NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
64 korisnika su online (19 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 64

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   2 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

Koja je vrsta?
Početni član
Početni član

See User information
Eh ljudi,trebam 'malu' pomoc,dobila sam kornjacu iz Tunisa,znam samo da je kopnena i nista vise.Trebam pomoc,koja je vrsta,cime se hrani,kako da je odrzavam...Help pls,stvarno mi je potrebna....

Dodaj datoteku:

jpg  Photo0142.jpg (46.74 KB)
77_4521500633908.jpg 640X480 px

Pisano: 02.10.2006
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Koja je vrsta?
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Slika je mutna, nemogu ti za sigurno reci, ali radi se, po izgledu, vjerovatno o Testudo graeca nabeulensis
( isto poznatom kao: Furculachelys nabeulensis).
Stavicu je u opis vrtsa sa opsirnim opisom.

Druga stvar. Odkud iz Tunezije ? Donjeo ti netko? znas da je to zabranjeno ? znas da trebaju kornjace uvjete koje nije lako pruziti ? Trebas prostora i novaca za pravi smjestaj.
Neljtui se na primjedbama, samo sam to htjeo napomenuti i za druge koji budu citali ovu temu.

btw, dobro dosla na forum.

Početni član
Početni član

See User information
Da,dobila sam je na poklon,prosvercana je-naravno sto i nije tesko jer je jos uvijek jako mala.Eh sad,uslove i novac imam samo mi treba savjet kako to primjeniti posto nikad prije nisam imala kornjacu,pa cak ni vodenu....Svaka omoc dobro dosla...

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Šverc sa kornjčama je nešto najgore, obično dobiju ljudi koji neznaju šta i kako, kao u tvom slučaju.
A to nije u nikakvom smislu za " ". No što je tu je.
S'obzirom da se neradi baš o kornjači za početnike, moraćeš neke stvari dobro pripaziti. Večeras ču ti napisati što joj točno treba, odnosno što joj trebaš pružiti za pravo uzdržavanje.
Za pocetak: Dosta topline i dostza vazdusne vlage.
Ta vrsta ne hibernira.

Pisano: 03.10.2006

Početni član
Početni član

See User information
Help pls ili da trazim dalje...

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Dam ti odgovor sutra, sad idem spavat a nisam ranije stigao odgovoriti.

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
evo ovako ono najvaznije,

Ova vrsta kornjace, kao i sve druge, su jako ovisne o svojoj toploj i suhoj klimi i imaju dobre sanse za preziviti samo ako im se odmah pruze odgovarajuci uvjeti (smjestaj, hrana, njega). Najvazniji aspekt je da se te kornjace moraju drzati jako toplo, pretezno suho i sa velikom kolicinom zracne vlaznosti (pogotovu noci, do 80%). One dolaze iz jako toplih krajeva, gdje rijetko kisa pada. To znaci da im nasa klima nikako neodgovara i da su odgovarajuci grijaci u terarijumu poterbni. Vrlo lako se prehlade sto ne rijetko dodje do upalu pluca. To sve u sustini znaci da ih skoro citavu godinu moras drzati u terarijumu koji je dobro grijan i dobro osvjetljen. Vani ih mozes samo ljeti u najtoplijem vremenu iznjeti (nikako ispod 28°C). Ali u sustini je nasa klima za tu vrstu skroz nepovoljna. Nadalje se moze reci da su te kornjace jako zivahne, puno se krecu zbog cega je prostran terarijum potreban.
Minimalan terarijum za 1 do 3 kornjace treba biti 100x50 cm.
Premali prostor zadaje tim zivotinjama stres, sto znaci da lakse se mogu razboliti.
Na dnu moras staviti pjesak koji neprima lako vlagu. Najbolje se raspitaj u odgovarajucem pet shopu sta imaju na ponudi. Samo imaj na umu da mora za jako suhu klimu biti. Stavi dosta pjeska, najmanje toliko da se ona moze u pjesak zakopati. Jedan cosak terarijuma treba biti vlazan, da se moze i po potrebi u vlazan pjesak zakopat. (pazi vlazan, NE mokar). Svaki drugi, treci dan je moras u mlakoj vodi kupati, na jedno 5 minuta, samo toliko da se malo na kvasi.
Za svijetlo, sto je ujedno i grijanje uzmi najbolje HQI lampu od 70W. Ta lampa mora jedan cosak osvjetljivati gdje temparatura dostigne i preko 40°C. Lampu moras na odredjenu visinu postaviti da bi dostigla tu vrucinu. To je njoj potrebno da bi tjelsenu temparaturu mogla dostignuti koja je od prilike 35°C. Iz tog razloga obicne zarulje nisu dovoljne. Takodjer ti je potrebno UVB svijetlo koje mozes pruziti sa neon lampama (za pustinjsku klimu primjer Repti Glo 8.0). Sve to najbolje regulises sa automatskim uticnicama na kojima mozes odrediti kada se pali kada se gasi svijetlo. (Timer, neznam kako se tocno na nasi zove). Za ostali dio terarijuma moras imati takodjer grijac (primjer u obliku tepiha koji se stavi ispod pjeska) da bi dostigla temparaturu do 32°C.
Kao sto sam ti vec reko trebas imati i jaku zracnu vlagu. To dostignes primjer sa aparatom koji proizvodi maglu (opet neznam HR izraz). Ali se raspitas u Pet Shopu i samo kazes da ti treba to za terarijum u kojem trebas jaku vazdusnu vlagu.
Za napomenuti je da u slucaju te "maglenke" trebas dobro osigurati da se pjesak nebi navlazio. Inace bi ti kornjaca brzo obolila od toga.
U terarijumu trebas imati neki zaklon, gdje se ona moze povuci ako joj je volja, kao i sto bi trebala imati par kamenja i po koje drvo sto se koristi za terarijume. To joj je vazno da bi zadovoljila svoje potrebe kretanja. Na ovom mjestu da napomenem: Nevadi kornjacu izvan terarijuma kad nije potreba. Diraj je samo kad je nuzno. Gmazovi nevole da ih se dira. Nemoj je vaditi vani da bi se setala, jer stime je samo stresas. Obezbjedi joj prostran terarijum, to je najbolje sto joj mozes uciniti.
Hrani je zelenilom. Gledaj da joj nudis sto raznoraznog zelenila. Maslacak na prmijer. Ne daji joj nikad voca. Od toga moze lako pokvariti stomak (proljev). Daj raznog zelenila sto raste vani. Rasne trave i lisce beri. Sipinu kost joj isto nudi, u malim komadicima, stavljeni medju zelenilo, ili kao prah posuto po zelenilu.
Jedno jos: To je vrtsa koja stvarno nije lagano za uzgoj.
To sve sto sam ti naveo trazi i mjesta i vremena i financije. Vratiti je nemozes, potrudi se dobro brinuti o njoj i imaces uzitak snjom.
Toliko za pocetak sto mi pada na um. Ako imas pkonkretna pitanja, javi.

Pisano: 04.10.2006

Početni član
Početni član

See User information
Hvala puno na detaljnom opisu i pomoci,potrudicu se da joj osiguram sve to:)

Pisano: 04.10.2006

Početni član
Početni član

See User information
Jel ti ziva kornjaca?

Pisano: 14.12.2007

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Pisano od: Garavi
Jel ti ziva kornjaca?

cudilo bi me da jeste, jako bi me cudilo ....

Pisano: 14.12.2007

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum