NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
90 korisnika su online (20 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 90

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

Grijaci i lampe
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav! Ja sam početnik u uzgoju kornjača. Kupio sam prije 2 dana jednu malo crvenouhu. Trenutno je u privremenom smještaju, ali namjeravam joj kupiti akvarij, lampe, i td. Akvarij nije problem, ali za UV lampe i grijače mi treba pomoć. Maločas sam bio u pet shopu, ali nisam dobio odgovarajuće informacije.. Također, ako mi neko može reći šta je trenutno dovoljno za moju kornjaču što se tiče snage (u Watima) tih uređaja.. Puno pozdrava..

Pisano: 21.10.2008

Editirano od Kal-El on 21.10.2008 22:23:06
Editirano od Kal-El on 21.10.2008 22:23:56
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Grijaci i lampe
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosao!
Ako nemas grijac kornjaca bi ti se u vrlo kratkom razdoblju mogla razboliti jer je sada vec hladno, sredi joj pravilne uvjete sto prije. Za sada joj preko dana iznad tog privremenog smjestaja stavi obicnu stolnu lampu da je grije.
Za pocetak ti je dovoljan akvarij od 100l, ali ako si u financijskoj mogucnosti bilo bi najbolje odmah nabaviti velik smjestaj koji ce biti odgovarajuce velicine i kada kornjaca odraste.

Potreban je i akvarijski grijac. Na samom proizvodu je oznaceno za koju je litrazu namijenjen, ali po nepisanom pravilu ide 1 watt na litru vode. Smijes uzeti jaci grijac nego sto je potrebno, ali nikako ne slabiji.

Kornjaci moras osigurati suho mesto za suncanje iznad kojeg ide odgovarajuca rasvjeta. Za manje manje akvarije se obicno koristi kombinacija posebne UVA-UVB reptil neonke i obicne reflektorice za grijanje. Neonku kupujes po duzini koja ti odgovara, nema veze koliko watta ima. Na kopnu se mora postici temperatura koja je nekoliko stupnjeva visa od temperature vode, tu temperaturu reguliras jacinom reflektorice.

Jos ti je potreban i filer, postoji dosta tipova, sve ovisi koliko novaca zelis uloziti i kakav ces akvarij napraviti.

U pet shopu nazalost neces dobiti dobre informacije o drzanju kornjaca jer osoblje najcesce nije uopce informirano. Ako si iz Zg. mogu ti preporuciti neke pet shopove.

Početni član
Početni član

See User information
Nisam iz Zg, nego iz Zenice (BiH).. Valjda ću se snaći za te shoppove.. Otvorilo se nekoliko novih u zadnje vrijeme.. Imam ekstra stolnu lampu, koja bi je privremeno mogla grijati, ali pitam se hoce li joj smetati izvor svjetlosti na maloj udaljenosti (mislim na jačinu svjetlosti)??

Hvala na ovim savjetima, puno pomažu..

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Onda ti nazalost ne mogu pomoci po tom pitanju. Potrazi pet shopove koji drze akvaristiku, oni bi trebali imati sve sto je potrebno. Ako nemaju UVA-UVB neonke zamoli da ti naruce. Nece joj smetati izvor svjetlosti, samo pazi da ne bi bilo pre vruce, nemoj staviti lampu pre blizu. Temperatura vode bi trebala biti oko 25 stupnjeva.

Citaj sto vise i slobodno pitaj ako ti nesto nije jasno.

Početni član
Početni član

See User information
Kad sam sve pitao ovdje, da pitam i ovo.. Kornjača do sada nije htjea jesti crvice koje sam joj davao.. Pretpostavljam da se još nije prilgodila ili..??

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Moze biti zbog promjene okoline ili zbog pre niske temperature. Ako mislis na susene racice to je samo poslastica, glavna hrana je sirovo meso, slatkovodna riba...prouci malo podforum o prehrani.

Pisano: 22.10.2008

Početni član
Početni član

See User information
hello svima, evo i ja nova, planiram kupit dvije male kornjacice pa me zanima nesto o svjetlu... kako ga postavim, di? predpostavljam da ga mogu isto tako kupit u pet shopu... i ak mi neko moze preporucit neki pet shop u zagrebu jer u ovima kojima sam bila, nisam nista saznala...
fala unaprijed!!! ;))

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:
hello svima, evo i ja nova, planiram kupit dvije male kornjacice pa me zanima nesto o svjetlu... kako ga postavim, di? predpostavljam da ga mogu isto tako kupit u pet shopu... i ak mi neko moze preporucit neki pet shop u zagrebu jer u ovima kojima sam bila, nisam nista saznala...

Prvo prije sto hoces kupit kornjacu, razmisli par stvari.

Kornjace koje se u normalnom pet-shopu kupujem su na pocetku vrljo male a za par godina moze to drgacije izgledati. Jedna zenka o vrste Trachemys moze narasti oko 30cm.

Smanjena slika

Ova slika je realiteta. Sta ces sa takom velkom zivotinom? Jel ces joj moc pruziti sve potrebe? I jel si razmislila da mogu kornjace ziviti jako dugo. Jel ces imati jos interes u 30-40 Godina za tu zivotnijum.

Drzati jednu kornjacu nije tako lahko kako se misli i kako pet-shopovi kazu. Nemoj misliti na to da ces nju nekada moci u jednu baricu izbaciti. To znaci smrt za tu zivotinju, nece preziviti mozda ni prvu zimu.

A nesto jos drugo. Jel si razmisljila sta je ako oboli. Pogledaj teme u subchannel "Bolesti" kolke probleme mogu naci uz vreme a jedan jos veci problem je da nema veterinarca, koji ima pojma o kornjaca. Cak i ovdje u njemackoj moraju neki ljudi oko 200 km sa autom voziti do stignu kod doktora.

A sansa da se razboli kornjaca nije mala ... normalno su to jake zivotnije, pre jake ... ali uslove koje ljudi njima pruze su tako loze da se razbole.

Razmisli dali hoces kupiti jednu igracku ili jednu zivotniju koju ces morati se briniti mozda vise o pola tvoga zivota. Ako se odlucis da hoces kornjacu, onda uzmi bolje jednu koja trazi jedno kodkuce. Imaju dosta ljudi kojih nece ih vise imati, bolje o podrzavati taj biznis sa zivim bicama.

A sto hoces dvije kornjace. To nisu bas socialne bica, ako u premalom prostoru zive onda se idu jedna drugoj na zivce, dosta puta je i ubila drugu ili ranila. Onda moras ih rastati i opet noci akvarijum i nove lampe, novo kopno itd.
A kad su male se nezna dali je musko ili zensko ... drzanje o jedne zenke i jednog muska je opasno. Mosko hoce cjelu godinu seksualini odnos, ona samo par puta u godini. Ona bude tako stres-u da moze ona se razboliti (imunsistem oslabi) ili da ona poludi i njega napadne. Zenka i zenka isto neide, i musko i musko isto ne. Svedno, na takav mali prostor ( u kuci ili stanu nemoze se nesto prevelko pruziti) trebalo bi se ako onda samo jednu kornjacu drzati.

Regularni član
Regularni član

See User information
imam pitanje... ovako, duzinom citavog akvarija (bez poklopca je)gori mi uva uvb reptil glo neonka, iznad kopna mi je upaljena obicna zarulja koja grije kopno.oboje drzim upaljeno koliko i traje dan...mislio sam da je to ok,al procitao sam neki odgovor od tita koji me malo zbunio...grijesim li u cemu?

Pisano: 25.11.2008

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Nije sad da u necemu grijesis nego bi to mogao bolje organizirati, na bolji nacin simulirati prirodne uvjete.
Pod prvo bi bilo dobro da koristis timer (automatsko paljenje rasvjete) kako bi kornjace imale svoj ritam neovisno o tebi.
Sa rasvjetom simuliras promjenu godisnjih doba, tako da ti tokom ljeta sjvetlo u akvariju gori 12-13 sati, a zimi oko 10 sati. Tu "promjenu godisnjih doba" treba izvoditi postepeno.
Sto se tice spot lampe za grijanje (obicna zarulja nije dobra jer previse rasprsuje svjetlost), nju mozes ugasiti 2-3 sata prije gasenja rasvjete jer u prirodi mjesto za suncanje nije cijeli dan obasjano suncem.

Pisano: 25.11.2008

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum