Pregledava ovu temu:
1 Anonimnih korisnika
Re: Pomoc! |
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Pozdrav i dobro dosla na forum!
O kojoj vrsti kornjace se konkretno radi? Predpostavljam da je Testudo hermanni? Da li znas podrijetlo te zivotinje? Da li je uzeta iz okolne prirode, iz uzgoja? Donesena sa godisnjeg iz Grcke, Afrike? Kako bi kornjaca imala normalan zivot o brizi kopnenih kornjaca ces morati jako puno nauciti. Kopnene kornjace kao biljojedi moraju boraviti na pravom suncu barem dio godine. Stoga je za pravilno drzanje takve kornjace potrebno imati vrtili barem veliku terasu na kojoj se moze sloziti smjestaj. Opisi uvjete u kojima trenutno drzis kornjacu, kakav si joj smjestaj slozila, koliko je velik itd...? Procitaj ovu temu, unutra sam pisao o osnovnim stvarima koje treba znati pocetnik u drzanju kopnenih kornjaca: LINK Sto se tice prehrane davati ovoj kornjaci povrce i voce je pogresno i dugorocno vodi do velikih zdravstvenih problema. Konkretno grasak sadrzi jako velike kolicine proteina koji kornjaci ostecuje bubrege i fiticnu kiselinu koja ometa metabolizam kalcija. Mrkva/sargarepa sadrzi oksalnu kiselinu koja također ometa metaolizam kalcija. Krumpir sadrzi glikoalkaloid solanin koji je za kornjace toksican. Kornjaci nece vjerojatno biti nista od toga sto si joj nekoliko puta dala pogresne namjernice, međutim prehranu trebas pod hitno promijeniti. Prirodna hrana ovih kornjaca su divlje trave i bilje. Sve sto trebas znati o prehrani imas ovdje: LINK Kornjaca uvijek treba imati plitku posudu s vodom na raspolaganju u koju bez problema moze uci i izaci. Posuda mora biti dovoljno plitka da kornjaca moze drzati glavu izvan vode kada je u njoj. Međutim kopnene kornjace ne piju vodu jako cesto iz razloga sto vecinu vode dobiju iz bilja kojim se hrane. Nije neobicno da kornjaca sada ne pije vodu, sto zbog stresa jer se nije jos privikla na nove uvjete, sto zbog hrane koju si joj dala.
Pisano: 29.08.2012
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Kornjaca je uzeta iz sume.. Drzim je u kutijici kraj prozora.. tu je preko celog dana izlozena suncu i svezem vazduhu. tu ce ziveti dok joj ne kupim terarijum. ili kako se to vec zove.. sada je jesen, gde da nadjem sve ove biljke?
pokusacu da pocnem to da joj dajem. Ne znam o kojoj vrsti kornjace se radi i nzm ni koliko ja stara. vrlo je mala. hvala..
Pisano: 29.08.2012
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Vrlo aktivan član
|
Citiraj:
Prema zadnjim informacijama koje imam i u Srbiji je nedavno zakonom zabranjeno uzimati kornjace iz prirode. Ovu kornjacu bi trebali vratiti na mjesto s kojeg je uzeta, a ako zelite kornjacu raspitajte se o pravilnoj brizi i nabavite jednu na legalan nacin iz uzgoja. Drzati kornjacu u kutiji su grozni uvjeti, a ukoliko kornjaci sredis terarij ako si ista procitala sto sam ti linkao shvatiti ces da to nije zivotinja za drzanje u stanu. Sto zbog nedostatka pravog sunca sto zbog toga sto je kopnenu kornjacu pravilno hraniti izuzetno skupo ako zivis u stanu. Trebala bi prakticki imati pun stan tegli s navedenim biljnim vrstama, a da bi rasle i preko zime imati i posebne lampe za bilje iznad tih tegli.
Pisano: 31.08.2012
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
to je testudo hermanni, mislim da je testudo hermanni boetgerri :)
Pisano: 22.08.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Dobar dan svima...Imam jednu dilemu koju nigde nemogu naci na forumu i razresiti je.Cuvam jednu kornjacu cancaru(nisam je uzeo iz sume ili nekih prirodnih stanicsta,vec sam je kupio u Pet Shop-u).Pitam se sta da radim ako se kornjaca u svom terarijumu preokrene na oklop a ja nisam tu,koliko dugo ona tako moze da izdrzi?
Hvala unapred na odgovoru...Ako imam jos nekih nedoumica javicu vam se. :)
Pisano: 24.08.2013
|
|||
|
||||
---|---|---|---|---|
Početni član
|
Opet ja...Nadam se da nisam dosadan xD...Setio sam se jos necega.Da li podloga kod moje cancare moze biti sacinjena od peska prekrivenog sitnim kamencicima,humusa i malo trine*poznata je kao podloga i za hrcka i zamorcice...?
Hvala unapred :D xD
Pisano: 24.08.2013
|
|||
|
Anonymous
|
|||
---|---|---|---|---|
Citiraj:
Pozdrav, U kojem PetShopu i kada ste kupili kornjacu? Bilo je nekih tema o podlozi za čančare,evo jedne:Podloga za čančere Predlazem da procitate i jednu jako dobru temu o čančarama da stvari budu jasnije:Članak-čančare |
||||
|
||||
---|---|---|---|---|
Moderator
|
Kornjača se i u prirodi okrene na leđa ukoliko se zakvači sa drugom kornjačom ili zapne o kamenili granje. Sama će se okrenuti kada skupi snage za to. podupire se glavom i prebaci na bok, te se tako okrene.
Pisano: 03.09.2013
|
|||
Ne treba se stidjeti priznanja da smo pogriješili, jer to drugim riječima znači da smo danas pametniji nego jučer. (A.Pope)
|
||||
|
You can view topic.
You ne moeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne moeš edit your posts.
You ne moeš delete your posts.
You ne moeš add new polls.
You ne moeš vote in polls.
You ne moeš attach files to posts.
You ne moeš post without approval.