NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
81 korisnika su online (26 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 81

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

kornjaca u sred grada....
Početni član
Početni član

See User information
Danas u basti pronadjemo ovu kornjacu...koliko sam video po slikama na forumu radi se o cancari,kopnenoj kornjaci.
Ne znam sta da radimo s njom,da li da je vratimo u bastu ili da je zadrzimo....iza nase baste se nalaze rimske iskopine koje su zarasle u travu i korov pa pretpostavljam da joj je to staniste a da u bastu dolazi po hranu.....
Posto sam veliki ljubitelj zivotinja zelim da uradim ono sto je najbolje za nju....
Da li neko moze na osnovu slike da kaze koliko je stara,da li je muzjak ili zenka i zanima me koliko dugo mogu da zive...
Hvala i pozdrav svima
od kako je u dvoristu nekoliko puta je pila vodu i prednjom sapicom se trlja po glavi kao da se umiva....preslatka je

Dodaj datoteku:

jpg  S2500006.jpg (184.95 KB)
968_4a683a1599a02.jpg 800X600 px

Pisano: 23.07.2009

Editirano od marco on 23.07.2009 12:43:07
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: kornjaca u sred grada....
Početni član
Početni član

See User information
evo jos jedna slika...

Dodaj datoteku:

jpg  S2500010.jpg (59.61 KB)
968_4a683a407f426.jpg 700X525 px

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
To nije cancara, to je europska barska kornjaca, Emys orbicularis. To je zasticena autohtona vrsta i moras je vratiti u prirodu. Kornjaca je vjerovatno dolutala u tvoj vrt u potrazi za novim stanistem ili gnijezdistem (u slucaju da je zenka). U blizini mora postojati neka bara ili jezero sto je njeno prirodno staniste. Najbolje bi bilo potraziti neko nezagađeno staniste u okolici (sto dublje u prirodi) i pustiti je tamo.
Sada je dosta toplo pa kornjaci omoguci pristup vodi (dakle, da moze plivati) da ne bi dehidrirala. Također mora imati hlad da se ne bi pregrijala na suncu. Ovdje mozete detaljnije procitati o ovoj vrsti i o njenoj brizi dok joj ne nađete prikladno staniste: LINK

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ovo ti je Barska Kornjaca (Emys orbicularis).
Vrati je natrag, gdje si je nasao. Sigurno ima neka voda
kod tebe u blizini, neka divlja voda iz koje ta kornjaca potice.

Edit: kori je bio brzi. Gledaj samo da je voda u blizini ako je odneses u prirodu.

Početni član
Početni član

See User information
hmm eto problema..... rimske iskopine iz kojih je dosla preko leta presuse tako da je verovatno posla u potragu za vodom.... inace se radi o Liciniusovim termama (rimskom kupatilu) koje su prepune kanala za ovdod i dovod vode...e sad su ti kanali suvi
..... sad sam joj stavio vecu posudu sa vodom tako da moze da pliva...... razmisljam gde da je odnesem...... jadnicak mali stalno pije vodu i umiva se,ko zna kad je pila vode..... ali je vise na suvom.....mozda bi joj trebalo staviti malo topliju vodu?
stavili smo je za sad u jednu gajbu .. u pola gajbe je trava a u drugoj polovini posuda sa vodom.....

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
vise joj je potrebna voda nego suho mjesto.... ma sigurno ima negdje u tvojoj okolici neka bara ili nesto pa ju tamo pusti...

[url=http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=30]Smje

Početni član
Početni član

See User information
posle duzeg razmisljanja kornjacicu sam na opste nezadovoljstvo nase dvoje dece :) vratio nazad u iskopine......
iskopine su dubine oko 3 m ispresecane kanalima i na moje iznenadjenje sam otkrio da i dalje ima vode u njima ....precnika su oko 200 m2 i potpuno su obrasle travom sibljem i korovom....prakticno izgledaju kao mala dzungla.... vrlo su nepristupacne
kao mali sam se tu stalno igrao mada su nekad bile mnogo urednije,i cesto se desavalo da ih vidjam tu...dakle verovatno im odgovara to staniste.... nadam se da sam uradio pravu stvar i da ce da zivi dugo :)

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
pametno neka si je ostavio u prirodu

Pisano: 24.07.2009
Rajvosa moj aqvarij WC je naj stra

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
i ja to mislim.

"Za oporavak je potrebno vrijeme, ali takodjer i pravi uvjeti."
. Hipokrat .

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
dobro stvar si to napravio, ako vec zelis svojoj djeci nabaviti kornjacu imaj nekoliko bitnih stvari na umu:

1. neznam koliko su djeca stara, ali kornjace su zivotinje koje se ne vole natezati po rukama, "igrati" u kadici s djecom trckarati po stanu i slicne stvari. njima je najugodnije ili u tereriju ili u jezere po ljeti ako postoji mogucnost za to. ono zto zelim reci je to da kornjace nisu pogodni ljubimci za malu djecu, jer ona ne razumiju da kornjace nisu kao susjedov pas ili bakina macka pa da se vole igrati, kornjace, opcenito gmazovi vole svoj terarij i mir ;)
2. ukoliko zelis nabaviti svojoj djeci kornjacu, mozes udomiti odraslu i stime izbjegavas probleme koje mlade kornjace mogu imati... oprema za takvu kornjacu je skupa i zauzima odredeni prostpr, sto je problem ako je kuca mala.. velike su samo pocetne investicije, posle toga su samo tekuci troskovi..
3. ili mozes kupiti malu, da djeca mogu pratiti kako rastu, ali pri tome je potrebna odredena velicina terarija i oprema koja je nuzna. bilo dali se radilo o udomljenoj kornjaci ili o mladuncu, uzimajte samo 1 kornjacu

[url=http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=30]Smje

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum