NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
75 korisnika su online (24 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 75

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

Smijem li zakopati kornjaču (čančara) ?
Početni član
Početni član

See User information
Dida je prije 3 dana iskopao kornjaču, (misleći da radi dobro) i stavio je ispod malog borića u rupu dubine 7,8 cm. Ja sam je za prvu ruku pokrio sa par krpa jer ju se bojim zakopati (zbog disanja).
Dakle moje je pitanje smijem li ju zakopati? (kornjaca je stara 10 godina)

Pisano: 13.12.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Re: Smijem li zakopati kornjaču (čančara) ?
Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro dosao na forum!

Odgovor nije bas tako jednostavan, trebat ces dati malo vise informacija da procijenimo kako je najbolje dalje postupiti.
Za pocetak napisi iz kojeg dijela Hr. se javljas, da li si negdje iz Dalmacije ili Primorja gdje ta kornjaca cijelu godinu zivi vani u vrtu? Jer hibernacija nije ista stvar u juznoj i sjevernoj Hrvatskoj. Vazno je da se kornjaca imala prilike pripremiti za hibernaciju, da nije nedavno hranjena i drzana negdje u kuci na toplome inace hibernacija moze biti fatalna ako kornjaca uđe u nju pune probave.
Kornjacu u svakom slucaju ne bi smio sam zakopavati, a ne mozes je niti sada ostaviti vani da se sama ukopa jer je vec zahladilo i nece imati energije sama se ukopati pa bi se mogla smrznuti. Najbolje bi bilo da kornjacu spremis unutra u neku supu/garazu/podrum gdje je hladno u kontroliranu hibernaciju. Dakle, idealna bi bila prostorija koja nije grijana, gdje se temperatura zimi krece 4-6 stupnjeva iznad nule gdje nema sanse da dođe do smrzavanja. Kornjacu mozes staviti u veliku kutiju koja na dnu ima 5-10 cm zemlje i ostatak ispuniti suhim liscem ili sijenom i ostaviti kornjacu da tu provede citavu zimu u potpunom mraku. Jos jedna stvar na koju treba paziti su glodavci, misevi i stakori ce izgristi i ubiti kornjacu tijekom hibernacije, tako da izbjegavaj prostorije u kojima znas da ima glodavaca. I naravno, nemoj na nju zaboraviti kada zatopli!

Početni član
Početni član

See User information
Javljam vam se iz Slavonije. Kornjača živi u vrtu svih ovih deset godina , a ovo sto ste rekli za hranu sa sigurnoscu mogu reci da nije "punog trbuha" . Postoji li ikakva mogucnost da je zadrzim vani posto mi se tako cini prirodnije ? Hvala vam nam odgovoru i dobrodošlici :D .

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Za cancaru u Slavoniji nije niti dobro da hibernira na otvorenome ako se radi o cancari ilegalno uzetoj iz prirode na moru koja potjece iz suptropske mediteranske klime. U Slavoniji je ostrija kontinentalna klima, zime su hladnije i duze nego na moru i to ima negativan utjecaj na organizam kornjace. Tako da bi je ti svake godine trebao spremati unutra u opisanu kontroliranu hibernaciju inace postoji opasnost da se kornjaca pre plitko ukopa i smrzne ili da dugorocno hladne i duge zime skrate zivotni vijek kornjace.

Pisano: 14.12.2013

Početni član
Početni član

See User information
Roditelji joj žive u slavoniji već 23-28 godina.
Hvala vam na savjetu kojeg cu svakako poslušati :D .
I ovom prilikom vam moram čestitati i reci da sam oduševljen vašim
radom kojeg ulažete da biste pomogli kornjačama , svaka vam čast :D .

Pisano: 14.12.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum