NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
86 korisnika su online (25 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 86

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Saga o Tihiju i Marici
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav svima!

Htjela sam napisati da imam par pitanja vezanih uz moje dvije kornjače, ali zapravo to i nije istina, imam više nego par pitanja o apsolutno svemu što se nalazi u mom akvariju, pa je najbolje da krenem od početka... Tako da bi ova tema mogla biti predstavljanje mene i mojih ljubimaca s ogromnom količinom pitanja svima vama.

Prije par mjeseci...
zazvala me poznanica i pitala mogu li uzeti vodenu kornjaču koju je ona dobila na poklon jer je ne može niti zna održavati na životu. Kako sam inače veliki ljubitelj životinja, naravno da sam pristala. Pa koliko teško može biti imati malu kornjačicu za ljubimca??? Aha...

Tu kreće moja saga o Tihom i Marici...
Sjela sam u auto, zaletila se do poznanice i uzela slatku vodenu kornjaču skupa sa malom plastičnom posudicom (kasnije sam skontala da je negdje u njoj bila i plastična palmica koja je prije mog vremena negdje nestala). Slatka vodena kornjača je tokom vožnje pokušala dva puta napustiti drugu posudicu u kojoj sam je donosila... ali taj dio priče ću preskočiti da mi prometna policija ne pokuca na vrata.
Odmah s vrata sam oduševljeno vikala:
- Dragiiii... imamo novog ljubimcaaaa....!
Dragi se također oduševio i dok je punio vodu u tu plastičnu posudicu i strugao iz nje cijelu kulturu algi, kornjačicu je nazvao Tihi jer je tiha i draga. I tako smo mi montirali plastičnu posudicu sa kopnom u sredini, napunili je punu vode (čak 12 cm dubine!) i gledali Tihija kako se gura okolo kopna i uživa. S njim su došle i dvije kutijice hrane... vitamini (dragi, vidi se da su se ljudi brinuli za njega, davali su mu i vitamine) i ček ček, što piše... CRVIĆIIII (aaaaaaaa.... jede crve! No dobro, svo zlo s tim.)
S obzirom da je bilo dosta kasno, odlučili smo Google ostaviti za sutra nakon posla i malo ipak pročitati o tom ljubimcu.

Sutra dan...
prije čitanja o Tihome svratili smo do pet shop-a pogledati imaju li još kakve hrane za vodene kornjače. Kada smo došli taman su im bile došle nove male vodene kornjače.
- Dragi, možda nebi bilo loše Tihome uzeti društvo. Sam je u onoj posudici, pa da se malo druži?
- Jesi li sigurna da je to pametno? Pa ne znamo još ništa o njima. Tko zna vole li društvo? I zašto misliš da je Tihi muško?
- Ma ajdeeee (blink blink okicama). A naravno da je muško, pa u prve vlasnice se čini mi se zvao Franjo
- Zašto imam osjećaj da ću požaliti....
- (blink blink)
I tako smo došli doma s Maricom (Zašto misliš da je Marica žensko? (blink blink)).

Toga popodneva smo sjeli na kauč, upalili laptop i utipkali crvenouha vodena kornjača u Google. 20 minuta nakon toga panično smo se rastrčali kroz kuću, zvali sve ljude koje poznamo i ne poznamo i tražili veći i dublji akvarij. Srećom, našli smo jedan stari akvarij kod prijateljice od prijateljice od prijateljice... U njega je moglo stati maksimalno 30 litara vode, ali i to je bilo olakšanje s obzirom na prijašnjih .... sram me reći koliko... jako malo litara vode. S njim je došao i stariji grijač kojeg smo odlučili odmah ujutro zamijeniti (samo ću reći da je izgledao kao nešto što će nas svih pobiti i isključiti struju u pola grada).

Danas....
smo dosta pametniji. Znamo da smo nasamareni i da nije niti malo lako brinuti se o vodenim kornjačama.
Ali isto tako ih nebi dali nikome jer su nam se zavukli pod kožu.
Kupili smo veći akvarij (80x40x40), montirali umjetno kopno koje obasjava za sada obična žarulja (ali i to ćemo ubrzo zamijeniti), stavili filter, ukrasili dno i doveli riblje društvo.
U akvariju se sada nalaze:
- Tihi (oklop mu je 10 cm dug),
- Marica (oklop joj je 7cm dug),
- Filip (čistač, dug je oko 17 cm),
- Agata (jegulja, duga je oko 20 cm),
- Tony (novi član, rekli su u pet shop-u da je to akvarijski morski pas koji može narasti do 20 cm, ali trenutno ima oko 5 cm).
Imali smo do neki dan i Gibbsa koji je bio isti kao Tony ali ima biti da je završio kao obrok Tihiju i Marici jer ga više nema
Mada mi nije jasno kako su ga uspjeli uhvatiti s obzirom da su akvarijski morski psi brzi ko vrag.

Tihi i Marica su u početku, kada smo tek doveli Filipa i Agatu, probali i njih na više mijesta po tijelu zagristi, ali su nakon 10ak dana prestali i sad svi zajedno jedu hranu koju im dajemo a ne jedni druge.
Njih dvoje međusobno (Tihi i Marica) se isto dobro slažu, Marica se ponekad čak na kopnu popenje na Tihoga pa se zajedno sunčaju. Nisu se nikad grizli niti svađali, iako Tihi zna često prednjim nogama titrati prema Marici ali se ona uopće ne obazire i samo nastavi raditi što li je do tada radila.
Čitala sam po internetu da to može značiti udvaranje, ali i neka vrsta borbe za teritorijem. Tješim se da je to prvo jer bi se valjda Marica ili povukla ili nekako pokazala da je preplašena ili bi se i ona usprotivila... Je li tako?

Nekad mi se čini da bi akvarij mogla danima promatrati i uživati u njima. Stvarno su predivni svi skupa i tako elegantno plivaju kroz vodu. Kada ih gledaš ostatak svijeta jednostavno nestane, ali problem je što nakon nekoliko dana i oni nestanu.
Jer toliko treba da zamute i usmrde vodu
Već dugo vremena tražim neko rješenje za tu vodu, ali ne nalazim ništa.
Nakon što promijenimo vodu, može maksimalno 5 dana ostati čista, s tim da se već krajem trečeg dana počme lagano magliti. Četvrti dan dobije smeđe-zelenkastu boju, a peti dan je već poprilično zelene i smrdi kao.... ne znam što, jer nisam nikad prije u životu osjetila tako snažan smrad. Kupili smo neki filter, ali to očigledno nije dovoljno. Možete li mi preporučiti neki dobar filter ili nešto što će pomoći da voda izdrži barem 15-ak dana. Svako 5 dana mijenjati 100 litara vode nije niti malo zabavno, a kod dragoga više ni blink, blink okicama ne pomaže. Već mi je par puta hmmm... predložio.... da ih pustimo u prirodu. Znam da on to nikad nebi napravio i to ne samo zato jer bi mu nešto ružno napravila, već jer ih i on voli. A sigurna sam da to nije zdravo ni Tihome i Marici, jer im svaki put ostružemo sve dobre bakterije i uništimo mikroklimu koja se stvori.
Ako nam možete bilo kako pomoći, bili bi vam jako jako zahvalni. Spremni smo potrošiti i malo više novaca, samo da riješimo taj problem.
Pokušali smo u vodu dodavati i one preparate koji se prodaju u pet shop-ovima, ali osim što voda bude prvih sat vremena raznih duginih boja (zavisi koji preparat ulijemo), ne pomaže.
Negdje sam na nekom forumu čitala da ljudi mjenjaju vodu 2-3 puta u mjesec ipo dana, a da svako 4-5 dana promjene trečinu vode... Kod nas je to nemoguće. Jer da promjenimo samo trečinu vode, nebi ništa pametno postigli, osim što bi deseti dan vjerovatno morali šetati s onim bijelim maskama po kući i nadati se da su svi stanovnici još uvijek u akvariju budući da ih sigurno nebi mogli viditi. Pa nije valjda da smo mi dobili dvije najšporkije vodene kornjače?

Osim vode, malo me strah i za Maricin oklop. Postao je malo neravan. Kao da je grbav. Za to sam čitala da je moguće da ima artritis.... uh, nadam se da se samo razvija...
I oboje su se do sada dva puta ljuštili. Prvi put prije par mjeseci.
Tada su me bili dobro prepali jer su sa njih otpadale bijele i prozirne krpice. Prije par dana su se ponovno ljuštili, ali puno puno manje. Malo po vrati i na vrhovima nogica. Možda ih krivo hranimo? Jedu dva puta dnevno po manju šaku crvića i pola šake onih okruglih boba (vitamini). Svako par dana ima damo sirove piletine. Prije smo češće davali piletine, dva puta tjedno, ali smo smanjili na 2-3 puta mjesečno. Nismo još pokušali s povrćem. Možda bi im mogli i to ubaciti u menu... Kojeg povrća vi davate i koliko često?

Što se tiče temperature vode, grijač stalno stoji na 26 stupnjeva. Da li je to dovoljno?

Već sam spomenula da se za sada griju samo s običnom žaruljom, ali ćemo im unutar mjesec dana kupiti UVA i UVB žarulje. Ova sada žarulja svijetli negdje od 7 ujutro do 22 ili 23 navečer kada mi idemo leći. Da li je treba češće gasiti?

Ima par dana da su se Tihiju na oklopu pojavile neke zlatne mrljice. Ne znam što je to. Trebam li se zabrinuti?

Ajme koliko sam toga napisala, tek sam sad vidila...
Nadam se da će se nekome dati sve ovo pročitati i da ćete nam pomoći i savjetovati nas ako što krivo radimo. Pokušat ću ubaciti i koju sliku naših vodenih ljubimaca. Na slikama ćete moći viditi kakva je danas voda... (već pripremamo cijevi...)

Unaprijed hvala svima koji su došli do kraja ovog teksta i posebno hvala svima koji će nam pokušati pomoći.

Pozdrav svima od Tihija, Marice, Filipa, Agate, Tonija, dragoga i mene (imamo i psa pa i ona pozdravlja)!

Dodaj datoteku:

jpg  Tihi.jpg (26.76 KB)
1159_4b8059dc6157d.jpg 400X266 px

jpg  Agata.jpg (31.87 KB)
1159_4b8059eb60298.jpg 400X266 px

jpg  Agata u krupnom planu.jpg (33.69 KB)
1159_4b8059f6bae34.jpg 400X266 px

jpg  Filip.jpg (35.01 KB)
1159_4b805a020040a.jpg 400X266 px

jpg  Filip sprijeda.jpg (31.68 KB)
1159_4b805a16acb7d.jpg 400X266 px

jpg  Marica viri.jpg (28.57 KB)
1159_4b805a2332799.jpg 400X266 px

jpg  Maricni oklop.jpg (21.50 KB)
1159_4b805a319cb89.jpg 400X266 px

jpg  opet tockice na Tichovom oklopu.jpg (34.26 KB)
1159_4b805a407d1f2.jpg 400X600 px

jpg  Tihi i Marica.jpg (25.07 KB)
1159_4b805a4bd500a.jpg 400X266 px

jpg  Tihi je gladan.jpg (34.36 KB)
1159_4b805a5862af6.jpg 400X600 px

jpg  Tihi se sunca.jpg (41.71 KB)
1159_4b805a63c3189.jpg 400X266 px

jpg  tockice na Tichovom oklopu.jpg (21.69 KB)
1159_4b805a70be193.jpg 400X266 px

jpg  Tony.jpg (8.97 KB)
1159_4b805a7a42dbb.jpg 400X236 px

jpg  voda je mutna.jpg (30.59 KB)
1159_4b805a84b6ec4.jpg 400X600 px

Pisano: 20.02.2010
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Saga o Tihiju i Marici
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ajme koliko slika, a tekstaaa! Dobro nam došli svi vi !

"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat .

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Vi ste bas jedna velika srecna porodica...prelepi su svi

Piglet

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
PozdraV! Joj lepog li društva! Rešićemo i tu "smrdaciju".Koliko ribe jedu?

Pročitajte:

Prehrana vodenih kornjača (popis)
Smještaj za vodene kornjače

Pegice na Tihovom oklopu su čini mi se od vazduha od pločicama koje bi da se ljušte. Bolja fotka krupnog plana suhog oklopa i pomogla, jer ne bi valjalo da je neka infekcija, a da je ne uočimo. A Maricin oklop je takav kvrgast verovatno od prebrzog rasta.

Molim vas da ubuduće ukoliko imate neka pitanja postavite ih u odgovarajuće podforume. Na pitanja koja smo ovde započeli možete kad pročitate ove tekstove otvoriti nove teme. Ovo je podforum za uopšteno predstavljanje. Hvala, na razumevanju, gledamo da forum bude bar koliko toliko pregledan.

Dakle jedna tema u podforumu za smeštaj, o filteru.
Druga tema u Bolestima za njegov oklop.
Dalja pitanja o ishrani u podforumu o prehrani.
itd.

Pisano: 21.02.2010

Početni član
Početni član

See User information
Puno hvala na odgovoru.

Odahnula sam, jer one točkice na Tihijevom oklopu stvarno jesu zrak. Fiju, dobro je.
Što se tiče drugih pitanja, postavit ću ih u odgovarajućim podforumima.

Još jednom puno hvala na odgovoru i linkovima koje idem odmah čitati.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosli na forum!

U akvarij ste stavili dosta riba koje narastu jako velike, ako sve prezive i ako ih zelite zadrzati biti ce potreban jako velik smjestaj.
"Udvaranje" prednjim nogama je normalna stvar, sve je ok dok se ne tuku.
Problem sa higijenom vode nastaje zbog velikog broja zivotinja u akvariju, neadekvatne filtracije i vjerovatno pogresnog odrzavanja. Obavezno procitajte sekciju o filtraciji i odrzavanju u clanku o smjestaju.
Sto se tice pustanja zivotinja u prirodu o tome bolje ne pomisljajte. Pustanjem egzoticnih vrsta zivotinja u prirodu radite veliku ekolosku stetu, suptropskim kornjacama nije ugodno zivjeti u ovoj klimi i uz sve to krsite zakon.
Oklop vjerovatno postaje grbav zbog pogresne prehrane. Granule sadrze dosta proteina i s njima nije dobro pretjerivati.
Temperatura vode je ok, a na kopnu ispod lampe bi trebalo biti oko 30-35 stupnjeva.
Sto se tice osvjetljenja po zimi je dovoljno 8-10 sati dnevno, a po ljeti 12-14 sati.
Zlatne (bakrenaste) mrljice su definitivno zrak ispod plocica koje ce se uskoro oljustiti.

Evo, to su ukratko odgovori kada si se vec toliko namucila tipkajuci ovo. Ubuduce nastoj biti sto kraca i postavljaj pitanja u odgovarajuce podforume. Na taj nacin ce forum biti pregledniji i olaksati ces posao ljudima koji ti pomazu
U clancima ces pronaci odgovore na vecinu svojih pitanja, ako ti nesto nece biti jasno slobodno pitaj. Problem higijene je definitivno moguce rijesiti, u to mozes biti sigurna.

Ako ti nije problem napisi jos od kuda ste za eventualne preporuke pet shopova itd.

Početni član
Početni član

See User information
Puno hvala na odgovoru.

Drago mi je čuti da se problem s filtracijom može riješiti. Evo već par sati čitam po forumu sve moguće teme vezane uz filtere. Osim što me bole oči, došla sam do zaključka da moram kupiti bolji filter.
Nadam se da će onda voda manje smrditi. Ili se varam?
Pokušat ćemo smanjiti i količinu hrane koju im dajemo jer su se svi lagano popunili.

Da će nam trebati veći akvarij toga smo već neko vrijeme svjesni, i s vremenom ćemo ga i nabaviti. U ovaj sada punimo nekih 90 litara vode.

Svi smo iz Dubrovnika, tako da sve što nam treba ili barem veći dio toga ovdje ne možemo kupiti. Ne moram ni govoriti da su cijene svega puno veće...

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Uz pravilnu filtraciju kada se u akvariju uspostavi bioloska ravnoteza voda nema nikakav neugodan miris. Kljucna je bioloska filtracija koja razlaze bioloski otpad (amonijak koji uzrokuje smrad) na manje toksicne spojeve. O svemu tome imas u navedenom clanku. Bitno je da za pocetak shvatis bit i principe filtracije, jer kada razumijes sto se zapravo događa u akvarijskom filteru neces raditi tipicne greske.
A kasnije kada vidimo sto zapravo zelis i koliko planiras uloziti mozemo preporuciti određen filter.
Vec sam cuo da je u Dubrovniku losa ponuda sto se akvaristike tice, ali vecina stvari se moze naruciti online po razumnim cijenama tako da nema brige.

Za pocetak si nabavi malu mrezicu za akvarijske ribice i njome kupi sve eventualne ostatke hrane u akvariju (iako vjerujem da nema bas ostataka uz toliko zivotinja). Opreznije hrani zivotinje jer sva ta hrana se na jedan ili drugi nacin pocne raspadati i uzrokovati neugodan miris.

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum