NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
27 korisnika su online (16 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 27

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   3 Anonimnih korisnika

(1) 2 3 4 5 »

Novi akvarij za kornjace
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
bog svima, nova sam na forumu. imam par crvenouhih kornjača starih oko godinu ipo. dobila sam ih na dar i zanima me kako da ih hranim. ja im dajem salatu i ponekad meso piletina, puretina sirova. kukce i noćne leptire kad uhvatim. nekad tikvice i pamidor i mrkvu. dali je to ok?? isprva sam im davala umjetnu hranu ali sam vidila da su uvik gladen i da to ne valja a i tko im može davati toliko novca za hranu. molim vas za vaše savijete. hranim ih svaki dan.

Edit by Kori: Tema je na pocetku bila o prehrani, ali je prerasla u temu o smjestaju pa je preimenovana i prebacena u odgovarajuci podforum.

Pisano: 20.10.2009

Editirano od Kori on 26.10.2009 15:10:22
Editirano od Kori on 26.10.2009 15:11:42
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: meni za kornjace
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla na forum!

Sve detalje o prehrani vodenih kornjaca mozes pronaci ovdje:

Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Prehrana crvenouhih kornjaca bi se trebala bazirati na mesu. Koliko cesto im dajes meso i zivu hranu?
Kvalitetnija suha hrana je dobar dodatak prehrani, dok su racici samo poslastica.
Kornjace te starosti bi trebale dobivati meso ili zivu hranu svaki drugi dan, dok im određenu biljnu hranu (u clanku imas popis) mozes davati stalno.

S obzirom da si nova ovdje ne znam da li si upoznata sa pravilnim uvjetima drzanja kornjaca. Potrebno im je dosta prostora za plivanje i odgovarajuca oprema (akvarijski grijac, lampa za grijanje, UVA-UVB rasvjeta i filter). Opisi u kakvim uvjetima drzis svoje kornjace.

Sve o pravilnom smjestaju, opremi, odrzavanju itd. mozes naci ovdje:

Smjestaj za vodene kornjace

Pisano: 20.10.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
evo ovako ispravak - pitala sam ovu rodicu i rekla mi je da su stare jedna 5 a druga 7 godina ali meni se čini da su male za toliko godina jedna ima 12.5 cm a druga 9.5 cm dužine i širine samo obujam oklopa nisam mjerila nego dužinu i širinu. neznam da li su jedna muška a druga ženska jer im ne vidim rep odozdo. dobila sam ih u plastičnom akvaterariju ako znaš o čemu govorim. nema ni filter ni ništa nego vodu treba minjati svaka 3 dana maksimalno. stane oko 12 litara vode i znam da im je to strašno. nemaju ni lampu ni grajač dosad sam ih sunčala ali sad nema ni sunca. imam ih oko 2 mj. planiram im kupiti akvarij veličine oko 1.20m kad skupim novca. hranim ih salatom svaki dan jednu šaku i muhama, kukcima, leptirima koje uhvatim. ponekad im dam piletine friške ili mrkve, tikve, krastavca. stavim im mlaku vodu ali to im se ohladi. držim ih u dnevnom koji grijem termo peći tako da im nije hladno.
planirala sam kupiti gotovi akvarij mak 1.20 dužine na stalku sa svim uređajima unutra
molim za savijete glede hrane i držanja. kako da im odredim spol kad im ne vidim rep jer su na podu u tom plastičnom akvariju-terariju.

Pisano: 21.10.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
slika mojih kornjača

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
htjela sam tu staviti sliku pa neće. moram li sliku staviti u galeriju ili?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kornjace su relativno male za svoju dob, zaostale su u rastu zbog losih uvjeta drzanja, ali ako ces ih drzati pravilno mozda ce jos rasti. Muzjak te dobi bi trebao biti nesto manji od 20 cm, a zenka minimalno 20-25 cm. Ne znam sa kolikom sigurnoscu mozes utvrditi spol jer spolna zrelost i spolne karekteristike ovise direktno o velicini kornjace. Najpouzdaniji nacin je da pogledas velicinu repa i polozaj kloake na njemu. Zenke imaju kraci rep sa kloakom smjestenom blize tijelu, a muzjaci imaju duzi i deblji rep sa kloakom smjestenom vise prema kraju repa.

Lijepo je sto im imas volje sloziti posten smjestaj, ali kornjace ne mogu dugo cekati u ovim uvjetima jer se lagano mogu razboliti. Ako tu prostoriju u kojoj ih drzis ne grijes na 25-30 stupnjeva kornjacama je hladno. Uzmi termometar i izmjeri kolika im je temperatura vode, sumnjam da im je dovoljno toplo.
Morati ces im privremeno popraviti uvjete:

1. Iznad kopna im stavi obicnu stolnu lampu koja grije.
Temperatura kopna i zraka kojeg kornjace udisu mora biti 30-35 stupnjeva inace postoji opasnost od respiratorne infekcije i upale pluca!

2. Kornjacama moras sto prije kupiti akvarijski grijac, temperatura vode bi im trebala biti oko 25 stupnjeva. Mozes odmah kupiti dovoljno jaki grijac kojeg ces moci koristiti i tom novom smjestaju. Cijena jednog takvog grijaca (150-250W ovisno o volumenu akvarija) se krece oko 150-180 kn. S obzirom da ces privremeno instalirati taj grijac u plasticnu posudu bilo bi dobro da grijac ima plasticnu zastitu.

3. Ta posuda je jako mala za te dvije kornjace i pitanje je da li bi ti grijac uopce stao unutra. Premjesti ih u neku vecu posudu, lavor, kadicu za djecu ili sl.

4. Obavezno procitaj clanke na onim linkovima iz mog prijasnjeg posta, tu imas najosnovnije informacije o pravilnom drzanju i prehrani. U clanku o smjestaju mozes pronaci sve o akvaterarijima (tipovima), njihovoj opremi, tocno ono sto tebi sada treba kod slaganja pravilnog smjestaja. Npr. kazes da bi im htjela kupiti gotovi akvarij sa postoljem i opremom - to ti se ne isplati. Puno jeftinije i (kvalitetnije) prođes ako narucis akvarij zeljenih dimenzija i ako ga sama opremis (zasebno kupis opremu).

Kornjacama i dalje mozes davati salatu svaki dan. Insekti su dobra poslastica, ali nemaju pre veliku hranjivu vrijednost. Insekte sa bodljama (muhe, ose, pcele itd.) bi trebala izbjegavati. Također moras paziti da ti insekti nisu otrovani/spricani.
Svaki drugi dan im daj slatkovodnu ribu (pastrvu) ili piletinu/puretinu ili neku kvalitetniju zivu hranu i naravno proci jos clanak o prehrani.

Prilikom promjena vode nemoj niti u ludilu stavljati mlaku vodu! Vodu koju stavljas u pusudu mora biti iste temperature kao i voda u kojoj su kornjace do tada boravile. Inace izazivas temperaturni sok sto moze imati negativan ucinak na njihovo zdravlje.
Osim toga stvaras nepozeljnu razliku u temperaturi - temperatura vode je u tom slucaju visa od temperature zraka sto je idealan uvjet za respiratornu infekciju! Dakle, kornjace jedino mozes grijati akvarijskim grijacem koji im osigurava stalnu temperaturu vode uz uvjet da imas lampu koja grije zrak.

Ne znam zasto nisi uspjela postaviti slike. Kliknes na odgovor i kod opcije "Datoteku dodati" odaberes lokaciju slike u memoriji kompa. Nakon toga kliknes "Uploadaj" i posaljes post. Mozda ti je slika bila pre velika ili nije bila odgovarajuceg formata?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ja ovu prostoriju grijem i dosta je toplo - ima termo peć i upalim puhanje kad mi je ledeno. stavila sam im sad prekrenutu noćnu lampu na otvor na gajbi s gornje strane. da li je to ok?? vidim da su usporene zadnjih dana otkad nema sunca i pitam se bi li bilo pametno staviti ih u hibernaciju?? ne znam je li pametno grijati im dodatno zrak kad nemaju grijač??? za sada ne bi kupovala grijač dok ne uzmem akvarij jer se ne razumijem u to, nikad nisam imala akvarij pa bi uzela u kompletu s opremom jer neznam sama sklepati stalak i opremu namjestiti.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Kornjacama je potrebna konstantna visoka temperatura, sto je tesko postici grijanjem prostorije koja nije bas namijenjena za to.
Obicna lampa koja grije je ok, samo uzmi termometar i provjeri da li dovoljno grije.

Temperatura tijela gmaza ovisi o temperaturi okoline, ukocene su zato sto im je hladno. Kornjace ne mogu hibernirati u stanu/kuci jer im je to pak pre toplo. Ne bi ti sada preporucio da stavljas kornjace u hibernaciju jer nemas dovoljno znanja i iskustva, a s obzirom da kornjace nisu bas imale najbolje uvjete pitanje je da li su u potpunosti zdrave i dovoljno uhranjene/jake.

Zrak im svakako treba grijati jer inace mogu dobiti upalu pluca.

A sto se nabave akvarija i opreme tice u potpunosti te razumijem jer sam i ja davno prosao tu fazu. Mislis da tako ne mozes pogrijesiti jer u kompletu dobijes svu (po proizvođacu) optimalnu opremu, ali varas se. Tvornicki akvariji duzine 120 cm obicno dolaze sa ugrađenim box filterima. Oni su namijenjeni drzanju riba i moraju se puniti do vrha da bi filteri mogli raditi, ali to ne funkcionira kod kornjaca jer one trebaju kopno. Poklopci na tim akvarijima nemaju ventilacijskih otvora i nemaju lampu za grijanje. U njima dobijes neonke koje ne zadovoljavaju potrebe gmazova. I na kraju potrosis 2500-3000 kn i onda shvatis da ti ne valja filter, da moras mijenjati neonke, modificirati poklopac itd. Potrosis previse novaca, a nisi zadovoljna sa dobivenim, to je stvarno uzasno. Bila bi steta da se dovedes u tu situaciju i radis pocetnicke greske kada ti ovdje mozemo dati sve potrebne savjete. Trgovci u pet shopovima ce ti savjetovati i prodati bilo sto samo da zarade, mi ovdje dijelimo savjete iz ljubavi prema hobiju i zelji da pomognemo drugima, a imamo dosta godina iskustva.
Akvarijska oprema nije toliko komplicirana kako zvuci, sve je napravljeno da bude sto sigurnije i jednostavnije za upotrabu. Sve se svodi na ljepljenje priljepaka koji drze tu opremu u akvarij, nalijevanju vode u akvarij i ukljucivanju uređaja u struju. Neka te to nista ne brine.
Sto se stalka tice ne moras ga ti raditi, taj posao ostavis stolaru. Ako postolje kupis u pet shopu platiti ceg ga bez veze skoro duplo vise. A ako ne zelis potrositi previse na postolje, a ipak zelis da ti je akvarij na povisenom mozes napraviti postolje od (naslaganih) cigli i obuci ga u tapetu.
Imas stvarno bezbroj mogucnosti i nacina kako proci sto bolje i jeftinije, ovdje mozes sve nauciti.
Za grijac nemoj dugo cekati jer postaje sve hladnije. Ako znas kolikog volumena ce biti taj novi akvarij ne mozes pogrijesiti ako kupis grijac za tu litrazu.

Od kuda nam se javljas?

Pisano: 22.10.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
javljam se iz zadra. mislila sam da bi im to bilo optimalno rješenje jer poznajem tog vlasnika pet shopa i došlo bi me otprilike oko 1500-2000 maksimalno akvarij i stalak. neznam, možda griješim ali teško je sama napraviti takvo što. možda da dadem stolaru stalak da pravi? sam mi je taj vlasnik pet shopa savjetovao da sami napravimo stalažu ako ikako možemo jer da se ne isplati kupovati jer dođe skupo. kornjačama mislim da i nebi stao ni grijač ni ništa u ovaj plastični akvarij jer je premalen ima oko 50cm za 40. ja sam im otpilila dio plastičnog prostora za penjanje jer im je bilo premalo mjesta za plivanje od te plastike. danas sam im dala pola krila od kokoše na komadiće očišćena, neznam koliko da im dajem s obzirom da su stare dosta a opet male po veličini. bi li možda običan pisaći stol mogao podnjeti težinu akvaterarija oko 1-1.20 metara dužine maksimalno za 35-40 cm sa vodom jer imam stari jedan stol na balkonu samo neznam bi li mi mogao stati u dnevni? znači da kornjačama stavim lampu iako nemaju zasad grijač vode?
da li da je onda noću gasim ili?

Pisano: 22.10.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
To je onda druga stvar ako poznajes covjeka, samo je opet pitanje da li ima iskustva sa slaganjem akvarija za kornjace.

U svakom slucaju nemoj uzimati akvarij sa ugrađenim filterom. Najjeftinija solucija ti je kupiti posebno obican stakleni akvarij, raspitaj se da li bi ti mogao naruciti akvarij zeljenih dimenzija.
Za kornjace ti je potreban dobar vanjski filter kojeg kupis posebno. Sa nekom drugom vrstom komercijalnog filtera neces biti bas zadovoljna. Instalacija vanjskog filtera je jednostavna, sve je lijepo objasnjeno na slikama u uputstvima, a i ima videa instalacije na internetu. Evo, uvjeri se da to nije komplicirano: LINK

Kod stolara ce ti stalak biti jeftiniji, ali moras uzeti u obzir da stalak od drva ili iverala mora biti posebne konstrukcije kako se ne bi mogao srusiti u stranu. Npr. LINK
A ako zelis jos jednostavniji i jeftiniji stalak mozes si ga doslovce sama sloziti od YTONG cigla i daske:
Smanjena slika
Usput, akvarij koji stoji na ovom stalku je 120 cm duzine. Cigle uvijek urednije mozes sloziti i "obuci" ih u tapetu ili sl.

Ne znam kakve je konstrukcije taj stol koji imas, ako mozes slikaj ga pa cu ti znati reci vise. Ako stol ima klasicne 4 noge nece drzati, ali ako je to vise kao neki pisaci stol od masivnijeg drveta koji stoji na ormaricima to bi mozda moglo proci.

Sto se kolicine hrane tice tesko je generalizirati. Kornjace nikada ne smijes hraniti do sitosti. One ti stalno daju dojam da su gladne, ali s vremenom razvijes osjecaj kada im je dosta. Salatu i ostalo bilje sa popisa im mozes davati u neogranicenim kolicinama, ali sa mesom moras paziti!

Lampu svakako stavi, ali gasi je preko noci, kornjace moraju imati svoj ritam! Preko noci ih prekrij necime (ali ostavi malo otvoreno da imaju zraka). Preko noci bi ih akvarijski grijac trebao grijati...

Akvarijski grijac nije velik i stao bi ti u tu posudu. Ako se bojis da ces krivo kupiti prvo se raspitaj u pet shop-u koje sve marke i koje jacine imaju pa mi javi, tu ti stvarno mogu pomoci.
Isto tako pitaj da li ti moze naruciti obican akvarij (samo staklo) zeljenih dimenzija bez filtera, poklopca itd.
Pitaj koje sve tipove vanjskih filtera imaju i po kojoj cijeni. Vidi koje kakvu sve UVA-UVB rasvjetu imaju.
Ako zelis sve napisi tu pa ti mogu reci kako da najbolje slozis smjestaj i da li su cijene primjerene.

Pisano: 23.10.2009

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum