NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
85 korisnika su online (30 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 85

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

Trebam hitnu pomoc !
Regularni član
Regularni član

See User information
Pozdrav...Ja sam novi...Molim vas da mi date neke odgovore na pitanja...

Jucer sam kupio kornjacu u pet shopu ... velicine svega 3 cm ... imam zasad terarij i hranim je hranom kojom su mi preporucili u shopu ... ona zasad ne zeli jesti tu hranu ... neznam zasto, mozda nije gladna ili neznam ... ovo mi je prvi put da imam kornjacu pa nisam znao da je za nju potreban i grijac ... planiram ga nabavit za najvise 2 dana ... a dotada imate neki prijedlog kako da joj grijem vodu jer moram ici u skolu ... nisam cjeli dan kod kuce a, i ko bi svakih 1 sat mjenjo vodu ?? ja se trudim da joj voda bude sto toplija ( onako kako joj odgovara ) jako je razigrana ... molim vas da mi date odgovore jer stvarno neznam zasto ne zeli jest hranu mozda joj se nesvida ili nesto ...

molim vas da mi sto prije odgovorite ... HVALA

Pisano: 25.10.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Trebam hitnu pomoc !
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosao na forum!

Kornjaca nije ljubimac kakvog ti predstave u pet shopu, jos ce te dosta stvari iznenaditi dok ucis o pravilnom drzanju. Na ovoj stranici mozes sve nauciti i mi cemo ti rado pomoci.

Za pocetak moramo utvrditi koju vrstu kornjace imas. Znas li o kojoj se vrsti radi? Mozes li postaviti slike kornjace?

Za prvu pomoc cu ti odgovoriti na pitanja da kornjaca prezivi dok ne sredis uvjete, ali u jedan post ne stane sve sto ti imam za reci. Sve potrebne informacije mozes pronaci u ovim clancima:

Smjestaj za vodene kornjace

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Suha hrana koju su ti dali u pet shopu moze samo sluziti kao dodatak prehrani ili poslastice. Kornjace moraju jesti ribu, meso i bilje (procitaj clanak o prehrani). Kornjaca iz vise razloga moze odbijati hranu. Nekim kornjacama treba vremena da se priviknu na novu okolinu.
Drugi razlog mogu biti pogresni uvjeti drzanja, vjerujem da je to ovdje slucaj. Kornjace su gmazovi koji nemaju stalnu temperaturu tijela i potrebno im je grijanje vode i zraka da bi mogle normalno funkcionirati i da bi imale apetit.
Treci i najgori razlog bi mogla biti bolest, ali nadam se da to nije slucaj.

Nadolijevati toplu vodu kornjaci i mijenjati vodu svakih sat vremena je najgore sto mozes uciniti! Nemoj to vise raditi jer kornjaca na taj nacin dozivljava temperaturni sok i moze dobiti upalu pluca!

Za prvu pomoc iznad posude u kojoj je drzis preko dana stavi lampu koja grije. To moze biti i obicna stolna lampa, samo je vazno da kopno i zrak u smjestaju moze ugrijati na 30-35 stupnjeva. Kornjaca ne smije biti izlozena hladnoci i propuhu!

Sljedeci korak je da nabavis akvarijski grijac. Temperatura vode bi trebala biti oko 25 stupnjeva. Temperatura kopna uvijek mora biti toplija od vode inace postoji opasnost od respiratorne infekcije!

U cemu ju drzis i koliko je velik taj smjestaj?

Procitaj one clanke i ako ti nesto nije jasno slobodno pitaj.

Pisano: 26.10.2009

Regularni član
Regularni član

See User information
puno ti hvala nauci sam puno toga ... danas cu dobiti grijac za terarij i kupio sam novu hranu ... ovu hranu bez problema jede ... izgleda da joj se ona hrana nije svidala ... samo imam jos jedno pitanje te lampe za kornjace sto se mogu kupiti u pet shopovima , jesu li one potrebne ili je to samo " tako " ... znam da kornjace vole svijetlost ali ... hvala na odgovorima !!!!!

=))))))))))))))

Pisano: 26.10.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kornjaci ponudi meso i ribu, nemoj se samo bazirati na kupovnoj hrani jer to nije dovoljno za pravilan rast i razvoj!

Te lampe imaju i drugu vazniju ulogu od samog osvjetljenja smjestaja.
Određene lampe koje mozes nabaviti u pet shopu sadrze poseban spektar koji oponasa suncevu svjetlost. To je UVA i UVB spektar. UVA sluzi za aktivnost gmazova i mentalnu dobrobit, a UVB ima jos vazniju ulogu. Gmazovi pomocu tog spektra u kozi vrse sintezu vitamina D3 koji je vazan za metabolizam kalcija u njihovom tijelu. Bez tog dijela spektra kornjace ce dobiti metabolicku bolest kostiju (meksanje kostiju i oklopa) i uginuti.
Osim UVA i UVB spektra potrebna im je i toplina (to postizes dodatnom lampom za grijanje).

Dakle, pravilna rasvjeta mora kornjaci pruzati UVA i UVB dio spektra, i toplinu. Ona je obavezna ako se kornjaca drzi u akvarijskim uvjetima!

Nisi mi odgovorio na pitanja. Koju vrstu kornjace imas i koliko je velik taj "terarij" u cemu je drzis?

Pisano: 27.10.2009

Regularni član
Regularni član

See User information
aha...a od prilike koliko dode takva jedna UVB ili UVA lampa?neznam koja je vrsta ... samo znam da nije crvenouha jer nema crveno "uho" a poznajem samo tu vrstu vodenih kornjaca ... trazio sam na netu koja je vrsta ali bez rezultata ... Ima zeleno zutu boju koze i neku mjesanu zelenu boju oklopa odozgo a odozdo je zuta s crnim tockama ... a terarij mi je mal ... onaj klasicni sto se kupi u pet shopovima za male kornjace ... kada malo naraste ( za 2,3 mjeseca ) kupicu joj akvariji ... isli smo kupiti grijac, ali kazu da je najslabiji za 10 litara a u mom terariju nema ni 8 ... ugrijo bi joj vodu do 30-35 C° ( tako kazu ) a to joj je PRE PRE previse ...

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Cijena pravilne rasvjete ovisi o tipu i kvaliteti. Najjeftinije ti je Kupiti UVA-UVB neonku i koristiti je u kombinaciji sa obicnom reflektoricom (za grijanje). Sve ti pise u onom clanku o smjestaju pod "rasvjeta".

Vazno je utvrditi vrstu jer u zadnje vrijeme se uvoze vrste koje je potrebno hraniti biljem.
Progledaj slike pa usporedi:

Zutouha kornjaca-Trachemys scripta scripta:
Smanjena slika

Troostova kornjaca-Trachemys scripta troostii (uoci drugacije sare kod "uha", one kod ove podvrste ponekad mogu biti narancaste):
Smanjena slika

Pseudemys concinna (opet uoci drugacije sare na glavi!):
Smanjena slika

"Koni" kornjaca-Graptemys pseudogeographica kohnii:
Smanjena slika

Slike su sa googla. Pogledaj pa javi, posebice obrati pozornost na ovu trecu!

Onu plasticnu posudicu sa palmama ne mozes nazvati terarijem i ne mozes kornjacu drzati u tome jer ce ti uginuti.
Dok ne nabavis adekvatan smjestaj kornjacu privremeno preseli u vecu plasticnu posudu (lavor, kadicu za djecu, plasticnu kutiju za stvari ili sl.) i stavi joj grijac, lampu inace ce ti se kornjaca razboliti, nije vise bas toplo.

Nemoj se oslanjati na savjete osoblja iz pet shopa jer koliko vidis prodali su ti kornjacu u pogresnim uvjetima da sto prije ugine i da dođes kupiti novu. Svaki akvarijski grijac ima termostat (automatski uređaj koji gasi grijac kada je postignuta zeljena temperatura) i ukoliko je u dovoljno dubokoj vodi ne bi trebalo biti problema sa radom. Ali kazem, prebaci kornjacu u vecu plasticnu posudu i rijesio si problem.
Znam da ti je ovo sada previse informacija odjednom, ali nastoj se potruditi da kornjaca ne strada, citaj sto vise!

Editirano od Kori on 29.10.2009 16:49:37
Editirano od Kori on 29.10.2009 16:50:18
Editirano od Kori on 29.10.2009 16:52:37

Regularni član
Regularni član

See User information
nemogu se odlucit izmedu prve druge i trece cetvrta sigurno nije mislim da ni prva nije , najvjerovatnije je druga ali nisam bas siguran i da zanima me kako ce uginuti? moj prijatelj je isto kupio kornjacu u istom pet shopu i ima je negdje 2 godine i isto ju je prvu godinu drzao u jos manjoj " posudi " nego ja i sada je jako velika i nabavili su joj veci akvariji ... isto ju je hranio obicnom hranom za kornjace ( onim malim racicima ) pa nerazumijem bas to ... i da nemoj zamjerit ja znam da joj treba veci smjestaj no ne mislim bas da ce uginuti ako je mjesec dana u manjem a ovaj tjedan ce mi bratic i sestricna dati veci akvariji , imali su ribice ali su im uginule obje ... mislim da mu je to dovoljno prostora za 1 , 2 godine ... poslusat cu tvoj savjet da joj probam dati ribu i to ali jel moze sirova ili mora biti kuhana i jel ima neka odredena vrsta koju smije jest a koju ne ili ... ?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
mislim da je druga jer su one sad u dosta pet shopova dosle ja si planiram kupit nju...riba ti je najbolje sirova i neka bude pastrva najbolja je ona ali moze i saran samo ne masni dijelovi znaci samo slatkovodne ribe.

"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat .

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pazljivije prouci sare na vratu, razlicite su kod svake vrste. Nije vazno ako imas kornjacu sa 1. ili 2. slike, ali ova sa 3. je nedavno uvezena u Hr. i ima malo drugacije prehrambene potrebe (biljojed je) pa moras znati kako je hraniti.

Kako ce uginuti? U tim uvjetima lagano moze dobiti upalu pluca, infekciju ociju ili metabolicku bolest kostiju. Neki ljudi svakako drze svoje kornjace pa im prezive, ali ako zaviris u podforum o bolestima vidjeti ces da nisu svi te "srece". Vecina kornjaca u plastici s palmom na racicima ne dozivi prvu godinu zivota.
Osim toga, ti mozes drzati psa na lancu od pol metra na kisi i snijegu, a mozes ga pustiti da slobodno trci po kuci i vrtu, i spava na toplom. U kojem slucaju ce psu biti bolje?
Poanta drzanja zivotinja u zatocenistvu nije muciti zivotinju u malom prostoru i neadekvatnim uvjetima samo da je imas. To nije igracka, to je zivo bice koje zahtjeva određene uvjete da bi normalno zivjelo. U zemljama EU je ilegalno prodavati kornjace u tim plasticnim posudama jer je to nehumano.

Nista ti ja ne zamjeram, ali ovo je ipak stranica posvecena pravilnom drzanju kornjaca u zatocenistvu. Prosao sam ovu temu vec sa stotinama ljudi, ali nekima jednostavno nije stalo do toga, ako im kornjaca krepa kupe drugu. Drago mi je dati nisi jedan od tih. Cuo sam ja svakakve price, ali nikad se nije dogodilo da je kornjaca u losim uvjetima dozivjela vise od polovice starosti sto je mogla dozivjeti i da pritom nije zakrzljala. Kornjaci mjesec dana u losim uvjetima mozda nece biti nista, a moze i uginuti. I sada ako to znas zasto bi izlagao kornjacu riziku i pustio ju da se smrzava? Jako malo bi te kostalo da ju prebacis u vecu posudu gdje joj mozes staviti grijac.

Ne znam koje velicine je taj akvarij sto ces dobiti. Kornjaci je za prvih godinu dana dovoljan akvarij od oko 60 l, npr. 60*30*30 cm, kasnije joj treba veci smjestaj.

Meso i ribu dajes sirovo, nezacinjeno, na sobnoj temperaturi. Slatkovodne kornjace bi pretezno trebao hraniti slatkovodnom ribom koja nije masna (pastrva npr.). Sve te podatke i popise sto sve smijes i ne smijes davati mozes pronaci u clanku o prehrani.

Regularni član
Regularni član

See User information
onda je sigurno druga ... ja stvarno neznam zasto nece jest ... kada sam rekao da je pocela jest one crvice pojela je sam 2 crvica tog dana i vise ne jede... neznam bas gdje ima za kupit pastrva ... osim u ribarnicama jer kod nas u retfali ih nema bas puno, koliko ja znam... i jel smiju jesti piletinu?

Pisano: 29.10.2009

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum