Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Moj novi akvarijum za stare kornjace :) |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav,
svaka cast, lijepo si se potrudio, ali napravio si nekoliko gresaka koje cu ti istaknuti za dobrobit kornjaca. Kojih je dimenzija akvarij? Za crvenouhe kornjace preporucljiva duzina je 150 cm. Voda im je relativno plitka, mogao bi jos malo napuniti akvarij. Na poklopcu si trebao izbusiti samo ventilacijske otvore, upotreba ventilatora nije dobro rjesenje jer izbacuju potrebnu toplinu iz zraka terarija (ili ubacuju hladni zrak). Kornjace bi mogle imati problema sa respiratornim sustavom. Moj savjet je da izbacis ventilatore i na poklopcu napravis jos par rupa. Neonka koju koristis mora biti posebna, UVA-UVB za gmazove. Staklo koje se nalazi ispod neonke filtrira UVA i UVB zrake, moras ga maknuti jer inace od posebne neonke nikakve koristi. U akvariju ti jos nedostaje reflektorica za suncanje, grijanje kopna i zraka u akvariju. Da bi mornjace normalno mogle probavljati hranu na suhom potrebna im je toplina. Temperatura kopna bi trebala biti 30-35 stupnjeva. Kopno bi trebalo biti dovoljno veliko da obe kornjace stanu na njega. Ako imas zenku trebat ce joj i mjesto za polaganje jaja. Nemoj zamjeriti, ovo su dobronamjerni savjeti jer poanta postenog smjestaja je da ispuni sve potrebe zivotinja.
Pisano: 03.11.2008
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
e da ja zaboravi da stavim sliku kornjaca ovde se ne vide zajedno pa evo:
|
|||
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Regularni član
|
veci akvarium nego TV
|
|||
Kornjace su zakon
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
lepo od tebe za savet ali da ti kazem, dimenzije akvarijuma su 92x60x50, jedva mi je i to stalo u sobu a kamoli metar i po. Ima dva ventilatora jedan uvlaci vazduh(zrak) drugi izvlaci, ne mogu vise vode da stavim unutra jer nemam toliko kamenje za ostrva, a i dubina je 25 cm tj. pola visine akvarijuma, zatim staklo prekriva manje od polovine vrha, ali to je samo zato sto se lude kornjace penju i padaju stalno, stah me da se ne povrede. Temperatura vode je 28 stepeni a za te zezancije grejanje tla i to tesko da cu i to uraditi, ja sam ove kornjace dobio od drugara koje bile, ma da ti ne pricam gde ih je drzao 3 godine, u prcoljku i nije imao ni filter ni grejac ni neonku nista, a posle toga ih je dao meni i ja sam ih drzao i nekom malom akvarijumu isto bez filtera, tako da sada ne da im je bolje nego pevaju od srece, a za kasnije videcemo.
|
|||
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Mogu samo zamisliti koji je sad problem raditi preinake, ali je potrebno, barem sto se tice rasvjete. Vazno je za ovu vrstu kornjace da dobije svoje doze UVA i UVB zraka i da ima toplinu. Vecinu svog zivota provedu suncajuci se.
Neonku prebaci jednostavno u prednji dio poklopca gdje nema stakla i na stranu poklopca sa unutarnje strane pricvrsti malu zidnu lampu, spot reflektoricu ili halogenku. Nije velik trosak a kornjacama ce puno znaciti za zdravlje i opce dobro
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Bohem, prije svega, akvarijum ti je jako ljep.
Svidja mi se jako pozadina i taj vodopad koji si napravio. Voda nije plitka, i akvarijum nije premali u usporedbi sa kornjacama. Moras racunati da ce ti kornjace narast i da ce onda biti tema veci akvarijum, ili barem da jednu kornjacu udomis na drugo mjesto. Sto se tice stvari koje ti je kori naveo, poslusaj ih. Izbaci te ventilatore, samo ce ti naskoditi. Ne donose ti nikakvu korist. Izbaci ih i te rupe koje trenutno imas trebale bi biti dovoljne. Ako nisu, napravi dodatne. Za osvjetljenje se moras pobrinuti. Grijanje kopna (tla) nisu "zezancija". Nego osnovna potreba za drzanje kornjace. Ako je voda toplija od zraka, kornjaca ti je u opasnosti da vrlo lako dobije upalu pluca. Osvijetljenje kopna ti uopste nije teska stvar, kupi lampu kao sto je dole na slici i postavi spotlampu. Svijetlo koje trenutno imas, ako je neonka staklom prekrivena, skloni staklo, kupi u pet shopu uv-neonku. To nekosta svijet, a vazno je za kornjace. Spotlampa, jedan primjer Poslusaj ove savjete i imaces izuzetno dobar smjestaj za svoje kornjace. I nemoj biti siguran da su toliko sretne koliko se tebi mozda trenutno cini.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Akvarijum izgleda veoma lijepo to stoji :) Ali nekako mi se cini da im je kopno (u ovom slucaju dva kopna) jako malo. Kornjace na kopnu moraju biti u mogucnosti da se potpuno osuse. Takodje cini mi se da taj mlaz (vodopad) koji filter vraca malo "jako" udara na vodu a samim tim prska kornjace na kopnu. (Ispravi me ako grjesim). Takodje Kori je spomenu za ventilatore koji su akvarijumu bez sopt (reflektorica, grijalica ili kako vec) silajice koja nedostaje i nije bas resjenje :P tako bi bilo preporucljivo da ih izbacis.
Jos me zanima cime ih hranis?
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Povremeno aktivan član
|
hranim ih granulama imam jedno 5 vrsta, i racicima ne dajem im meso ili zelen nece da jedu van vode, samo da pitam jel znaci nesto ako okrenem da oba ventilatora izvlace vazduh napolje ili ne znam, poklopac mi je od iverice, a ona je veoma osetljiva na vlagu, osim toga mnoogo se magli staklo kad ne rade ventilatori... a kopno nije malo mogu i na jedno i na drugo obe da stanu glat.
|
|||
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Sasvim je normlano da kornjace (crvenouhe) nece jesti izvan vode.
Ventilatore izvadi, ne vrijedi ih okrecati vamo tamo. Prosiri rupe, ostavi gore otvoreno, onda ti se nece staklo magliti, a staklo se magli jer je voda toplija od kopna. To je lose. Postavi onu spot lampu, onda ti mozda nece trebati ni grijac za vodu. jer ce sama od sebe imati dovoljno stepeni. Hrani kornjacu i mesom, ribom, glistama. Ne samo granulama. Za ivericu mozes kupiti onaj lak koji je otporan na vodu. Tako je i kod mene.
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.