NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT
  
   Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
14 korisnika su online (11 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 14

više...
O kornjacama


Aktualno u forumu


Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika


Smještaj za male kornjače!
#1
Aktivan član
Aktivan član


See User information
Novi smještaj za male kornjače

Dodaj datoteku:jpg  IMG_20140319_095219.jpg (274.76 KB)
2047_53295ef05a9c2.jpg 400X533 px

jpg  IMG_20140319_095234.jpg (284.86 KB)
2047_53295f02a0bd5.jpg 400X533 px

jpg  IMG_20140319_095251.jpg (249.69 KB)
2047_53295f1067e74.jpg 400X533 px

jpg  IMG_20140319_095304.jpg (265.07 KB)
2047_53295f1e1f852.jpg 400X533 px

Pisano: 19.03.2014
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh


Re: Smještaj za male kornjače!
#2
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član


See User information
Koliko je taj dio velik? Ne bi bilo lose napraviti vise zaklona i cijeli gornji dio zatvoriti mrezom da zastitis kornjace od ostalih zivotinja.

Pisano: 20.03.2014
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh


Re: Smještaj za male kornjače!
#3
Aktivan član
Aktivan član


See User information
Imam kornjače već 6 godina i nikakva ih životinja nije takla pa ne vjerujem da će ih ijedna životinja taknit! Prostor ima oko 2 kvadrata što mislim da je dovoljno za njihovu veličinu! Naravno to nisu one kornjače iz mog prijašnjeg posta( one su starije)! Sutra ću objavit sliku da vidiš veličinu kornjače,odnosno njih dvije!

Pisano: 20.03.2014
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh


Re: Smještaj za male kornjače!
#4
Početni član
Početni član


See User information
Dobar dan,
Da ne otvaram novi topic nastavit ću ovdje..
Zanima me kako povećati šanse za prvo prezimljavanje malim čančarama (testudo hermanni) od cca 7 dana starosti.
Imamo relativno velik potpuno ograđen vrt na jednom od kvarnerskih otoka. U njemu već godinama živi jedna odrasla ženka, a pred 2 godine iz jednog od susjednih vrtova dodijeljen nam je i odrasli mužjak. Inače, populacija čančara iz godine u godinu raste - nema vrta u selu bez kornjača.
Proteklih godina (dok nije bilo mužjaka) ženka je koristila uskladištene zalihe sperme i uredno ukopavala jaja svake sezone. Bilo je najesen nešto malih kornjačica koje smo ostavljali da se snalaze i nismo ih niti na koji način ometali niti dislocirali. Neke su uspješno prezimljavale i dočekivale nas na proljeće/ljeto. No, niti jedne od tih nekoliko malih (sad bi trebale imati 2-3 godine) više nema u vrtu. Ili ih je netko pobrao dok nas nije bilo ili su stradale.
Otkako imamo "bračni" par kornjača, reprodukcija nije upitna. Lani je ženka iskopala nekoliko gnijezda, čak je jedno koristila 2x. No, kako je prošlog ljeta bila ekstremna vrućina i suša, i kako na jesen niti jedna mala kornjačica nije ispuzala iz zemlje, bojimo se da je zemlja bila toliko suha (zabetonirana) da se nisu uspjele iskopati.
Ovog ljeta imamo puno bolje uvjete, i (čini se) puno iskusniju majku koja je odlučila jaja položiti u kompostištu gdje je temperatura konstantna. Pokazalo se vrlo uspješnim, i u ovom trenutku u vrtu i/ili na vrhu hrpe kompostišta pronađene su 4 bebe.
Da ne bi sve bilo preidilično, (a to je ujedno i razlog zašto se javljam), zanima me kako da pripremimo zaklon za sigurnu hibernaciju 4 čančarice na način da do njih ne dođu vrane.
Naime, u susjednom vrtu su ogromni borovi koji čine idealno gnijezdište za sive vrane. Direktno iz gnijezda imaju pogled na kompletan naš vrt i sve što se njime kreće. S obzirom da su to vrhunski oportunisti i mudrijaši, one nikad ne slijeću u vrt dok je netko od nas tamo.. ali sigurni smo da ordiniraju čim se kuća isprazni od ljudi, i sumnjamo da su direktno odgovorne za nestanak svih malih kornjačica iz prethodnih sezona. Još jedan razlog zašto vrane ne dolaze u vrt tijekom ljeta je prisutnost naših 5 mačaka koje su se pokazale kao odlično društvo i zaštita domaćem kornjačastom življu.
Bračni par prezimljava u kompostištu koje ima rupu na dnu, kao ulaznu kapiju. I malene bi mogle tamo prezimiti, i tamo im stvarno ne prijeti nikakva opasnost, no do trenutka kad odlučuju "e, sad mi je vrijeme za hibernaciju!" one su na meti predatora jer bauljaju svuda po vrtu.
Napravili bismo nešto slično kao forumaš iz prethodnog posta, s time da bismo žičano pletivo prevukli i odozgo da tvori "svod" kroz koji vrane ne mogu prodrijeti. Postoji jedan kutak vrta koji je s 2 strane omeđen betonskim zidićem, ima djelomičnu sjenu od grmova ružmarina / kadulje / matičnjaka, ima sunca i samoniklog raslinja, ima rahle zemlje za ukopavanje.. trebalo bi samo sa dvije preostale bočne strane razvući žicu (ili postaviti daske) i osigurati odozgo. U nastambu bismo dodatno stavili nešto suhe trave/slame za bolje ušuškavanje.
Da li bi to bilo zadovoljavajuće? Kolika kvadratura bi bila dovoljna za takav dječji vrtić ako se uzme u obzir brojno stanje kornjačica?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Pisano: 01.09.2016
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh


Re: Smještaj za male kornjače!
#5
Početni član
Početni član


See User information
Bok nemam odgovor na post iznad. Nego sam dosla nesto pitati. Velite da ih nece nista napasti. No kod mene ima kuna (zlatica?)kje zderu jezeve, vjeverice, jaja, ptice...a u dvoristu zive 2 male, 3-4 cm kornjacice. Dok su tako male imaju ogradjen 2m2 cisto da ih ne nagazimo slucajno i pokriveno mrezicom zbog vrane. Medjutim te kune me malo brinu. Mislim staviti zicu mozda (mada i to te zvijeri pregrizu).

Mislite da je moj strah opravdan?

Pisano: 08.05.2017
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong VrhYou can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum