Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Odg.: Akvarijum za moje dve kornjace |
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Da bih akvarijum ucinio zanimljivijim pokusao sam i sa biljkama i sa ribama. Biljke definitivno nisu uspele, ali ribe jesu. I to sasvim dobro. Kornjaca se vec navikla na njihovo prisustvo i ne obraca paznju na njih. Prve ribe bile su: koi saran, barbusi, trihogasteri. Saran mi se bas svidjao, ali nije riba za akvarijum i po temperaturi ne odgovara kornjacama, tako da je on poslat u jezero kod prijatelja u hladniju vodu. Zatim su i ostale ribe otisle u biljne akvarijume, i pocinje malawi zurka. Nabavljeno 50 mpanga malaca, od kojih sad imam ozbiljno maticno jato i redovne mrestove. Kasnije su dodavane ostale vrste radi sarenila.
Dodaj datoteku: IMG_2015022323362.jpg (81.24 KB) IMG_2015022335102.jpg (58.51 KB) IMG_2015022349351.jpg (37.40 KB) IMG_2015022321984.jpg (47.29 KB) IMG_2015022343726.jpg (59.02 KB) IMG_2015022356407.jpg (77.80 KB) IMG_201502232389.jpg (56.01 KB) IMG_2015022337297.jpg (38.02 KB) IMG_2015022354539.jpg (76.84 KB) IMG_201502235789.jpg (51.43 KB) IMG_2015022317397.jpg (56.08 KB) IMG_201502232980.jpg (52.36 KB) IMG_2015022350527.jpg (42.24 KB) IMG_2015022315483.jpg (42.33 KB) IMG_2015022345413.jpg (51.61 KB) IMG_2015022310146.jpg (57.60 KB)
Pisano: 23.02.2015
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
I jedna malo poizdalje. Inace ja ne bih bio ja kad ne bih jos dodavao. Plan je da napravim fitofilter u komorama filtera koje se vide na ovoj slici. Tako bih bolje sakrio filter, izvukao nutrijente iz vode i postigao prirodan izgled. Inace imam crni poklopac, ali ce sa biljkama biti daleko bolje.
Ako negoga nesto interesuje neka pita. Pozdrav!
Pisano: 23.02.2015
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Vidim da si detaljno proučio sve prije sastavljanja akvarija.
Uživala sam u tvojim slikama, jako mi se sviđa akvarij. Vjerujem da i tvoje kornje uživaju. Spol određuješ prema prednjim noktima, ako su mali i kratki, kao i rep onda je ženka, ako su poput viljuške i dugi rep biti će muško, tako da bi i ovoj od dvije godine mogao odrediti spol. Isto tako ponašanje kornjača, ako se tjeraju i penju jedna na drugu moguće da su oba spola no meni se čini da imaš dvije ženke, ali to je samo pretpostavka prema onoj staroj slici, slika 56407. Za tehničke podatke će ti se javiti kori. Čime i hraniš? Poz.
Pisano: 27.02.2015
|
|||
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Ja se ne bih slozio, i bas mislim da imam dva muzjaka. Evo i zasto. Polna zrelost kod kornjace zavisi od njene velicine a ne nuzno od starosti. U vecini slucajeva ljudi obilno hraneci kornjacu uspeju da odgaje polno zrelu kornjacu odnosno kornjacu od 10+ cm za godinu ili dve dana, sto nije moj slucaj.
Ja sam naucen i licnim iskustvom i ozbiljnim tekstovima shvatio da je kod kornjaca najbolje da rastu sto sporije. I time se rukovodim pri ishrani. Kornjaca od dve godine ima tek nekih 8 cm i za mene je to odlican napredak. Vrlo malo za kornjacu drzanu u zatocenistvu ali sam se namerno trudio bas to da postignem. Vremenom ce kornjaca uz kvalitetnu ishranu i uvb spektar koji ima porasti ali mnogo zdravija nego ,,utovljene'' kornjace. Dalje, trudim se da ishrana bude izbalansirana koliko je moguce. Izbegavam masnu hranu zbog drugacijeg metabolizma kornjace, i one su u sustini mrsave, kakve i treba da budu da bi se uvukle u oklop. Takodje ne preterujem ni sa proteinskom hranom, bas da ne bih ubrzao rast oklopa koji treba natenane i pravilno da se razvija. Kornjace se nekada same nahrane ribom(ulove je), hranim ih takodje svim insektima i koje nadjem u okruzenju a i u prodaji je sada vrlo bogata ponuda zive hrane za gmizavce. Takodje ih dajem, verovatno najvise, biljke koje trimujem u biljnom akvarijumu. Takodje i sirovo povrce. U svakom slucaju imaju bolju ishranu nego ja
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Sve je to ok, iz slika se niti ne vide noktići i rep onako kao na doljnjoj slici. No ja imam ženku i mužjaka, moja ženka je duplo veća od mužjaka i ima upravo ta obilježja koja su navedena.
|
|||
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Tacno, ne vidi se. Bilo bi dobro da saznam sta su zbog agresije, meni bi iskreno dve zenke vise odgovarale zato sto u tom slucaju ne bi dolazilo do medjusobnih okrsaja. Doduse onda bi akvarijum bio mali za njih, ali se one svakako moraju preseliti u jezerce kao trajno resenje
Znam ova pravila, i za sad obe imaju obelezje zanke iako je starija kornjaca pomala za zenku. Sacekacu jos pa cu saznati.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Update
Dodaj datoteku: P113048.JPG (276.98 KB) WP_20160112_10_09_29_Pro.jpg (218.66 KB) DSC01583.JPG (195.88 KB)
Pisano: 18.01.2016
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Prekrasano, samo vidim jednu kornjaču, gdje je druga?
Jesi odredio spol? Mogu li ovu tvoju srednju sliku staviti na naslovnicu na fb-u?
Pisano: 18.01.2016
|
|||
|
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Nazalost uginula je pre par meseci, iznenada. Nije nikakve znake bolesti pokazivala, oklop savrsen, suncala se, jela, plivala kako treba, nos potpuno cist, disanje kako treba. Sve ok, i samo jedno jutro lezi na dnu i ne pomera se uopste. Ocigledno nije sve u uslovima, nekad jednostavno uginu bez nama ociglednog razloga.
Ostala je samo jedna, od 5 godina, i dalje ne znam pol, ali mi se sve vise cini da je zenka, kako ima vec 15 cm oklopa a nema velike kandze i dugacak rep, sto bi muzjak verovatno imao na toj velicini. Od ostalih stanovnika tu je jato neon tetri, dva skalara i cetiri heros sp. rotkeil, od kojih ce ostati jedan par posto su izuzetno velike ribe. Cilj mi je da napravim najbolji akvarijum za kornjace koji moze da se napravi posto do sad nisam video ni jedan koji zadovoljava estetske kriterijume. Prakticnih ima dosta, ali lepih nazalost ne. Postavka je nova, jos se formira, i tek ce da zasija u punom sjaju. Kao sto se vidi nema ovde nikakve fensi opreme, samo arcadia uva/b, filter obican trokomorni i grejac. Samo je potrebno mnogo zivaca, vremena i truda da to izgleda prirodno. Sledi sadjenje biljaka u pozadinu, da sve podseca na obalu mirne reke, sa doduse izmesanim biotopima, severne i juzne amerike, ali nema veze :D Ako hoces poslacu ti slike u punoj rezoluciji, samo ne znam kako ovde to da izvedem. Bice jos boljih slika, boljim aparatom, ovo je samo presek stanja :)
Pisano: 19.01.2016
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.