Pregledava ovu temu:
2 Anonimnih korisnika
Re: rasvetaaaaaa |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav, sve sto trebas znati o rasvjeti imas ovdje: LINK
Kornjaci trebas sto prije srediti pravilnu rasvjetu da ne oboli od metabolicke bolesti kostiju (meksanje oklopa)! Ukratko, pravilna rasvjeta treba kornjaci pruzati: 1. toplinu 2. UVA dio spektra 3. UVB dio spektra - najvaznije To mozes postici kombinacijom razlicitih lampi...dakle, neke lampe griju, neke daju samo UVB, neke samo UVA itd. Potrebno je iskombinirati te lampe da kornjaci osiguramo sva tri uvjeta. Najjeftinija i najcesca solucija je koristenje UVA-UVB neonke za gmazove sa nekom obicnom reflektoricom koja grije. Ostale moguce kombinacije imas u clanku o rasvjeti.
Pisano: 07.01.2010
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Mogu li kupiti UVA-UVB spot lampu i UVA-UVB neonku.Da li ovakva spot lampa greje????
|
|||
ĐOLE
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ne postoji obicna zarulja sa zarnom niti (spot lampa ili reflektorica) koja sadrzi UVA i UVB zrake. Tehnologija to jednostavno ne dopusta. Mislim na ovakvu:
Ovo je obicna reflektorica koja ne daje nikakav poseban sprektar i nju mozes kupiti i u obicnoj trgovini. Ona ima samo funkciju grijanja. Postoje iste takve posebne reflektorice koje mozes kupiti u pet shopu i sadrze samo UVA dio zracenja. Npr.: Dakle za pravilnu rasvjetu ti je dovoljna jedna UVA-UVB neonka za gmazove i obicna spot lampa/reflektorica (sa prve slike), a moze i ova posebna (sa druge slike).
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ja vas nista ne razumem .
Da li mi treba neonka, uva uvb spot lampa i spot lampa za grejanje???
|
|||
|
Re: rasveta |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
uva/uvb- neonka ili žarulja( šta ti je lakše stavit na akvaij , 25-30 cm od kopna)
i za spot lampa, npr. 40w, važno je da je kopno na temp od 30-35 i zrak u aq....
Pisano: 08.01.2010
|
|||
Exit light
Enter night Take my hand We're off to never-never land |
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Cale mi nasao samo UVA ili samo UVB.Moze li neonka recimo UVA, a neonka UVB?
|
|||
ĐOLE
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Izvinjavam se.Moze li spot lampa UVA, a neonka UVB ili obrnuto.Da li spotka sa nekim od ova dva uv zraka greje?
|
|||
ĐOLE
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Citiraj:
Ovo prvo nisam siguran, ali UVA ili UVB spotka ne moze da sluzi za grejanje jer nije dovoljno jaka.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Zavisi kakvu ponudu imaš pred sobom. Ova recimo ima sve u jednom.
Ovde imaš tabelu sa mogućim kombinacijama spektra. Iz praktičnih razloga i zbog poklopca, mislim da je najbolja kombinacija za tebe ipak neonka sa UVA+UVB i obična reflektorka za grejanje. Mada bi za kornjače bilo najbolje kad bi mogao da se napravi takav smeštaj u kojem može da se primeni lampa kao Solar Glo.
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.