Pregledava ovu temu:
2 Anonimnih korisnika
Re: Potrebni saveti u vezi crvenouhe kornjače |
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Zdravo....
Evo dok neko iskusniji ne odgovori ja da ti kazem ono sto sam ja naucila. Ispravite me ako sam pogresila negde. U tom akvarijumu ce joj biti malo tesno, pogotovo zato sto trebas da napravis plus kopno. Ja bih je zadrzala u toj posudi plasticnoj i sada joj stavila spot lampu (procitaces u linku dole sta je to) na obicnoj stonoj lampi..verovatno je imas na radnom stolu. Ovo za kopno...garaza za autice...stvarno nemam predstavu kako to izgleda, bilo bi ok da stavis neku sliku. Na ovom linku ovde mozes naci sve u vezi rasvete, i mislim da je stvarno odlicno opisano, tako da ce ti sve biti jasno. A grejac joj, ako je kod tebe toplo kao i kod nas, nece trebati, naprotiv, ona ce traziti mesto da se rashladi. U mom akvarijumu je juce konstantno bilo 30 stepeni, a nocu dodje na 25-26. I kornju hrani dva puta dnevno, najbolje ujutru i uvece, napravi joj raspored i videces kako ce ujutru (kao i mene) svakog jutra cekati na sa visoko podignutom glavom. A dajes joj odprilike, naravno nemoj da preterujes, i nemoj velike komade. ona ce uvek hteti da jede jos, ali ti prekini... A ni moj Rafa ne voli racice, ni granule, nista od hrane iz pet shopa. Eto...nadam se da sam bar malo pomogla.
Pisano: 09.06.2009
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Hvala jesi pomogla.
Naša kornjača tamani granule, ali račiće i larve komaraca neće ni da pogleda. Dala sam joj jutros meso, nije poletela, ali videćemo, možda i pojede. Ni ova posuda u kojoj je sada nema više od 20l, čak i manje, ali je u svakom slučaju je veće nego posuda u kojoj je bila pre toga. Videćemo, valjda ćemo nešto smisliti. Kod nas u Pančevu slabo šta se može naći. Da li znaš gde je u Beogradu dobar izbor, da ne lutamo?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Vidim danas ima neke beličaste naslage na krajevima nogu, kod noktiju i još uvek neće da jede, prošlo je dva dana. Oklop joj je pomalo elestičan. Normalno se kreće. Mogu li dobiti uputstva kako da postupim?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Ja uglavnom narucujem ovako preko neta opremu, a ako budete skupili para za akvarijum, neka ti napravi neki staklar to, koji je naravno nekad pravio, jer bice znatno jeftinije
Znam neke prodavnice koje imaju pristojnu ponudu opreme za akvarijume i terarijume... to su ti ZOO SVET, to je ulica Ruzveltova cini mi se...tamo kod Vukovog spomenika, i PET ZOO SHOP ZVRK, ulica je Ratka Mitrovica 179, to je Cukarica. A ovo za probleme kretanja, i ishrane.... Jel mekan samo na krajevima oklop ili? I bas nista nece da jede? ni granule? Imas odlican pet shop i u Garden centru, bas unutra, samo za akvaristiku. Sad sam se setila...odlican je
Editirano od lilipolipip on 09.06.2009 13:50:54
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Preporuči mi neku online prodavnicu. Nije samo na krajevima, čini mi se da i nije na krajevima, već na leđima.
Hoće granulice, samo njih jede. Ali mi nije rešenje da jede samo to. Davala sam belo meso, račiće i larve komaraca. Probaću sa rečnom ribom. Odgovara šaran? Šta mislite o tim belim naslagama o kojima sam pisala? da je kupam u kamilici?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Ne radi nesto sajt aquaonlineshop, on je bio super. Bilo je svega za naruciti....ste te konkretno interesuje, da ti kazem cene.
Ovo sto se fleka tice stvarno ne znam, sacekajmo da vidimo sta ce da kazu TITO i ostali. A sto se sarana tice, mislim da je to i suvise masna riba za kornjace.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Da li je neophodan filter ako uzmem taj manji akvarijum privremeno? Često menjamo vodu. Definitivno me zanima osvetljenje, to mi je čini mi se, najhitnije posle akvarijuma.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
Ja sam imala mali akvarijum negde 20x15x20 i nisam imala filter jer iskreno, i u tom nema mesta za plivanje, a plus dok stavis kopno, i filter...pa nece imati mesta da dise. Samo ti menjaj vodu svakog dana, i bice ok, za neko prvo vreme.
A rasveta ovako...u pet shopu u Garden centru ti je spot lampa za grejanje kopna, reptil glo oko 1000 dinara, a neonke sa uvb i uva zracima oko 1500, one male, mada u tom malom akvarijum za to neces imati mesta.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosla na forum!
Kornjaca bas nije idealan ljubimac za malo dijete jer je to vise zivotinja za promatranje. Ne bi smjela dati djetetu da se igra s njom i da je dira jer bi to bio velik sok za kornjacu. Ako nisi u mogucnosti nabaviti velik akvarij kornjaca moze zivjeti u plasticnoj posudi odgovarajuce velicine sa potrebnom opremom. Iznad te posude mozes postaviti odgovarajucu rasvjetu, a unutra mozes postaviti i filter i grijac. Kornjacu bi sto prije trebala preseliti u nesto vece, pa prvu pomoc joj iznad posude mozes postaviti obicnu stolnu lampu. Za prvih godinu dana se preporucuje smjestaj dimenzija oko 60*30*30 cm. Pokusaj pronaci plasticnu posudu slicnih dimenzija pa smjesti kornjacu unutra. U vezi lampa mozes sve procitati u onom clanku na koji ti je stavljen link ali mogu ti istaknuti vazne stvari. Kornjacama rasvjeta mora pruziti UVA i UVB dio spektra, te toplinu. Postoje napredne i skupe lampe koje pruzaju sve tri stvari, ali vecina ljudi danas jos koristi kombinacije lampi za postizanje tih rezultata (npr. UVA-UVB reptil neonka i obicna reflektorica za toplinu). Grijač ti preko ljeta ne treba, sada se prvo koncentriraj na pravilnu rasvjetu. Termometar je jeftin i njega je uvijek dobro imati za nadziranje temperature. Bijele naslage na krajevima nogu su vjerovatno koza koja se ljusti, to te ne treba brinuti. Nema potrebe kupati u kamilici, ljudi to cesto rade iz preventivnih razloga sto je potpuno nepotreno. Moguce je da kornjaca ne jede zato jer se jos nije privikla na nove uvjete. Glavno je da prihvaca hranu, makar granule. Probaj joj ponuditi mesa, slatkovodne ribe (npr. pastrvu), s vremenom ce prihvatiti. Kod mladunaca je normalno da oklop nije u potpunosti tvrd nego je elastican, pogotovo oko repa. Da li kornjaca ima bjele fleke po oklopu? Da li joj je oklop deformiran? Oklop ce s vremenom ocvrsnuti uz pravilnu rasvjetu i prehranu. Filter nije neophodan ali ga je svakako dobro imati, olaksava ti odrzavanje akvarija i kornjacu ne moras pre cesto uznemiravati. Preporucujem ti da procitas sljedece clanke kako bi dobila bolji uvid u sto je sve potrebno za pravilno drzanje kornjace: LINK
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.