NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
27 korisnika su online (15 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 27

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   3 Anonimnih korisnika

« 1 2 (3) 4 5 »

Re: meni za kornjace
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ovako sam ih dobila u ovom plastičnom akvaterariju jadnom. skinula sam im šljunak s dna jer jako smrdi i skinula sam pola žute plastike jer nisu imale mista od nje. sad sam im stavila ovu lampu preko dana. grijač još nisam kupila. mislim se raspitati kod stolara koliko bi me došlo postolje. ne mogu sve od jednom kupiti od jedne plaće a želim to napraviti kako valja jer mi ih je žao ovako držati i jadne pate.

Pisano: 24.10.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
prvo ti njima kupi grijac filter nemoze bit hitniji od grijaca...to ti se ne moze ni nazvato akvaterarijem...

"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat .

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
znam da je jadan i ja sam mislila kad su mi rekli da je akvarij plastični da je to kao pravi kao onaj za iguane samo da im je mali a sad kad sam ih dobila muka je njima a i meni minjati tu vodu svaka dva dana jer ne možeš to izliti tako nego odlivati pa onda nositi u wc.
ok, znači grijač. koliko jačine mi treba da bi mi odgovarao za akvarij koji planiram napraviti a dimenzije bi mu bila do 1.30 maksimalno, za širinu neznam. naravno, bio bi akvaterarij i sad me zanima mogu li uzeti grijač jedan te isti ili mi treba za ovako malo vode jedan slabiji a kasnije drugi i kakav da tražim??
hvala petoljupci
ova slika na mom avataru je moja zečica, ima cili balkon za sebe..
obožavam životinje

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: anastasija0702
ovako sam ih dobila u ovom plastičnom akvaterariju jadnom. skinula sam im šljunak s dna jer jako smrdi i skinula sam pola žute plastike jer nisu imale mista od nje. sad sam im stavila ovu lampu preko dana. grijač još nisam kupila. mislim se raspitati kod stolara koliko bi me došlo postolje. ne mogu sve od jednom kupiti od jedne plaće a želim to napraviti kako valja jer mi ih je žao ovako držati i jadne pate.

Za pocetak onda kupi grijac. Ako je kornjacama dovoljno toplo nece im nista biti ako budu jos neko vrijeme u plastici dok ne slozis akvarij.

Da bi ti stolar znao reci cijenu postolja moras mu odnijeti nacrt. Dakle, za pocetak se moras odluciti kojih ce dimenzija uopce biti akvarij.

Ako ne mozes previse novaca izdvojiti za smjestaj bilo bi bolje da ne trosis previse na postolje nego da novac ulozis u sto kvalitetniju opremu.

U ovoj temi mozes vidjeti postepeno slaganje jednog akvarija koji isto ima postolje od YTONG cigli: LINK
Cijelo postolje je kostalo oko 300 kn, a da se islo raditi drveno ili metalno postoje kostalo bi najmanje 1000-1500 kn. To je stvarno velika usteda, razmisli.

Citiraj:

Pisano od: anastasija0702
znam da je jadan i ja sam mislila kad su mi rekli da je akvarij plastični da je to kao pravi kao onaj za iguane samo da im je mali a sad kad sam ih dobila muka je njima a i meni minjati tu vodu svaka dva dana jer ne možeš to izliti tako nego odlivati pa onda nositi u wc.
ok, znači grijač. koliko jačine mi treba da bi mi odgovarao za akvarij koji planiram napraviti a dimenzije bi mu bila do 1.30 maksimalno, za širinu neznam. naravno, bio bi akvaterarij i sad me zanima mogu li uzeti grijač jedan te isti ili mi treba za ovako malo vode jedan slabiji a kasnije drugi i kakav da tražim??
hvala petoljupci
ova slika na mom avataru je moja zečica, ima cili balkon za sebe..
obožavam životinje

Odrzavanje si mozes znatno pojednostaviti, samo moras preseliti tu posudu na nesto vise i onda ju prazniti u kantu principom spojenih poduda: LINK (promjene vode).

Grijac uzimas s obzirom na volumen vode koji se nalazi u akvariju. Dakle moras se odluciti za dimenzije da bi tocno mogli odrediti jacinu. Volumen akvarija racunas: (duzina(cm)*sirina(cm)*visina_vode(cm))/1000 = litara.

Postoje standardne jacine grijaca tako da se to bira otprilike. Vrijedi pravilo da na jednu litru vode ide 1 watt snage. U akvarij smijes staviti jaci grijac nego sto je potrebno, ali nikako ne smijes staviti slabiji. Dakle, za 250 litara je potreban grijac 250 watta. Za 285 litara je potreban grijac od 300 watta (jer ne postoji 285). Znaci ne govorim o volumenu akvarija nego o volumenu vode koji se nalazi u akvariju.

Ti i u ovu posudu mozes staviti grijac od npr. 250W, ali on mora imati odgovarajucu zastitu da ne otopi plastiku posude i da ne ozlijedi kornjace. Kornjace vole izvore topline, grijac ce biti polegnut na dno posude i one ce stalno "visiti" na njemu. S obzirom na snagu mogle bi se opeci i zato je u ovom slucaju plasticna zastita nuzna. Sa plasticnom zastitom nema opasnosti.

Ja sam upoznat samo sa dva grijaca koji imaju plasticnu zastitu na hr. trzistu. To su Sera aquarium heater i JBL ProTemp s:
Smanjena slikaSmanjena slika
Smanjena slikaSmanjena slika

Provjeri da li imaju jedan od tih ili bilo koji drugi sa ovom plasticnom mrezicom sto vidis na zadnjoj slici.

Drago mi je sto volis zivotinje, ucinila si dobro djelo sto si udomila ove kornjace i trudis se sloziti im postene uvjete. Takvim ljudima mi je uvijek drago pomoci

Ovu temu cemo morati malo preurediti i prebaciti u odgovarajuci poforum jer smo otisli off topic. Nakon tvog sljedeceg postanja temu cu preimenovati u "Novi akvarij za kornjace" i prebaciti je u podforum "Smjestaj za vodene kornjace".

Pisano: 25.10.2009

Editirano od Kori on 25.10.2009 02:38:50
Editirano od Kori on 25.10.2009 02:39:37

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ok, hvala. znači, ja mogu kupiti grijač jačine kao za novi akvarij i staviti ga u ovu malu plastičnu posudu pod uvijetom da ima plastičnu zaštitu? neznam točno koliko će biti širok akvarij - dimenzije tog prostora su mi 130x68 i neznam koliko bi trebao biti širok o postolje da se vrata mogu otvoriti ili da uzmem klizna. bi li mogla s ovom duljinom postići optimalne uvijete od 150 cm duljine tako da sa dužinom 129 akvarija stavim veću širinu?? što bi mi savjwetovali i koliko bi mi savjetovali na ovu širinu da stavim akvarij širine?
to bi se nalazilo u kantunu koji mi ostaje ograđen kad sam stavila trosjed i fotelju i neznam da li bi se tu mogla otakati voda kad se mijenja a ono sa cijevi nebi moglo jer mi je to u dnevnom i daleko mi je i do kuhinje i do wc a. neznam hoće li mi tu biti moguće otakati vodu? može li se to u kainima (sić za vodu) otakati jer to sa gumom sumnjam da ću uspjeti.
da li oko akvarija mora biti dosta prostora okolo?
e, imam još jedno pitanje - primjetila sam da je ova veća kornjača sluzava oklopa i znam da je to zbog manjka sunca i uva-uvb lampe te nastanka gljivica. da li bi mogla što napraviti i smije li im se čistiti okop nekom četkicom ili ne?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ne ne nemoj slucajno cetkicom cistiti oklop zamisli da tebe netko trlja grubo, riba...kako bi se osjecala a mogla bi ih i ozlijediti!

"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat .

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ok. tako sam i mislila.
još samo ako se tko kuži da mi kaže za grijač i kolika bi bila zapremnina tog akvarija ili maksimalna širina ako bi stavila stalak da se vrata mogu otvoriti.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
evo ovako odgovorite mi što prije jer bi popodne odma pošla kupiti grijač ovaj ako valja - bila sam u pet shopu - kažu da za ovaj plastični akvarij mali di ih držim mogu staviti samo grijač koji oni imaju new jet od 10 wati i da oni imaju onaj veliki od 200 i 300 wati mislim da je jedan od ona dva preporučena ali da njega ne mogu u taj mali plastični staviti jer bi se voda pregrijala.
znači da li da sada uzmem taj neki new jet mislim da se zove od 10 wati oni kažu da ima zaštitu a vi mi recite je li taj valja jer bi on ležao na dnu pošto je preplitko da vidi i kornjače bi na njemu sjedile i bi li se opekle ne taj???
cijena je oko 100 kn a onog od 200 wati oko 200 kn.

Pisano: 26.10.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Sto je akvarij siri to bolje, ali nemoj uzimati manje od 50 cm. Da se odmah nadovezem i na dubinu vode u smjestaju. Optimalna dubina za odraslu kornjacu je 40 cm. Akvarij bi ti onda trebao biti dubok barem 60 cm da mozes sloziti kopno, ali onda bi akvarij bio skup i tezak za odrzavanje. Postoji bolje rjesenje, a to je nadogradnja kopnenog dijela akvarija. Dakle u tvom slucaju kupis akvarij dimenzija 130*50*40 cm i onda na njega stavis "terarijski poklopac" ili nadogradis stranice akvarija staklom, sperplocama ili sl. Tada akvarij mozes puniti do vrha umjesto samo do polovice ili 2/3. To je po mom misljenju najisplativiji nacin izrade smjestaja, evo par slika:

slika1
slika2
slika3

Sto se tice odrzavanja i mijenjanja vode sve ti pise u onom linku gdje imas o promjenama vode. Cim ti je akvarij na postolju mozes ga prazniti po principu spojenih posuda. I meni su akvariji na skroz drugom kraju stana u odnosu na kupaonu. Imam cijev od 16 m s kojom praznim i punim akvarije. Zvuci ti komplicirano, ali treba malo prakse i pređe ti u rutinu. Mozes ti to raditi i sa kantama, ali zasto se muciti i unistavati si leđa kad postoji elegantnija i laksa metoda? Jedan kraj cijevi stavis u odvodni kanal u kupaoni ili u wc, drugi u akvarij. Kraj cijevi u akvariju prislonis na filter i akvarij se pocne prazniti.

Oko akvarija bi si trebala ostaviti dovoljno prostora da ga mozes bez problema odrzavati, nista vise.

Sluz na kornjaci bi mogle biti alge, postavi sliku ako zelis biti sigurna. Ako su alge to im ne smeta. Gljivice su vise svjetle boje, to je jako opasno za kornjace, nadam se da nije rijec o tome.

Taj mali grijac bi bio ok za ovu posudu, ali glupo je sada trositi novac kad ga neces koristiti ni pola godine.
Nije istina da bi se voda sa jakim grijacem pregrijala jer grijac ima termostat i gasi se kada postigne određenu temperaturu.
Npr. grijacu od 10W ce trebati sat vremena da zagrije vodu od 20 do 25 stupnjeva, dok ce grijacu od 250W trebati 10 minuta da zagrije istu kolicinu vode sa 20 na 25 stupnjeva. To ti samo slikovito prikazujem jer su grijaci napravljeni da odrzavaju temperaturu vode konstantnom, neprestano se pale i gase po potrebi da bi odrzali namjestenu temperaturu. Trgovci ni sami ne znaju sto prodaju.
Dakle, voda ti se ne bi pregrijala nego bi postojala opasnost da otopi plastiku i da se kornjace opeku, ali kao sto sam ti rekao plasticna zastita bi rijesila te probleme u ovom slucaju.
Grijac od 10W je pre slab da bi opekao kornjacu i da sjedi na njemu cijeli dan, njemu ne treba nikakva zastita. Predpostavljam da ti zele prodati grijac od tehnickog polimera koji nema mogucnost regulacije (tvornicki je namjesten da grije na 25 stupnjeva ili sl.):

Smanjena slika

Ja na tvom mjestu ne bi trosio novac na to nego odmah kupio grijac za buduci akvarij kao sto sam ti vec i napisao. Odluka je na tebi, ja se trudim da sto jeftinije prođes, dok je trgovcima u pet shopu u interesu da sto vise potrosis.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ok, znači za taj novi akvarij tih dimenzija bi mi bio ok ovaj filter od 250 wati? da onda taj uzmem i stavim u ovaj plastični akvarij??
skužila sam ono sa nadogradnjom i baš je pametno.
bi li im smetala veličina koju bi zauzeo taj grijač jer je jako veliki taj od 250 wati skoro ka njeihova kućica je dug.

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum