NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
55 korisnika su online (9 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 55

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Crvene mrlje na plastornu žutouhe vodene kornjače-pomoć!
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav, svaki veterinar kod kojeg sam bio mi je rekao da se ne razume baš u bolesti gmazova (samo mačke, psi, ptice...). Ja imam žutouhe kornjače i kod jedne sam primjetio da se tijekom zadnjih 5-6 tjedana sa donje strane oklopa (plastorn) pojavljuju sve više crvene mrlje, a sve je počelo od blijede jedne mrlje na rubu oklopa kraj kornjačine prednje lijeve noge (vidljivo na Slici 2). Jel mi možete pomoć, napisat svoje mišljenje o čemu se tu radi kako bi mogao pomoć kornjači, kakva je terapija za taj problem? Lijep pozdrav i hvala

Dodaj datoteku:

jpg  Slika__1.jpg (119.97 KB)
5214_56e99ec2c7f5e.jpg 614X776 px

jpg  Slika__2.jpg (97.70 KB)
5214_56e99ecf84023.jpg 618X691 px

Pisano: 16.03.2016
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Odg.: Crvene mrlje na plastornu žutouhe vodene kornjače-pomoć!
Moderator
Moderator

See User information
Malo smo se savjetovali, mogu biti mehanička oštećenja ako kornjača ima neko oštro, špičasto kopno, ali ak se pojavilo nedavno a kornjača živi u istim uvjetima - sumnjam.
Gora varijanta je da može biti sepsa, znak neke unutarnje upale: vidi Septicemia
http://www.austinsturtlepage.com/Care/medinjuries.htm
Tu samo veterinar moze pomoći.

Pisano: 19.03.2016
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)

Početni član
Početni član

See User information
Hvala na odgovoru, poslao sam slike i veterinarima u Zagrebu. Oni su se posavjetovali i rekli mi također moguće uzroke i terapije za to. Nabrojali su svašta i rekli da misle da se radi o ulceraciji oklopa te da moguć prirodni lijek da kornjači dajem za jest pileća ili svinjska jetra i srdele (podrazumjevajući da već ima potrebnu UV svijetlost i prikladnu temperaturu vode, smještaj i ishranu), a ako se radi o gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji da bi trebalo kornjaču cijepit sa nekim amikocinom. Do kraja ovog mjeseca ću joj davat s vrimena na vrime džigericu i pokoju srdelu pa ću vidit ako bude kakvih pozitivnih promjena stanja za 2 tjedna, a ako ne, onda je vodim u neku obližnju veterinarsku ambulantu na cijepljenje amikocinom. Jer kornjača se ponaša skroz normalno kao i prije: pliva, izlazi da se sunča, jede, aktivna je kad prilazim akva-terariju, traži hranu, sa ostalim kornjačama je ok pa mi još nije stanje alarmantno. No takve mrlje mi jesu čudne otkad sam ih primjetia da se pojavljuju...

Pisano: 20.03.2016

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Tko te to savjetovao da su mehanicke rane? To nisu vanjske rane, to je, po slikama, crvenilo dolazi iznutra plastrona.

"For nothing is impossible with God." Luke 1:37

Početni član
Početni član

See User information
Slažem se sa Marijanom da se ovdje ne radi o vanjskim ranama, već se stvaraju crvene mrlje iznutra. Postoji i još jedno novo objašnjenje koje sam dobia od čovika koji je radia u zoološkom vrtu, a to je da se ta "prokrvljenost" plastorna može pojavit zbog naglo ubrzanog rasta kornjače zbog prekomjernog hranjenja i uvjeta za rast. Ja sam ovu kornjaču dobio krajem 10.miseca prošle godine i vjerojatno jest slučaj da kod mene ima bolje uvjete i dobiva odjednom više hrane nego kod prošle vlasnice, koja je držala kornjaču u premalom akvariju za toliku kornjaču, hranila je samo onim račićima i štapićima iz petshopova i nije znala da kornjači triba sunce (srećom, akvarij je držala kraj prozora s južne strane). Nije da je prežderavam, znam koliko bi im trebao davat hrane i što (već sam imao 2 crvenouhe kornjače prije 10 godina koje sam imao 7 godina i koje su narasle ogromne pa su ih moji dali u zoo), no vjerojatno je kornjača navikla na manju količinu hrane tjedno i baš mi se i čini mi se da je narasla u ovih 5-6 mjeseci kod mene znatno. Nadam se da je do toga, a ne do sepse...

Početni član
Početni član

See User information
Evo samo da napišem šta je konačno bilo za sve one koji se susretnu sa istim slučajem kod svoje kornjače...Bio sam do veterinara koji je rekao da bi trebalo kornjači izvadit krv jer je naizgled teško reć o čemu se radi, može bit više stvari od kojih je najgora infekcija krvi, to sam i napravio da budem siguran što je ili bar što nije. Nalaz krvi je bio uredu, tako da ostaje zaključak da se radi o prenaglom rastu kornjače, a možda i do pretilosti. U svakom slučaju, kornjača je na dijeti, meso jednom tjedno (kako bi i trebalo, no izgleda da ju je mater hranila mesom dodatno van mog nadzora), a ostale dane kuhana mrkva, rajčica ili salata, pokoji kukac koji naleti i ubacim ga u akvarij. Prokrvljenost plastorna se smanjila i tako su se te crvene mrlje povukle (još ne skroz, al ide k tome), a kornjača je aktivna ko i inače (to se nije promijenilo bilo nikako).

Pisano: 16.04.2016

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum