Pregledava ovu temu:
2 Anonimnih korisnika
Re: Moj novi akvarijum za stare kornjace :) |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Samo komercijalna, suha hrana nije dobra koliko god ti vrsta dajes. Ti ne mozes postici raznolikost prehrane suhom hranom. To je kao da ti zivis na nezdravim cipsevima. Kornjacama moras davati meso i ribu, a ponekad cak i zivu hranu. Prouci podforum prehrana!
Kada su ti ventilatori okrenuti prema unutra ubacuju hladni zrak, a kada prema van izbacuju toplinu. Niti u jednom niti u drugom slucaju nije dobro. Zastiti nekim ljepilom, izolir trakom ili duck tapeom rubove iverice. Tito je u pravu, nece biti toliko magljenja kada ce zrak u terariju biti topliji od vode kako bi trebalo biti.
Pisano: 03.11.2008
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Ja ne mogu da verujem da ventilatori toliko smetaju, mislim jeste razlika u temperaturi vode i vazduha(zraka) i jeste da ubacuje hladniji vazduh ali to je 2 stepena razlika, voda je 27 stepeni, a meni u kuci je 25, da li stvarno od te minimalne razlike mogu da se razbole, osim toga ove kornjace su stare oko 5 godina mozda i nikada nisu jele meso, ja sam im davao par puta svega belance, parce jabuke, ali ne mogu nikako da im dajem bilo sta od "prave" hrane u akvarijum haos ce da naprave u to sam se uverio vise puta, a kadu u kupatilu nemam, jedino da im u neki lavor sipam vodu pa da to prvo odstoji da pusti hlor, pa da im ugrejem vodu nekako, pa onda da ih izvadim iz akvarijuma i stavim u lavor pa onda da im dam meso i ribu ili sta vec. Verujem da granule nisu dobre da se samo one daju kornjacama, ali ljudi one su odrasle na njima one ne znaju sta je meso, moj drugar sto mi je poklonio kornjace ih je vise od 3 godine hranio samo jednom vrstom granula i povremeno im davao list zelene salate ili kupusa bas retko. U svakom slucaju ja cu se potruditi da iskoristim savete koje ste mi uputili jer i ja zelim najbolje za svoje kornjace, a vidim da se dobro razumete i znate dosta o njima, ja ih imam manje malo vise od pola godine, a ovaj akvarijum sam napravio pre nekoliko dana.
Pisano: 04.11.2008
|
|||
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Ja ne mogu da verujem da ventilatori toliko smetaju, mislim jeste razlika u temperaturi vode i vazduha(zraka) i jeste da ubacuje hladniji vazduh ali to je 2 stepena razlika, voda je 27 stepeni, a meni u kuci je 25, da li stvarno od te minimalne razlike mogu da se razbole Pazi ne mora da znaci da ce temperatura u tvojoj kuci uvjek biti ista, cak i male razlike mogu napraviti stetu. Ne moras ti izvaditi ventilatore ako ti je to veliki problem...Mi smo ti samo dali koristan savjet na tebi je sta ces da prihvatis :P Citiraj: Verujem da granule nisu dobre da se samo one daju kornjacama, ali ljudi one su odrasle na njima one ne znaju sta je meso, moj drugar sto mi je poklonio kornjace ih je vise od 3 godine hranio samo jednom vrstom granula i povremeno im davao list zelene salate ili kupusa bas retko. To je jako nezdravo za kornjace. I bas zbog toga ti treba da ih pocnes hraniti raznoliko, pogotovo sa mesom i ribim, polako ih privikavaj...samo postepeno i nece bitit problema. Pozdrav
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ventilatori i te kako smetaju, ne govorimo samo o par stupnjeva razlike, temperatura na kopnu bi trebala biti 30-35 stupnjeva. Ugradi reflektoricu, izmjeri temperaturu pa se sam uvjeri. Temperatura kopna padne za nekoliko stupnjeva samo kada otvoris akvarij da ih nahranis, a kamoli jos sa 2 ventilatora koji su stalno ukljuceni.
Kornjace koje zive unutra stalno na visokoj temperaturi su puno osjetljivije od kornjca u divljini koje hiberniraju. Nece se kornjace u roku od dana razboliti, ali nije rijec o danima, rijec je o mjesecima i godinama nize temperature i propuha. Kornjace moras hraniti sa mesom jer nece dobro zavrsiti. Njihov organizam je stvoren za meso i za normalan rad one moraju jesti meso. Ne mozes samo tako odbaciti osnovne zivotne potrebe zivotinje. Tvoj prijatelj ih je drzao u pogresnim uvjetima, razlog zasto si ih uzeo je da im omogucis bolji zivot. Nije stvar u tome koliko je to tebi prakticno ili ne, nego ono sto je dobro za njih. Nije potrebno (niti pozeljno) da ih hranis u drugoj posudi, mozes ih hraniti i u akvariju bez problema, evo ti nekoliko savjeta: Hrani ih rucno sa plasticnom pincetom. Kornjace ce se s vremenom nauciti na to i uzimati komade u usta iznad povrsine vode. Dakle kontakt vode i mesa je minimalan i nema velikog zagađenja. Komadi mesa moraju biti dovoljno mali da ih kornjaca odmah moze progutati, da ih ne trga. Slucajne ostatke hrane pokupi sa mrezicom za ribe (to vrijedi i za suhu hranu). Tjedno mijenjaj 1/3 vode i usisavaj dno. Kada primjetis da ti se smanjio protok filtera pocisti ga. Medije peri u staroj akvarijskoj vodi radi ocuvanja bioloske filtracije. Ako trebas savjete za odrzavanje slobodno pitaj. Poslusaj nase savjete jer bi sad bilo stvarno steta da im ne bude dobro nakon tolikog truga. Obavio je glavni dio posla dobro sto je stvarno za pohvalu, sad samo jos polako ispravi sitnice
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Ja inaće sakupljam slike akvarija imam ih stotinjak tvoja je u samom vrhu,čestitam super akvarij samo bih ti preporučio da ukloniš kulere od raćunara sa akvarija jer će ti uništiti zdravlje kornjaća Bog
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
Auuuuu jao ljudi da samo znate koliko sam planirao ovo sa ventilatorima i koji je trud ulozen za to, nosio sam u tri lepe da izvinete da isecem ivericu i trazio kulere koji odgovaraju i trazio odgovarajuci kvalitetniji adapter, pa budzi zice, budzi prekidac, budzi produzni i sad moram da ih skinem place mi se, ali sta ces ako je to najbolje uradicu to, ali pre toga samo da pitam: sta bi bilo ako bi napravio da ventilator uvlaci topao vazduh od 35 stepeni, da li bi to nesto promenilo stvari? Samo mi to recite i ne pitam vise nista za ventilatore, i da pitam usput kako razlikujete musku i zensku kornjacu? I jos da pitam jel sme da se daje kornjacama one kesice sa mesom Whiskas i Kitekat za macke, to su bas komadici mesa koje kornjace mogu da progutaju.
Na kesici pise da je to kompletna hrana za macke
Editirano od Bohem on 05.11.2008 00:01:18
|
|||
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Nazalost je tako ispalo, ubuduce se prije raspitaj.
Nije potrebno da je cijeli zrak u terariju 35 stupnjeva, samo mjesto na kojem se kornjace suncaju. Ostatak zraka treba biti malo topliji od vode. Ne razumijem bas kako bi mogao zagrijati zrak prije ulaska u akvarij i jos uz to da ta temperatura bude stabilna? Zenke su krupnije i vece od muzjaka. Imaju kraci i tanji rep sa kloakom smjestenom blize tijelu. Muzjaci su manji od zenki, imaju dugacke kandze na prednjim nogama. Rep im je dulji i deblji sa kloakom smjestenom vise prema kraju repa. Bolje nemoj davati macju hranu. Daj im sirovog mesa, ribe, zivu hranu. Procitaj sto im sve trebas davati u podforumu prehrana.
Pisano: 05.11.2008
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
I jos da pitam jel sme da se daje kornjacama one kesice sa mesom Whiskas i Kitekat za macke, to su bas komadici mesa koje kornjace mogu da progutaju. te vrste o hrane nisu ni za macke dobre, obole cak i one o tome uz vreme. Nije to ni pravo meso, par procenata je samo mesa onutra, a zato ima dovoljno secera ubaceno i neke druge stvari. Bolje nemoj to davati kornjacama. I po mome znanju mogu dobiti kornjace o te hrane giht/uratna artropatija.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Bohem, macija hrana za kornjace. To se prije savjetovalom,
davalo, neki daju jos uvjek. Ali, to nije dobro, uspostavilo se radi raznih stvari. Ali ... radi se o suhoj hrani za macke. To sto si ti prikazao na slikama se nikako nedaje kornjacama, niti se igdje savjetuje, to je velika razlika, sem toga, ubaci to u akvarijum i imas zagadjenu vodu. Citao sam nedgje ako se nevaram da vadis kronjace van pa ih posebno hranis. Odustani od toga. Prakticiraj da ih hranis u njhivom smjestaju, imas dobar filter i nebi ti trebalo biti problema sa kvalitetom vode.
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.