NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
12 korisnika su online (11 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 12

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Rasvjeta za novi smještaj
Regularni član
Regularni član

See User information
Lijepi pozdrav ekipi na forumu i redovnim članovima svaka čast na dobrom radu i volji u pomaganju drugima da započnu ovaj divan hobi. Pred četiri godine ste mi pomogli da postavim prvi smještaj i opskrbili me potrebnom literaturom i znanjem da započnem. Na tome vam hvala!

Kornjače su mi do sada u smještaju čije sam slike postavio još tada pred četiri godine: http://kornjace.com/modules/newbb/vie ... .php?topic_id=723&start=0
Do kraja ovog tjedna mi dolazi novi smještaj domenzija 125 cm dužine 45 cm širine i 55 cm visine; debljina stakla 8 mm. Puniti ću ga do 40-45 cm. Mene sada zanima kakva mi je rasvjeta potrebna (dovoljna) za akvarij tih dimenzija. Gore će bit poklopac visine 15 cm na koji ću montirati grla, pa me zanima koja je bolja opcija: halogenke ili štedne i koliko ih je potrebno na te dimenzije?

Unaprijed hvala!

Pisano: 18.06.2014
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Odg.: Rasvjeta za novi smještaj
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav, oprosti sto si ovako dugo cekao odgovor i hvala na lijepim rijecima!

Koristiti samo jedan tip rasvjete na akvariju nece biti dobro. Konkretno halogenke su primarno izvor topline za kopno i eventualno nesto malo UVA zracenja ako kupis posebnu halogenku za gmazove.
Stedne zarulje mozes kupiti u UVA-UVB verziji za gmazove no onda opet imas samo UVA-UVB bez potrebne topline. Dakle, na pitanje halogenke ili stedne odgovor je - oboje.

Za odrasle kornjace bi najbolja solucija bila da koristis kombinaciju lampe na zivine pare iznad kopna, npr. ExoTerra Solar Glo 125W i obicne neonke, recimo T8 30W 6500K za osvjetlenje ostatka akvarija. Ako se u buducnosti odlucis za ovu opciju ovdje imas opisano kako se Solar Glo treba instalirati: LINK

Druga opcija koju preporucam je kombinacija neonke Sylvania Reptistar 30W ili cak 36W ako ti stane i obicne spot lampe iznad kopna (npr. Philips spot 60W).

I treca, najlosija opcija je da koristis kombijaciju UVA-UVB stedne zarulje i obicne spot lampe/halogenke iznad kopna (u tom slucaju te dvije lampe moraju stajati tocno jedna pored druge iznad kopna da bi postigao zeljeni efekt). I onda za osvjetljenje ostatka akvarija mozes staviti jos 1-2 obicne jeftine stedne zarulje negdje po duzini akvarija.

Pisano: 09.07.2014
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum