NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
91 korisnika su online (29 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 91

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 3 »

Milica i mi
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav svim clanovima foruma, stvarno ste super.
Moja prica ovako pocinje... cerka je pre dva dana videla vodenu kornjacu i trazila da joj kupimo i mi smo je odmah kupili. Nista nisam znala o njima, a prodavacica nas naravno nije ni uputila, samo je rekla da je hranimo susenim racicima dva puta dnevno (odmah nam je prodala dve kutije istih da ne ostane gladna) i jos je rekla da je to kalifornijska kornjaca(?) i da je zensko (??!??!!??). Naravno, kornjaca je velika svega 3-4 cm-a. Htela je i da mi proda neki mali akvarijum, ali ja nisam htela da ga uzmem... nisam imala dovoljno para kod sebe. I tako ja dodjem kuci sa kornjacom, ne znam nista o istim, proguglam i naletim na vas, kad naravno, to sto je meni zena rekla nema veze sa zivotom! I ja se uspanicim i odmah kupim najvecu plasticnu ciniju sto sam nasla (trenutno), kupim ribu (soma) i pilece grudi, prokuvam vodu i ostavim da stoji, skupim neke kamencica, manje i vece i prokuvam i sve sredim i stavim kornjacu u novi dom. Jela je meso, iznela sam je na sunce i evo ceo dan se sunca. Ne dajem deci da je pipaju, ni da joj prilaze :D samo smeju da je gledaju.
Eto, ja se nadam da cu ubrzo kupiti sve sto treba od opreme i veci akvarijum, ali verovatno cu morati da ga napravim, jer nemam para da kupim one gotove. Nadam se da cete me ukratko uputiti u najosnovnije stvari o kornjacama, dosta sam naucila za ovih par dana koliko citam forum. Najvise me interesuju dimenzije akvarijuma.

Eto, jos malo da oduzim pricu, moja drugarica je pre nekoliko godina kupila kornjacu i secam se da je cuvala u onoj cuvenoj posudi sa palmicom i hranila racicima. Posle dve godine sam otisla opet kod nje i ta kornjaca je bila iste velicine i u istoj posudi :( Ne znam da li je jos uvek ziva, bas tuzno.

I za kraj: ja sam Ana iz Srbije, 24 god. Evo slike kornjace, pa ako mozete da mi kazete o kojoj se vrsti radi, gledala sam slike ovde, ali mi lici na sve po malo, tako da ne mogu da procenim

Smanjena slika

Pisano: 17.05.2009
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Milica i mi
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav Ana i dobrodosla na stranicu,
prije svega, pohvcala sto nedas djeci da je uznemiravaju,
da se igraju snjom. Imas ovdje jedan dobar text o smjestaju,
u njemu ti sve pise sto se treba znati, ako ipak imas pitanja,
slobodno se javi.

Mozda si vec neke stvari citala i saznala, ali ja cu ti ipak neke stvari ponoviti:

1. Spol se kod tako male kornjace ne moze znati
(prodavacica te slagala)

2. Mozes je slobodno hraniti i sa racicima.
Racici nisu "otrovni", samo ne valja kornjacu samo snjima hraniti.
Nisi trebala posebno kupovati soma za nju :)

3. Slika je mutna i nevidi se bas dobro glava,
rekao bi da je "Troostova kornjaca" (Trachemys scripta troosti),
ali je moguce i da je obicna crvenouha (Trachemys scripta elegans).
Daj malo ostriju sliku od strane slikana glava.

4. Slikaj nam tu citavu posudu, ali po procijeni koliko se za
sada vidi, toj kornjaci ce za pocetak ta posuda biti dovoljna.

Inace te kornjace narastu poprilicno velike, pa ce ti kasnije
trebati u glavnom veci akvarij.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosla!

Nazalost nisi jedina kojoj je podvaljena kornjaca kao malen, jednostavan i jeftin ljubimac. Mnoge kornjace tako stradaju zbog neinformiranosti novih vlasnika, ti si jedna od rijetkih koja si se na vrijeme pocela raspitivati o pravilnoj brizi i drzanju sto je jako pohvalno! Na ovoj stranici mozes pronaci sve najosnovnije informacije o pravilnom drzanju, ako imas nekih nedoumica ili pitanja mi cemo ti drage volje pomoci.

Vidim da si se vec upoznala sa cinjenicom da kornjaca bas nije najbolji ljubimac za djecu jer je to ipak zivotinja za promatranje. Uz pravilnu brigu kornjaca i dalje moze biti interesantan ljubimac koji ce biti uz Vas dugi niz godina.

Za prvih godinu dana kornjaci je dovoljan smjestaj 60*30*30 cm. Ako nemas novaca za akvarij mozes nabaviti plasticnu posudu priblizne velicine. Kasnije ce trebati veci, a kada kornjaca skroz odraste bit ce joj potreban smjestaj duzine 120-150 cm, ovisno o spolu. Pocni odmah polako planirati i skupljati novac.
Za sada ti od opreme treba akvarijski grijac, lampa za grijanje, UVA-UVB rasvjeta za gmazove i filter. O tome svemu mozes detaljno procitati u seriji clanaka o smjestaju: LINK
Sada za prvu pomoc dok ne nabavis opremu iznad te posude stavi obicnu stolnu lampu preko dana da grije kornjacu.

Sretno sa novim ljubimcem i slobodno pitaj sve sto te zanima!

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Kori
Kasnije ce trebati veci, a kada kornjaca skroz odraste bit ce joj potreban smjestaj duzine 120-150 cm, ovisno o spolu

Jeste da muzjaci budu manji od zenke, ali ta razlika nije toliko
velika da bi trebala imati utjecaj na velicinu smjestaja.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
i mene su prvi put slagali da je to jeftin ljubimac i da ne treba nista posebno za njega i da mu ne trebaju odredjeni uslovi ali sada imam dvije crvenouhe(velike oko 5cm) i jedan veliki akvarij za njihovu sadasnju velicinu evo i slika http://www.kornjace.com/uploads/newbb/861_49d1056cc6c78.jpg i tebi bih Ana trebao jedan ovakav slican akvarij sa ovom opremom (i ja sam ga pravio nije gotovi)

i stvarno svaka cast sto si odmah potrazila na internetu i sto si se javila na forum

Početni član
Početni član

See User information
Ma bitno je da ne lomi nista po kuci :) a ostalo ce se naci/kupiti/napraviti. Sto se slike tice, jeste mutna, ali to sam na brzinu slikala dok sam pisala post, cisto da imate predstavu, a ona cim me vidi bezi u cose i ne mogu da je uhvatim mirnu dok se sunca. Sutra po danu cu slikati lepo i kornjacu i ciniju. Cinija je 50x30 i duboka 15 cm a voda je duboka 4 cm... Preko dana je bila na terasi, koja je zastakljena i ima sunca ceo dan, tako da se voda zagrejala, a ona je ispruzila noge i glavu i skoro sve vreme se suncala na kamenu van vode. Napravila sam i 'pecinu' da moze da se krije i sada tu spava. Iako je zahtevna sto se tice opreme, ne pravi mi lom u stanu. A sto se hrane tice, kupila sam parce koje drzim u zamrzivacu, soma, odsecem malo parce i stavim da se odmrzne, a ostatak vratim nazad. Nije to neki trosak. Nahranila sam je, pa posle promenila vodu i prala kamenje.
I tako sam ja sada srecna kao malo dete, a kad pricam ljudima da imam kornjacu i da jede zivo meso i sta joj sve treba, oni kazu da sam luda :D

Smanjena slika

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ana ako ti je ta posudica duboka 15 cm ti slobodno napuni 10 cm vode jer ce ona uzivati u plivanju ali samo pazi da nemas nesto uz rubove posude da bi se mogla popeti na to pa ti pobjeci

Početni član
Početni član

See User information
Evo novih slicica, nadam se da su sada bolje:

Smanjena slika

Smanjena slika

Smanjena slika

Smanjena slika

Inace, danas ceo dan pokusava da se popne uz cinije i pada na oklop, pa se plasim da joj se ne desi nesto :)

Pisano: 18.05.2009
Smanjena slika

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
ja bih ti dao savjet da pola toga kamenja lijepo naslazes na oplovinu posude a pola da da bude cisto i naspes vode 7-8cm i das joj zadovoljstva da moze malo plivati i lampu namjestis da sija na kamenje i biti ce jos bolje(ali samo pazi da ti se to kamenje ne obrusi na kornjacu)ostavi samo veliko kamenje a malim popuni pore izmedju velikog kamenja
to je moj savjet a ti uradi kako ti mislis da treba biti

Početni član
Početni član

See User information
To cu i da uradim :) hvala na savetima. Samo, ako se sada jasnije vidi, pa ako neko moze da mi kaze koje je vrste.

Smanjena slika

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum