NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
91 korisnika su online (32 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 91

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Novajlija
Početni član
Početni član

See User information
PozZ svima!! :)

Moja saznanja o svetu kornjaca su potpuno nova.... Pre par dana sam dobila na poklon dve crvenouhe kornjacice i kako sam laik po tom pitanju, preko foruma sam saznala dosta toga o uslovima za njihov razvitak..... Ali, ipak imam par pitanja......

Dakle, trenuntno se moje dve kornjacice nalaze u ne tako velikom akvarijumu (8l vode), kupila sam im grejac kako bih odrzavala toplotu vode, imaju i kopneni deo ali jos uvek nisam nabavila UV sijalicu.....

U planu je veci akvarijum na kojem cu imati i stalak za UV neonku, pa je moje pitanje - koja od silinih sijalica koje se mogu naci u prodaju je najpogodnija za njih??
U pet shopovima dobijam razlicite price i sve mi se cini da svako gleda samo kako da proda svoje proizvode pa bi mi znacilo da mi neko iskusniji od mene, kaze kakva mi sijalica/neonka treba za njih....

Takodje, rekli su mi u pet shopu da filteri (pumpice) za akvarijum, ne odgovaraju za kornjace i da bi mi jedino pomogao sistem razdvojenih sudova!!
A opet, nikada jos nisam cula da neko to koristi pa mi i za to treba savet....

unapred, veliko hvala!!

Pisano: 11.11.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Novajlija
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Za pocetak bi ti preporucio da procitas sljedeca dva clanka, unutra imas najosnovnije informacije o drzanju:

Smjestaj za vodene kornjace

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Akvarij od 8l je premalen i za dvije male kornjace, ako ne mozes uskoro nabaviti veci akvarij prebaci ih u vecu plasticnu posudu (sa odgovarajucom opremom).

Uz grijac za vodu je jako vazna i lampa za grijanje kopna i zraka u akvariju. Za pocetak ti moze posluziti i obicna stolna lampa koja dovoljno grije. Temperatura kopna i zraka u akvariju bi trebala uvijek biti visa od temperature vode kako bi se izbjegle respiratorne infekcije. Dakle, temperatura vode bi trebala biti oko 25 stupnjeva, a temperatura kopna i zraka 30-35 stupnjeva!
Pazi da kornjace ne budu izlozene propuhu!

Pravilna rasvjeta mora sadrzati UVA i UVB dio spektra, te toplinu. Na trzistu su dostupne razne vrste rasvjete za gmazove (sve imas ovdje: LINK)
Sve ovisi o tome sto je dostupno u tvom kraju i koliko kvalitetnu rasvjetu zelis. Ljudi najcesce koriste kombinaciju obicne lampe za grijanje i UVA-UVB neonke za gmazove (najjeftinija solucija). Pogledaj sto nude pa ti mogu dati savjet sto je najbolje od toga jer osoblju iz pet shopova, kako i sama kazes, nije za vjerovati.

Vecina filtera za akvaristiku se bez problema mogu koristiti kod kornjaca. Ne razumijem bas sto su ti u pet shopu htjeli reci? Da li su mislili na vanjski filter (koji radi na tom principu) ili da ti preostaje samo ucestalo mijenjanje vode na taj nacin?
Kako god bilo nisam bas siguran da znaju o cemu pricaju. Sve o filtraciji, tipovima filtera, njihovim prednostima i nedostacima mozes pronaci ovdje: LINK

Ako te nesto posebno interesira slobodno pitaj.

Pisano: 12.11.2009

Početni član
Početni član

See User information
Hvala puno na ovim informacijama, procitala sam sve i sad jos samo da nabavim :)

Pisano: 12.11.2009

Početni član
Početni član

See User information
Pozz drugari, opet ja!! :)

Kao sto ranije napisah, dobila sam na poklon dve kornjace...
Obezbedila sam im sve uslove koji su im potrebni medjutim jedna kornjaca je uginula pre nedelju dana, imala je upalu pluca (takvu sam je kupila) i nisam uspela da joj pomognem dok se druga kornjaca lepo razvija, porasla je, aktivna je i sve je kako treba sa njom....

i sad me interesuje (s' obzirom da imam sve uslove) da li je pametno da kupim jos jednu kornjacu!?
ne znam kako bi moja kornjaca reagovala na novu a vec je imala drustvo (do pre nedelju dana)....

moze li neki savet?

Pisano: 24.01.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
bolje nemoj,jer kornjače ti baš nisu druželjubive

zlatko__hrSmanjena slikaSmanjena slika

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Koliko ja znam, nije im potrebno društvo, neće "tugovati" ako je sama. Lepo je videti više kornjača u jednom akvaterariju, ali u principu u najvećem broju slučajeva dođe do problema i razdvajanje je neminovno.

Početni član
Početni član

See User information
u redu, suzdrzacu se od nabavke nove :)

imam jos par pitanja...

ne znam da li mi se cini ili je ova moja kornjaca stalno gladna!?
hranim je dva puta dnevno... a koliko sam shvatila citajuci ovaj forum, od nekog uzrasta se hrani jednom u dva dana.....
nisam sigurna sta da radim, da li da joj povecavam ili smanjujem ishranu :)

sledece sto me buni je pojava algi po kamenju na dnu.... jel to treba, ne treba, sta to znaci?

tek se dva meseca druzim sa kornjacama pa moram da zapitkujem..... :)
i hvala na odgovorima :)

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Možeš je hraniti i pet puta dnevno. A možeš i jednom u tri dana. Bitno je da dobije sve potrebno i dovoljno, ne previše, da se normalno razvija i raste polagano, da ne ostaje viška hrane po akvariju i da nema previše izmeta.

Ne brini za alge.

Aktivan član
Aktivan član

See User information
ee...a da li pomazu AD kapi?
negde sam procitao da pomaze ako ima se maze oklop i ne znam sta sve:S

Pisano: 29.01.2010

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Tabby
ee...a da li pomazu AD kapi?
negde sam procitao da pomaze ako ima se maze oklop i ne znam sta sve:S

e, a šta će ovo pitanje u ovoj temi @Tabby? Postavi ga na pravom mestu. Zatvaram temu.

Pisano: 29.01.2010

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum