Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Kupovina kornjaca, opreme i cijene :) |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosli na forum!
Lijepo je sto se raspitujes prije kupovine kornjace, jer kada vecina ljudi sazna sto je sve potrebno i da kornjaca nije bas jeftin ljubimac odustane. Za pocetak treba biti svjestan da niti jedna vrsta kornjace ne ostane mala, sve vrste narastu do određene mjere. Po IP adresi djeluje da se javljas iz BiH gdje jedino mozes kupiti crvenouhe kornjace. Kada kupujes malu crvenouhu kornjacu ona ima oko 2-3 cm i ne trazi previse prostora, međutim u roku od 3-4 godine ta ce kornjaca dostici velicinu od minimum 20 cm i trebati puno veci i skuplji smjestaj. Ja cu ti napisati okvirne cijene kupovine akvarija za kornjacu u Hr. Za malu crvenouhu kornjacu ti treba: Akvarij 60x30x30 cm: 140 kn Unutarnji filter: 100-200 kn Grijac: 100-150 kn Lampa za grijanje: 0-50 kn (vecina ljudi ju vec ima) Posebna UVA-UVB rasvjeta za gmazove (neonka ili stedna sa odgovarajucim lampom): 200 kn Dakle, minimalni troskovi za skroz novi posten smjestaj male kornjace su negdje 70-100 eura. Za odraslu kornjacu: Akvarij 150x50x50 cm: 1500 kn Vanjski filter: 1000-2000 kn Grijac: 150-300 kn Lampa za grijanje: 0-50 kn UVA-UVB lampa: 300-1000 kn (za bolju rasvjetu) Za novi posten akvarij za odraslu kornjacu treba izdvojiti 350-650 eura. Cijene su u BiH vjerojatno nize od toga, i naravno uvijek postoje jeftinije uradi sam solucije, koristenje plasticnih korita umjesto akvarija, drzanje kornjace u vrtnom jezeru i sl. No u svakom slucaju pravilno drzanje kornjace u akvariju nije jeftino. Naravno postoje jos neke stvari o kojima treba razmisliti prije kornjace. Crvenouhe kornjace primjerice mogu zivjeti po 30-40 godina bez problema, uklapa li se taj ljubimac u tvoju buducnost? Kornjaca također nije ljubimac s kojom mozes lako putovati, imas li nekoga tko ce je cuvati kada tebe nece biti doma? Ako imas ukucane, slazu li se oni s tvojom odlukom na takvog kucnog ljubimca? Prije kornjace treba jako dobro razmisliti! Obavezno procitaj ove clanke: Crvenouha, zutouha i trostova kornjaca Smjestaj za vodene kornjace Prehrana vodenih kornjaca (popis)
Pisano: 27.11.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Hvala. :)
Pisano: 29.11.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
pozz,ovako udomila sam prije 2 god crvenouhu kornjacu bilo mi je zao zivila je u katastrofalnim uvjetima u 3 litre prljave vode a ona je vec bila dosta velika.posto neradim improvizirala sam sama neki smjestaj i kupila jeftine filtere jer kao sto sam rekla neradim.nedavno sam je pokusala udomit ali u dobre ruke ko se razumije i naravno nitko se nije javio.i sta cu posto ovo moje ima 90 l koje moram mijenjat jako cesto posto filteri nevaljaju skupila sam jedva novaca i kupila ovaj filter http://www.elegancereef.com/aqua-shop ... gory=745944&id=24157124.e sad me zanimaju vasa misljenja?ja sam nova u ovome i nemam pojma kako to ide jos ga nisam sastavila jer nerazumijem pise tu bijela vata a nisam ju dobila uz to.dali je potrebna ta vata?
Pisano: 08.01.2014
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Aktivan član
|
Nisam uspjela vidjet filter po linku jer mi prijavljuje da proizvod nije dostupan, ali tu bijelu vatu imas za kupit u vrecicama s tim da je rezes ili kidas kako ti treba. Nije skupa i ima je za puno izmjena. Gledaj da je sto vise rastegnes, odnosno da je u sto tanjem sloju da ti ne usporava protok vode. Ja sam je mijenjala jednom mjesecno. Ovakvo pakiranje ti je za cca godinu dana, a cijena je bila 11.45 kn u Pet centru. Jos je naljepnica s cijenom na toj vrecici .
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
hvala na odgovoru znaci to mi je potrebno :)filter se zove ovako Haqos EXPRO1200 Vanjski Filter.
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Pozdrav, Haqos Expro 1200 je jeftin kineski filter koji ce te posluziti, međutim od njega ne mozes ocekivati da ce te sluziti dugi niz godina poput Eheima, Fluvala i JBL-a. Po mom misljenju jedina dobra stvar kod tog filtera je cijena, po svemu ostalom zaostaje za skupljom konkurencijom i nije idealna solucija za dugovjecne zivotinje poput kornjaca. Ali u svakom slucaju primijetiti ces znatno poboljsanje u filtracji sa vanjskim filterom, samo ga se nauci pravilno odrzavati (ocuvanje bioloske filtracije). Sto se tice filter medija mozes ih slagati po volji, ali generalno treba ici od grubljeg prema finijem mediju. Voda u ovom filteru cirkulira na obrnuti nacin od standarda, zmazana voda ulazi u skroz gornju kosaru i putuje prema dolje. Prema tome u tu skroz gornju kosaru je uputno staviti najgrublji filter medij, obicno keramicke valjcice i prema dnu slagati sve sitnije i finije medije da ti filter izdrzi sto duze bez ciscenja. Ako bi stavljala bijelu vatu ona bi trebala u skroz donju kosaru na dno, međutim vecina ljudi izbjegava te najfinije filter vate jer su one prve koje se zastupaju i smanjuju filteru protok.
Pisano: 09.01.2014
|
|||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.