Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Saveti oko kupovine kornjace i opreme |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
hmm... idemo redom... tvoja kornjača će rasti, prvu godinu barem duplo i npr. za 3 god. po tvom ti ćeš promijeniti 2-3 akvarija kako ona bude rasla, moj savijet: ako sad nemaš para skupi ih, makar trajalo 1-2-3 godine, zavisi koliko ti treba ( to će biti pravi test tvoje zainteresiranosti kornjačama i odlučnosti jer ako ih držiš u pravim uvjetima i pravilno hraniš 30-40 god može biti s tobom)
akvaristika je skup sport i ako ti je puno dati 150kn za UVA/UVB neonku ili žarulje kako ćeš onda dati 1000+ kn za filter 1500+/- kn za 300l akvarij (ti si to u dinare preračunaj ako ti se dadne)...ovo sipanje Ad kapi ne zamjenjuje UVA/UVB i mislim da ne služi ničemu obična spot žarulja i grlo za nju ne može koštati više od 50 kn ( ona će grijati zrak u aq i kopno na 30-35 stupnjeva, grijač košta oko 150 kn i namjesti ga na 25-26 stupnjeva i miran si kornjaču do god. dana starosti hgraniš 2 puta dnevno, ujutro granulama , popodne piletinom i ribom..... ti ne želiš usporiti njezin rast zbog akvarija, bitno je da normalnom brzinom raste i po 2. put ti preporučam da skupiš novce i kupiš joj smještaj kakav zaslužuje, ako to ne ide onda ti ne preporučam kornjaču jer kad ta ćeš morati joj kupiti sve veći i već akvarij a to će te koštati više nego da kupiš veliki smještaj iz prve.... pozzz i pitaj što te još zanima
Pisano: 20.12.2009
|
|||
Exit light
Enter night Take my hand We're off to never-never land |
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosao na forum!
Za pocetak moras imati na umu da kornjaca nije ljubimac poput psa, macke, papige...to nije zivotinja se voli igrati, maziti ili navlaciti po rukama. To je gmaz koji zahtjeva svoje uvjete i mir. Kornjaca je ljubimac za promatranje. Također moras imati na umu da kornjace dosta dugo zive. Vrste koje obicno mozes kupiti u pet shopu mogu, ako drzane pravilno, zivjeti 30-40 godina. Zato prije nabave razmisli da li se kornjaca uklapa u tvoje planove za buducnost. Koliko cesto putujes? Kornjaca nije zivotinja koju mozes uzeti sa sobom na godisnji odmor, imas li nekoga tko moze pripaziti na akvarij kada te nema? Kada kornjaca odraste biti ce velicine 20-25 cm i biti ce joj potreban akvarij od minimalno 300-400 litara, 150 cm duzine sa svom potrebnom opremom. Da li si spreman na takvo sto? Imas li dovoljno prostora, novaca i vremena za odrzavanje takvog akvarija? O svemu tome dobro razmisli. Dakle, kornjaca moze zivjeti jako dugo tako da nije nuzno uzeti mladunca, mozes i udomiti stariju kornjacu. To ima svojih prednosti, odrasla kornjaca je manje osjetljiva, mozes birati spol itd. Ali onda odmah moras srediti posten smjestaj. Također se uvijek nađe i mladunaca za udomiti, tako da prije kupovine provjeri oglase, forume itd. Prođes besplatno i jos pri tome napravis dobro djelo. A sad idemo na tvoja pitanja. Akvarij od 10-15 litara je pre malen cak i za mladunca. Za pocetak ti je potreban akvarij od 60-ak litara, recimo 60*30*30 cm. To ce kornjaci biti dovoljno za prvu godinu zivota, poslije treba veci smjestaj, najbolje je odmah uzeti 400 l. Osnovna oprema za drzanje kornjace u akvarijskim uvjetima je akvarijski grijac, lampa za grijanje, UVA-UVB rasvjeta i filter. Bez toga ce se kornjaca muciti, nece se pravilno razvijati i s vremenom ce se razboliti i uginuti. Ako ti je to sve skupo onda kornjaca nije ljubimac za tebe. Cijena potpuno opremljenog akvarija od 400 litara koji ce kornjaci biti potreban za nekoliko godina se krece oko 500-700 eura! Meso naravno utjece na rast kornjace, ali tako mora biti. Kornjaci je prirodna hrana meso i potrebno joj je za zdrav rast i razvoj. Ako ne hranis kornjacu mesom nece se pravilno razvijati i biti zdrava. Inace odgovore na sva ova pitanja (i vise od toga) mozes pronaci u ova dva clanka: Smjestaj za vodene kornjace Prehrana vodenih kornjaca (popis) Ako ti je osnovna oprema za mali akvarij skupa onda ti ne bi preporucio kornjacu jer ce se samo muciti u pogresnim uvjetima.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Hvala na odgovorima, necu promeniti misljenje jer idalje mislim da su to zivotinje za mene.Naravno odvratili ste me od toga mozda 2-3 godine, kada pocnem zaradjivati i napraviti mali raj za jednu-dve kornjacice.Inace bih ih samo verovatno mucio, sto ste vi sprecili.Takodje bih da znam koliko ih vi imate, koliko su stare i koliki su vam akvarijumi?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
ja imam 1 kornjaču (T.S Troostii) i to neću mijenjati(neću ih više kupovati), imam aq od 300l i svu potrebnu opremu, stara je 1+ god i sve mi se više čini da će biti muško ali treba pričekati još pola god. da mogu sa sigurnošću reći....
|
|||
Exit light
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
To je jako dobra i zrela odluka, i pohvalno je sto si se na vrijeme raspitao. Ja se bavim akvaristikom i kornjacama jos od osnovne skole i za hobij uvijek stavljam novac na stranu. Kroz godinu-dvije-tri se moze skupiti novac za posten smjestaj i sve pomno isplanirati. Moja taktika je dok ne nabavim posten smjestaj ne nabavljam niti zivotinju, tako da moje pripreme za novu kornjacu obicno traju oko 2 godine. Ja npr. svoje 3 crvenouhe kornjace (vrstu koju ces ti najvjerovatnije nabaviti) drzim u akvariju dimenzija 150*65*45 cm s time da je akvarij napunjen do vrha i ima nadograđeni kopneni dio. Velike su oko 20 cm i stare oko 10 godina, muzjak i 2 zenke. Bez obzira na to sto nemas kornjacu bilo bi dobro da ostanes na forumu i ucis o pravilnoj brizi. Kada dođe vrijeme za nabavu kornjace onda ces biti siguran da ces joj moci i znati pruziti sve sto joj je potrebno
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Hvala puno na pohvalama, potrudicu se da skupljam pare koliko mogu, naravno ostacu na forumu, a sada mozda nabavim neku drugu zivotinjku.Opet da pitam, posto su vam akvarijumi po 300-400 l, pretpostavljam da im menjate vodu bez obzira na filter.Na koliko vremena?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
a svaki mj. 2/3 vode s tim da se usiše dno i očisto od izmeta, kože ostataka hrane i noramlno očisti se filter i zamjeni aktivni ugljen i ostali mediji po potrebi
|
|||
Exit light
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Hvala, ako imate neke fotografije akvarijuma sa kornjacama da postavite ne bi bilo lose
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ja samo da dodam da, pošto ne brzaš, imaš vremena i da odlučiš koju ćeš kornjaču gajiti. Izbor u pet-šopovima u Srbiji nije veliki, al može se kornjača naručiti i od uzgajivača iz inostranstva.
Pisano: 21.12.2009
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.