješat potajno oko toga,to moraš reć otvoreno i sigurno).
samo da nadodam za turtle dock.možeš ih kupit u različitim veličinama,postoji malo,srednje i veliko najbolje ti je uzet 1 mali i 1 srednji pa kombiniraš.nekako ih spojiš ili približiš,ali na tebi je da odlučiš.a imaš i filmića na internetu kako izraditi kopno za kornjače.

Editirano od KRUNOBOY on 05.03.2010 20:50:41
Editirano od KRUNOBOY on 05.03.2010 20:53:19

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Velicina akvarija za sada moze proci, ali racunaj da ce kornjaca jako brzo narasti. Obavezno nabavi potrebnu opremu. Ti mozes kornjacu drzati i u akvariju od 400l, ali bez pravilne rasvjete i temperature kornjaci nece biti dobro.
Za pocetak iznad kopna usmjeri neku reflektoricu da je grije preko dana. Drzanje kornjace pod sobnom lampom bas nema nekog efekta. Prioritet prilikom kupovine ti mora biti grijac i UVA-UVB rasvjeta!
Vise informacija o svemu imas ovdje:

Smjestaj za vodene kornjace

Pripazi sa cime sve hranis kornjacu, jer npr. određeno povrce moze vise stetiti nego koristiti. Ovdje imas popis i upute:

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Druga stvar, ako ste tek djeca to ne znaci da ne mozete nauciti osnove o drzanju kornjaca i srediti im pravilne uvjete. Ja imam kornjace od kada sam imao 10 godina i uvijek su imale ono osnovno, a tada nije bilo ovakvih stanica gdje su sve informacije posluzene na pladnju. Sve se lijepo moze sloziti ako vam je dovoljno stalo do vasih ljubimaca, samo nemojte biti lijeni citati i uciti

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Hvala puno na nekim odgovorima!U jednom pet shopu sam imala one lampe sa stipaljkama na kraju ali se taj pet shop ubrzo zatvorio i nemem mogucnosti da tu opremu nadjem u mom gradu.Da li neko zna ima li to u pet shopovima u Nisu?Tamo povremeno idem pa ako neko moze da mi preporuci neke pet shopove gne mogu da pronadjem takve lampe i ostrva koja se kace za staklo akvarijuma ili plutaju po vodi jer bi samim tim povecala nivo vode u mom akvarijumu.E i jos ovo ova slika je odavno sa obicnom sijalicom sada ima neonku iznad akvarijuma.Grejaci iskljucivo za kornjace u Pirotu su jako skupi,ali cu se potruditi da i to nabavim!!

Pisano: 06.03.2010
Janja

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Na komk sajtu mogu da pronadjem savete kako sam da napravis kopno i te filmice?

Janja

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
U Podforumu "Uradi sam" su odlične ideje sam izradnju kopna, jednostavnih, a korisnih!

"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat .

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Citiraj:

Hvala puno na nekim odgovorima!U jednom pet shopu sam imala one lampe sa stipaljkama na kraju ali se taj pet shop ubrzo zatvorio i nemem mogucnosti da tu opremu nadjem u mom gradu.Da li neko zna ima li to u pet shopovima u Nisu?Tamo povremeno idem pa ako neko moze da mi preporuci neke pet shopove gne mogu da pronadjem takve lampe i ostrva koja se kace za staklo akvarijuma ili plutaju po vodi jer bi samim tim povecala nivo vode u mom akvarijumu.E i jos ovo ova slika je odavno sa obicnom sijalicom sada ima neonku iznad akvarijuma.Grejaci iskljucivo za kornjace u Pirotu su jako skupi,ali cu se potruditi da i to nabavim!!

U Nisu apsolutno nemas nigde ta kopna, stvarno kazem.Ostala oprema je dostupna

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum