NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
88 korisnika su online (23 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 88

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 3 4 »

Pomoc-izraslina na vratu kornjace
Početni član
Početni član

See User information
Imam 2 kornjace vec 2 godine i do sada nisam imala nikakvih problema sa njima. U posljednja 3-4 dana na vratu jedne kornjace se pojavila izraslina. Kornjaca jedva otvara usta da jede, gotovo da ne moze da jede mozda zalogaj/dva i to je sve. S obzirom kako je ranije bila zivahna sada je prilicno mirna. Zna li neko sta bi moglo biti u pitanju i kako da pomognem mojoj maloj zivotinjici?
Please, help!!!

Pisano: 18.05.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Pomoc-izraslina na vratu kornjace
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ako mozes slikati tu izraslinu puno bi nam pomoglo a da bi znali sto ne jede i zasto se promijenilo ponasanje objasni nam u cemu je drzis,opisi nam uslove u kojim ih drzis ili nam slikaj a mozes se i predstaviti u clanku predstavite se a i ujedno mozes tu opisati i uslove u kojima ih drzis

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla!

Moguce da se radi o upali uha, slika bi pomogla da budemo sigurni. Kao sto ti je vec receno opisi uvjete drzanja (akvarij, oprema, prehrana) kako bi ti dalje mogli pomoci.

Početni član
Početni član

See User information
Cao,

Kornjace drzim u velikom akvarijumu (ne znam precizno napisati koliko litara ima, ali je velik), imaju grijac, lampu koja je uvijek upaljena iznad akvarijuma, veliko drvo (vjestacko) na koje mogu i rado izlaze da se suncaju. Hranim ih dvaputa na dan- ujutro im dajem racice, a popodne fasirano meso. Vodu mjenjam na svaka dva dana, tako da im je uvijek cisto.
Jutros sam ih posmatrala kada sam im dala racice. Ona zdrava kornjaca jede k'o luda, a ona bolesna-slabo. Cim je primetila da prinosim hranu ona je pocela da pliva i da pokusava da jede i uspjela je da pojede dva-tri racica, ali usta veoma malo moze da otvori, mozda 1/3 u odnosu na ranije.
Pokusacu uslikati i staviti slliku da vidite!

Pisano: 19.05.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
uslikaj zako cemo biti 100% sigurni

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
e da pokusaj sto ostrije da se bolje utvrdi!!!Nadam se da ti možemo pomoći!!

zlatko__hrSmanjena slikaSmanjena slika

Početni član
Početni član

See User information
Kornjaca je upravo bila kod veterinara i primila je injekciju!!! U cetvrtak treba da je odnesem ponovo da primi jos jednu injekciju!!!
Veterinar kaze da se ispod te izrasline vidi ogrebotina i da ju je najvjerovatnije ozlijedila druga kornjaca!!! Ne mogu da vjerujem, vec 2 godine su zajedno i nikada, ali nikada, nisam primjetila da se ne slazu!!! U svakom slucaju ta druga kornjaca je nesto veca, tako da... sve je moguce!!!
Nije bilo bas nimalo lijepo posmatrati kako se kornjaci daje injekcija, ali veterinar kaze da ce biti OK, da joj je dao injekciju antibiotika i za dva dana ce to ponoviti!!!
Dragi moji, hvala Vam! Javicu Vam se jos! Da javim kad ozdravi, itd....

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Nata
Cao,

Kornjace drzim u velikom akvarijumu (ne znam precizno napisati koliko litara ima, ali je velik), imaju grijac, lampu koja je uvijek upaljena iznad akvarijuma, veliko drvo (vjestacko) na koje mogu i rado izlaze da se suncaju. Hranim ih dvaputa na dan- ujutro im dajem racice, a popodne fasirano meso. Vodu mjenjam na svaka dva dana, tako da im je uvijek cisto.
Jutros sam ih posmatrala kada sam im dala racice. Ona zdrava kornjaca jede k'o luda, a ona bolesna-slabo. Cim je primetila da prinosim hranu ona je pocela da pliva i da pokusava da jede i uspjela je da pojede dva-tri racica, ali usta veoma malo moze da otvori, mozda 1/3 u odnosu na ranije.
Pokusacu uslikati i staviti slliku da vidite!

Ako ti nije problem izmjeri i napisi dimenzije kako bi ti mogli reci da li su uvjeti odgovarajuci i da li treba nesto popraviti. Također izmjeri duzinu oklopa kornjaca.
Od opreme je obavezna i UVA-UVB ravjeta za gmazove jer bez nje kornjace u akvarijskim uvjetima mogu oboliti od metabolicke bolesti kostiju.
Ne bi bilo lose niti imati filter koji olaksava tebi posao i osigurava zdraviju okolinu za zivot kornjacama.
Savjetujem ti da procitas clanke o pravilnom drzanju i popravis uvjete ako je potrebno za dobrobit svojih ljubimaca. LINK

Ako su kornjace stare dvije godine nije ih potrebno hraniti dva puta dnevno, sasvim je dovoljno jednom, a mozes ih hraniti i svaki drugi dan. Prehrana bi trebala biti raznolika i ne bi se smjela temeljiti samo na dvije vrste hrane. Prehranu mozes obogatiti slatkovodnom ribom, povremeno piletinom, puretinom i goveđim srcem. Bilo bi cak pozeljno ponuditi im zivu hranu (živorotke, gliste, fobasi, puzici). Za vise informacija prouci podforum o prehrani.

Citiraj:

Pisano od: Nata
Kornjaca je upravo bila kod veterinara i primila je injekciju!!! U cetvrtak treba da je odnesem ponovo da primi jos jednu injekciju!!!
Veterinar kaze da se ispod te izrasline vidi ogrebotina i da ju je najvjerovatnije ozlijedila druga kornjaca!!! Ne mogu da vjerujem, vec 2 godine su zajedno i nikada, ali nikada, nisam primjetila da se ne slazu!!! U svakom slucaju ta druga kornjaca je nesto veca, tako da... sve je moguce!!!
Nije bilo bas nimalo lijepo posmatrati kako se kornjaci daje injekcija, ali veterinar kaze da ce biti OK, da joj je dao injekciju antibiotika i za dva dana ce to ponoviti!!!
Dragi moji, hvala Vam! Javicu Vam se jos! Da javim kad ozdravi, itd....

Nadam se da je veterinar postavio dobru dijagnozu, evo jedne slike kako inace izgleda upala uha: LINK
Vecina veterinara na ovim prostorima bas i nije najbolje educirana tako da ako mozes postavi sliku da vidimo o cemu je rijec. Postoji mogucnost da je prvo doslo do upale uha pa se rana sama otvorila kako bi izasao gnoj...
Ozlijede se znaju dogoditi i ponekad zna doci do infekcije, ali ozlijede se obicno tretiraju antibiotskim mastima, a ne injekcijama antibiotika. U svakom slucaju nam javi da li lijecenje daje rezultate.

Početni član
Početni član

See User information
Kori,

Hvala ti na linkovima koje si mi poslao i na interesovanju i zelji da mi pomognes. Mozda sam ja bila malo stura u objasnjavanju uslova u kojima kornjace zive. Stvarno imaju dobre uslove koje mi je napravio jedan kolega koji se bavi akvaristikom. Imaju i lampu, grejac, dva drvena ostrva za suncanje, itd.... jedino sto nemaju je sljunak i to nisam sigurna da li da im stavim ili ne i kako se taj sljunak odrzava?
Hranim ih i sa lignjama i sirovim komadicima pastrmke. Piletinu nekad hoce nekad ne. Pokusacu im danas dati malo zelene salate da vidim da li ce hteti.
Izraslina na vratu moje kornjace je veoma slicna onoj na slici sto si mi poslao. Definitivno cu uslikati i stavi da vidite. Kornjaca je od juce daleko zivlja, jutros je i doruckovala (ne kao inace, ali daleko vise nego prethodnih dana). Sutra opet idemo do veterinara!

Pisano: 20.05.2009

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ok, vecina ljudi nije upoznata sa potrebama gmazova pa uvijek istaknem te stvari.
O vrstama podloge imas u ovom clanku, a o odrzavanju podloga imas ovdje.
Injekcije antibiotika bi svakako trebale pomoci u slucaju upale uha, ali trebalo bi odstraniti sav taj gnoj van. Da li se kvrga smanjila od zadnjeg tretmana?

Pisano: 20.05.2009

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum