NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
61 korisnika su online (19 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 61

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

« 1 (2)

Re: pomoc oko male sumske kornjace
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Luki wrote:
Kori puno ti hvala!Naucio sam vazne stvari.Sto se tice boravka cim kornjaca poraste i ojaca preselicu je na terasu(terasa je velika,puna biljaka,vazduh napolju nije zagadjen jer zivim u jako malom gradu,prekrio sam staklo-mnogo mi je pomoglo,kornjaca vise ne pokusava da bezi.Veceras cu zameniti piljevinu cistom zemljom za cvece,a sto se tice osvetljenja za koji dan cu terarijum premestiti na terasu na mesto na kom polovina terarijuma ima direktnu svetlost,a druga polovina hlad.Planiram da pocetkom jeseni kupim opremu za osvetljavanje,za sad imam lampu za grejanje.Samo jos jedno pitanje: kada budem isao na letovanje 10 dana cu kornjacu ostaviti na cuvanje,nisam siguran da li ce imati sunceve svetlosti,moze li joj skoditi ako 10 dana provede unutra bez sunceve svetlosti(sa lampom za grejanje)?
Jos jednom puno hvala!
Pozdrav!

Drago mi je da sam ti uspio pomoci, no imaj na umu da je ovo napisano samo mozda 1% onoga sto trebas znati za pravilnu brigu :)
Na terasi mozes izgraditi box za kopnene kornjace ako imas prostora, to bi bio idealan smjestaj za tvoju kornjacu, mislim na ovako nesto: LINK Taj prostor mozes ograditi daskama, ciglama...postoji puno mogucnosti, a nije skupo za izraditi.
Pazi da zemlja za cvijece koju ces stavljati nema u sebi umjetnih gnojiva.
Terarij nemoj seliti van jer ce ti se zbog efekta staklenika pregrijavati, po ljeti kada jos zagrije doslovce mozes skuhati kornjacu, to je jako opasno. Rađe stavi kornjacu u nekakvu veliku, pravilno uređenu plasticnu posudu, ili sklepaj okvir od dasaka i napravi navedeni box.
Racunaj da kopnene kornjace kao iskljucivi biljojedi imaju jako visoku potrebu za UVA-UVB zracejem, tako da bi kornjacu ili odmah trebao staviti van pod direktno sunce (dakle bez staklenog terarija kao prepreke), ili nabaviti odgovarajucu UVA-UVB zarulju. Ako ce kornjaca zivjeti vani pod pravim suncem vecinu vremena onda tih 10 dana cuvanja ne bi trebao biti problem. Iako ako dovoljno pametno slozis smjestaj kornjaca unutra moze imati posađeno bilje od kojeg ce moci prezivjeti. Samostalno nadolijevanje i promjena vode u posudi se moze "automatizirati" sustavom kap po kap.

Nije bas normalno da kornjaca ne obavlja nuzdu, sa cime si je do sada hranio i koliko cesto?

Pisano: 30.04.2014
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Ok.Napravicu boks.Hvala ti na odgovoru.Sto se tice hrane;hranio sam je maslackovim listom i detelinom(poslusao sam te i nisam je hranio povrcem).Svaki dan joj stavim pa ona pojede koliko moze.

Pisano: 30.04.2014

Moderator
Moderator

See User information
Kornjače imaju spori metabolizam. nekada vrše nuždu obilnije, nekada manje. Ovisi i o prehrani - što su jele, dal' je probavljivije ili teže.

Pisano: 01.05.2014
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
E onda je sve u redu.Hvala Cuki1!!!

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Da li blic od fotoaparata moze da im osteti vid?

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Citiraj:

Luki wrote:
Ok.Napravicu boks.Hvala ti na odgovoru.Sto se tice hrane;hranio sam je maslackovim listom i detelinom(poslusao sam te i nisam je hranio povrcem).Svaki dan joj stavim pa ona pojede koliko moze.

Ok, da li si u međuvremenu primjetio negdje izmet?

Maslacak i djetelina se mogu kornjaci dati povremeno, no s tim biljkama ne bi trebao pretjerivati cisto iz razloga sto su ti lako dostupne. Kopnene kornjace u prirodi imaju izuzetno raznoliku prehranu, procjenjuje se da godisnje pojedu i do 200 vrsta razlicitog bilja. Apsolutno svaka biljka koju kornjaci dajes ima određene dobre i određene lose sastojke, i kako se efekti tih losih sastojaka ne bi "nakupili" i stetili kornjaci trebas joj uvijek nastojati nuditi sto vise razlicitog bilja. Kako u zatocenistvu nikad nazalost ne mozes postici raznolikost kakvu kornjace imaju u prirodi moras paziti koje vrste biljaka dajes. Određene biljke uopce ne smijes davati jer primjerice sadrze toksicne sastojke. Sto sve smijes, a sto sve nesmijes davati svojoj kornjaci imas na ovoj stranici: www.thetortoisetable.org.uk
Ovo je najopseznija stranica o prehrani kopnenih kornjaca na kojoj ces naci najsuvremenije informacije po pitanju prehrane svoje kornjace. Moja preporuka je da prije nego ponudis bilo koju biljku uz pomoc googla nađes njen strucni naziv i provjeris na navedenoj stranici da li je sigurno davati tu biljku kornjaci. Biljke sa zelenom oznakom mozes uvijek nuditi, one sa narancastim samo povremeno, dok one sa crvenom oznakom treba izbjegavati.

Npr. strucni naziv maslacka je Taraxacum officinale, ako upises taj naziv u trazilicu navedene stranice vidjeti ces da ima narancasti status, sto znaci da ga nije dobro davati cesto. Razlog tome je sto sadrzi oksalate koji onemogucuju upijanje kalcija u kosti. Velike kolicine taođer mogu izazvati dehidraciju: LINK

Zatim djetelina (Trifolium) sadrzi dosta veliku kolicinu proteina pa je isto nije dobro cesto davati: LINK

Citiraj:

Luki wrote:
Da li blic od fotoaparata moze da im osteti vid?

Od par slika kornjaci nece nista biti, no ako mozes slikaj po danu pod pravim suncem gdje ti ne treba blic da kornjacu bespotrebno ne stresiras.

Pisano: 02.05.2014

Povremeno aktivan član
Povremeno aktivan član

See User information
Puno hvala,veoma si mi pomogao!!!!! Kornjaca je pocela da obavlja nuzdu i to veoma mnogo.Pogledao sam ove stranice i sad mi polako sve postaje jasno :D !!!

Pisano: 02.05.2014

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum