NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
82 korisnika su online (32 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 82

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   3 Anonimnih korisnika

(1) 2 »

prvo da identificiram vrstu...
Početni član
Početni član

See User information
Pozdrav!

Pred par dana oluja je u dvorište mojih roditelja donijela malu kornjačicu, veličine cca 4-5 cm. Nisu ju mislili dirati, ali su se sažalili kada ju je dohvatila mačka i počela se igrati s njom, pa su ju smjestili u kutiju i zvali mene..Kornjačica je definitivno vodena, pa sam ju smjestila u akvarij veličine 100l u kojem imam samo nekoliko čistača i puževe.. Ribe za sad ne dira, samo gleda :)..Akvarij je fino zasađen, filtriran, postavila sam drvo po kojem se može uspeti do površine i improvizirala malenu platformu za prvu ruku..čini mi se da se osjeća ugodno, puno pliva, istražuje, jede Friskies hranu za kornjače a uvodim polako i druge stvari u prehranu po Vašim uputama..
Odlučili smo ju zadržati (ukoliko nije neka zaštićena vrsta pa to nije dozvoljeno) i želim joj osigurati najoptimalnije uvjete.
Prvo dakle, molim pomoć u identifikaciji, meni se čini da je riječ o žutouhoj - dakle, ima izražene žute pruge na glavi, ali buni me malo boja oklopa koja je u vodi sivkasta a izvan nje gotovo crna i izraženi nazubljeni greben sredinom oklopa.
Postavit ću koju fotku naknadno, za sad ovoliko..

btw, pohvala za Vaše stranice, puno su mi pomogle da se snađem u prvi mah...

Pisano: 12.08.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Anonymous
Re: prvo da identificiram vrstu...
Citiraj:

Pisano od: kudra
Pozdrav!

Pred par dana oluja je u dvorište mojih roditelja donijela malu kornjačicu, veličine cca 4-5 cm. Nisu ju mislili dirati, ali su se sažalili kada ju je dohvatila mačka i počela se igrati s njom, pa su ju smjestili u kutiju i zvali mene..Kornjačica je definitivno vodena, pa sam ju smjestila u akvarij veličine 100l u kojem imam samo nekoliko čistača i puževe.. Ribe za sad ne dira, samo gleda :)..Akvarij je fino zasađen, filtriran, postavila sam drvo po kojem se može uspeti do površine i improvizirala malenu platformu za prvu ruku..čini mi se da se osjeća ugodno, puno pliva, istražuje, jede Friskies hranu za kornjače a uvodim polako i druge stvari u prehranu po Vašim uputama..
Odlučili smo ju zadržati (ukoliko nije neka zaštićena vrsta pa to nije dozvoljeno) i želim joj osigurati najoptimalnije uvjete.
Prvo dakle, molim pomoć u identifikaciji, meni se čini da je riječ o žutouhoj - dakle, ima izražene žute pruge na glavi, ali buni me malo boja oklopa koja je u vodi sivkasta a izvan nje gotovo crna i izraženi nazubljeni greben sredinom oklopa.
Postavit ću koju fotku naknadno, za sad ovoliko..

btw, pohvala za Vaše stranice, puno su mi pomogle da se snađem u prvi mah...

Svakako stavi slike,da budemo sigurni.
Slikaj kornjacinu glavu iz profila obavezno.
Dosta kornjaca ima bas zute pjege/tocke/sare po glavi pa ima vise mogucnosti...

Početni član
Početni član

See User information
slike

Dodaj datoteku:

jpg  P1010161.JPG (117.12 KB)
3001_5209097e0991b.jpg 640X480 px

jpg  P1010165.JPG (137.64 KB)
3001_520909a281f75.jpg 640X480 px

jpg  P1010132.JPG (139.92 KB)
3001_520909c558ff7.jpg 640X480 px

jpg  P1010139.JPG (95.86 KB)
3001_520909d6ebbb6.jpg 640X480 px

Anonymous
Bok,

to je obicna mosusna kornjaca-Sternotherus odoratus

One ne zive kod nas pa kornjacu nikako nemoj vracati u prirodu.
Vjerojatno je neciji odbaceni kucni ljubimac ili je kornjaca pobjegla...
Inace tu kornjacu se obicno predlaze pocetnicima za drzanje(nije zahtjevna za drzanje).

Početni član
Početni član

See User information
To je dakle to :) dok je trajao foto-sešn plivala je posvuda, jela puževe, hrvala se s biljkama...jako je aktivna..
Hranim ju pomoću grančice na koju nabodem klopu, to joj se čini mi se sviđa..
Iz viđenog nameću mi se dva hitna pitanja:
U akvariju su uobičajene akvarijske biljke, nana, neke trave, vodena kuga..mogu li biti otrovne? Ako mogu, hoće li ona znati da su joj štetne pa ih pustiti na miru?
Puževi su joj očigledno mljac i ima ih podosta, koliko obroka da joj onda ja dajem jer očigledno se i sama pobrine u nekoj mjeri?

Početni član
Početni član

See User information
Pročitala sam članak, i oduševljena sam, gotovo da su do detalja opisani uvjeti u ovom postojećem akvariju, jedino mi nije potpuno jasno da li je dovoljno panjevima i platformama u akvariju osigurati mjesta za odmor, ili je nužan baš terarijski tip smještaja, sa suhim tlom, šljunkom i sl..?

Anonymous
Klasicne akvarijske biljke(rogolist,kuga,vodena leca...)nisu otrovne,no sternotherus odoratus je zapravo karnivorna vrsta pa kornjacu bilje nece zanimati...
Puzeve mozes uzgajati u nekom malom susjednom akvariju,zajedno sa zivorotkama,kozicama ako ne zelis da ti samo nestaju preko noci
Sto se tice kopna stvar je u tome da se mosusna nece cesto suncati na kopnu,ali ce dosta vremena provoditi odmarajuci se pri povrsini vode,na panjvima,visiti po granama itd...
Na internetu ima stvarno dosta primjera kopna,"odmaralista"od panjeva itd...evo npr:

DIY Turtle Basking Platform

DIY Turtle Basking Platform 2

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Pozdrav i dobro došla na forum!

Mosusne kornjace se tek posljednjih 2 godine masovno uvoze u Hr. i do sada se jos nitko nije javio na forum da je nasao ovu vrstu u prirodi, no izgleda da su ljudi i njih vec poceli bacati u prirodu. Od kuda se tocno javljas?

Ovo je vodena kornjaca tako da ti ne treba terarijski tip smjestaja, dovoljno je da spustis malo razinu vode u akvariju i ubacis panj ili dva koja ce viriti van vode kao kopno. Od opreme ces jos morati staviti lampu za grijanje kopna (spot lampu/reflektoricu), filter i grijac predpostavljam vec imas.
Kako ce kornjaca rasti mozes ocekivati zrtve među ribama i biljem...
Kornjaca ce ti u sljedecih tjedan-dva pocistiti sve puzeve iz akvarija jer im je to ipak specijalnost. Kada vise nece biti puzeva mozes ju poceti hraniti jednom svakih 1-2 dana s hranom s ovog popisa (samo "proteinski" dio): Prehrana vodenih kornjaca (popis)

Početni član
Početni član

See User information
Puno hvala!!
Već sam prilagodila akvarij na način da sam sve panjeve iz dva akvarija instalirala u ovaj jedan, sutra ću premjestiti ribe u drugi, jedino bih voljela da mogu ostaviti ancistrusa...mislite da mogu?

Vidim da je za bilje zainteresirana uglavnom samo destruktivno :) neka je, za sada...šteta bi bilo sad ogoliti akvarij od bilja jer super izgleda ovako natrpan korijenjem i granjem :)

Puževa će bit iz ovog drugog akvarija, već sam iz njega prije par godina othranila par crvenouhih od susjede..

Pumpa je jaka, ima grijač, složila sam i plutajuću naplavinu u jednom kutu akvarija, to joj je hot-spot!!

Pretpostavljam da kvalitetu vode dalje nastavljam održavati kao do sada, možda uz pojačano mehaničko čišćenje? Trebam li neke posebne dodatke za vodu? Vitamin D?

Dobra je stvar što je poklopac na ovom tanku visoki, home-made, tako da ima oko 20 cm od površine vode (kada je pun) do lampe..mislim da onda ne trebam spuštati razinu vode?

Ja sam u Zagrebu, a kornjačica je nađena u vrtu mojih roditelja u Zaprešiću, pronašli su nekidan nakon oluje dok su čistili, misle da ju je donio vjetar :)

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ako je ancistrus vec dovoljno velik da ga kornjaca ne moze pokusati progutati u jednom zalogaju mozes ga ostaviti s njom u akvariju. Ako se radi o malom ancistrusu, u slucaju da ga kornjaca pocne gutati bi joj se mogao zaglaviti u grlu zbog bodlji koje ima u skrgama.

Kod kornjace je najvaznija jaka bioloska filtracija, biljke koje kornjaca potrga bi svakako bilo dobro izvaditi prije nego istrunu. Isto vrijedi i za ostatke hrane, eventualnu nepojedenu hranu mozes vaditi van mrezicom za ribe. Usisavanje dna prilikom izmjene vode je također potrebno.
Od dodataka u vodu trebas samo stavljati akvaristicko sredstvo za pripremu vode kada mijenjas vodu.
Vitamini se nikada ne stavljaju u vodu jer ne postoji nacin da se upiju u tijelo kornjace. Kada se daju vitamini daju se iskljucivo putem prehrane. No uz pravilnu prehranu ne moras davati dodatne vitamine. Dovoljno je da kornjaciu hranis sa nekim kvalitetnijim granulama npr. Tetra ReptoMin koje sadrze brojne vitamine i minerale ukljucujuci kalcij i vitamin D3.

Ako ti stane spot lampa u poklopac bez spustanja razine vode mozes ostaviti akvarij napunjen do vrha. Samo sam zaboravio jos napomenuti, trebala bi u poklopcu nekako rijesiti ventilaciju. Ako mozes ostavljaj dio poklopca uvijek malo otvorenim ili ugradi ventilacijske otvore.

Sreca je sto ste nasli ovu kornjacu, jer vrlo vjerojatno ne bi prezivjela vani na 40 stupnjeva na suhom.

Pisano: 13.08.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum