NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM GALERIJA KONTAKT

Registrirajte se na Kornjace.com!    Login  
Main Menu
Who is Online
49 korisnika su online (10 korisnika pregledavaju Forum)

Članovi: 0
Gosti: 49

više...
O kornjacama

Aktualno u forumu

Pregledava ovu temu:   1 Anonimnih korisnika

« 1 2 3 (4)

Re: Akvarij 100x50x50
Aktivan član
Aktivan član

See User information
Imam još samo jednu dilemu u vezi tih rupa za ventilaciju. Zanima me koliko ih moram izbušiti na poklopcu? Da li o broju tih rupa ovisi visina temperature zraka? Da li će mi temp zraka biti niža ako izbušim više rupa jer će zrak vjerojatno brže i više cirkulirati, odnosno, da li će biti viša ako imam manje rupa? I da li ima razlika između rupa izbušenih sa strane na bočnim stranicama ili na gornjoj strani poklopca? Kako da rasporedim te rupe za ventilaciju, ima li uopće kakvo pravilo ili je samo bitno da zrak cirkulira?

Pisano: 12.05.2013
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Vrh

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Vazno je da ima dovoljno rupa za ventilaciju da ti se barem preko dana (kada lampa gori) ne stvara kondenzacija po staklu iznad vode i unutar samog poklopca.
Ventilacija i opcenito funkcionira zahvaljujuci zagrijavanju zraka uz pomoc lampi. Topliji zrak postaje laksi, dize se i izlazi kroz rupe za ventilaciju pri vrhu poklopca, a zamjenjuje ga hladniji zrak koji iz okoline ulazi u poklopac. Pravilna ventilacija u terarijima se obicno slaze na nacin da se npr. na lijevu bocnu stranicu ventilacijski otvor stavi pri dnu a na desnu bocnu stranicu pri vrhu (dijagonalna ventilacija):

Smanjena slika

Sa klasicnim akvarijskim poklopcem nije bas moguce sloziti toliko ucinkovitu ventilaciju, ali svakako je moguce probusiti dovoljno rupa.

Ako ces koristiti one uobicajene okrugle mrezice sto se stavljaju za ventilaciju promjera 3-3.5 cm vjerujem da bi bilo dobro staviti negdje 20-25 takvih otvora. Ali u svakom slucaju ces sama morati vidjeti da li je dovoljno jer ovisi o jacini lampi koje ces unutra koristiti, razlici izmjeđu temperatura zraka u akvariju i okoline itd.
Gdje ces stavljati te otvore je tvoj izbor, mozes ih stavljati i sa strane ili gornju stranu. Teoretski bi bilo pametno staviti veci broj otvora na gornju stranu gdje ce izlaziti topli zrak, a samo par primjerice iza ili na bocne strane gdje ce ulaziti hladni zrak. Iako s obzirom da se ne radi o velikoj udaljenosti nema velikog utjecaja kao kod pravog terarija.

Pisano: 13.05.2013

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Znači koliko sam shvatila, zapravo ću sama morati kontrolirati temperaturu zraka i ventilaciju da se ne stvara kondenzacija. Stavim par rupa, pa onda povećavam broj rupa dok ne postignem ono što moram. E sad po tvojoj procjeni, preporuci, za akvarij mojih dimenzija, koju jačinu lampe da koristim? Kod mene u stanu temp zraka je više manje stalno oko 20 - 22 stupnja. Lampu mislim staviti na sredinu poklopca tako da se održava toplina zraka po cijelom akvariju pošto mi grane svugdje strše pa da bude svugdje ista toplina. Što se tiče otvora za ventilaciju, kupila sam zračnike s mrežicom promjera 4,7 cm.

Mislila sam da će poklopac biti prava sitnica naspram svemu do sad, a sad vidim da će mi to biti najteži dio posla. U svemu ovome najteže mi je postići toplinu zraka, čak mi je to problem i sad u malom akvariju, jer kažem... temp zraka u mom stanu je uvijek dosta niska. Što mi je činiti?

Pisano: 13.05.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Da, to ti je nasigurniji nacin ako vec imas priliku naknadno busiti rupe.
Jacina lampe ovisi o udaljenosti od kopna, iz mog iskustva lampa halogena lampa od 50W na 30 cm iznad kopna postize 30-35 stupnjeva na kopnu. To je isto nesto sto ces sama trebati namjestiti, ali u svakom slucaju obrati pozornost da ju postavis dovoljno daleko od kopna da kornjaca ne moze doci u direktan kontakt s njom i opeci se. Lampu usmjeri prema najvecem kopnenom dijelu da kornjaca ima "hot spot" na kojem se moze zagrijati. Na taj nacin ce kornjaca imati vise izbora mjesta za suncanje, toplijih i hladnijih.

Kolika ce ti biti udaljenost od kopna do poklopca?

Sada preko ljeta vjerojatno neces imati problema sa temperaturom zraka, a po zimi je uvijek u poklopac moguce dodati infracrvenu lampu, keramicki grijac, grijaci kabel ili grijacu foliju: LINK ako ce stvarno biti potrebno.
Nemoj se uzrujavati ako neces moci postici da ti temperatura bude uvijek u stupanj tocna jer ce uvijek oscilirati ovisno o okolini. Vazno je da kornjaca ne bude na hladnom i na propuhu.

Pisano: 14.05.2013

Aktivan član
Aktivan član

See User information
E sad što se tiče poklopca, jučer mi je baš stigao ovaj koji je bio u izradi, i čovjek me totalno krivo shvatio, unatoč tome što sam mu poslala mail, slike i sve. Izradio je običan poklopac koji samo doslovno poklopi akvarij i nema nikakvu visinu tako da će sad udaljenost od poklopca tj. lampe i najviše grane koja strši, biti premala (niti blizu 30 cm). Sad ću morati staviti lampu u sredinu jer inače će kornja možda i moći doći do nje kad onako ispruži vrat. Naravno da ću pripaziti da kornjača ne može dodirnuti lampu, na to računam, obavezno. Ne znam ni kako ću sada s rupama za ventilaciju. Nešto ću morati iskemijati. A joj...

Što se tiče zime i ljeta, akvarij ću radije složiti prema zimskim uvjetima jer mi je važnije da zimi postignem odgovarajuće temperature za kornjaču. A kroz ljeto ću lako, ionako je ovdje pakleno vruće samo nekih mjesec dana, eventualno dva mjeseca. Ali kažem, kod mene u stanu je uvijek malo hladnije pa kroz ljeto neće biti problem, više me brine zima kad se vani spusti na -10 do - 20 stupnjeva. Na propuhu kornjača nije, to nikako, uvijek pazim kada provjetravam prostorije.

Kori, ispričavam se što te toliko gnjavim i sorry na podužim postovima svaki puta, ali još uvijek imam toliko pitanja i nedoumica, da jednostavno moram pitati. Po ne znam koji put, puno hvala na svim savjetima. Jedva čekam da izrada tog akvarija završi i da napokon možemo kornjača i ja uživati u njemu. A i financijski me već polako izluđuje sve to... Sad ovo, pa ono, pa onda se sjetim da još i ono treće... hehe

Pisano: 15.05.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ne mora ti visina poklopca biti 30 cm jer mozes reflektoricu instalirati tako da dijagonalno imas odgovarajucu udaljenost lampe od kopna. Ako mozes postavi slike tog poklopca da vidimo da li ga je moguce kako modificirati.
Samo polako, kornjaca je jos mala i starom smjestaju nista za sada ne fali, s vremenom ce sve sjesti na svoje mjesto. Kroz godine drzanja kornjace ces napraviti brojne promjene na akvariju i stalno nesto poboljsavati, tako da gledaj na to kao na hobij, ne veliku brigu. Ti si sada na pocetku i to sve nazalost jako puno kosta. Zato ja uvijek preporucam da se sve stavi na papir i isplanira prije nego se upustis u to. Bez obzira na sve dodatnih troskova uvijek bude, sitnice se nakupe. Meni je drago da sam ti uspio pomoci, dugi postovi nisu problem jer su u dosta slucajeva neizbjezni, samo mi je zao sto ne stignem uvijek brzo odgovoriti.

Pisano: 16.05.2013

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Ne, ne, ne... nikako ovo ne shvaćam kao obavezu ili brigu. Dapače, lijepo mi je i znam da kad jednom krenem s tim, stalno ću nešto poboljšavati, dodavati itd. Samo... izluđuje me to što učim na greškama, i to svojima. Napravim nešto, pa vidim da nije ok, i onda moram ponovno. Nadam se da će se sve isplatiti i da ću od jednog dana uživati u toj divoti u kutu moje dnevne sobe (i moja kornjača naravno).

A sad poklopac... evo slika. Prve dvije slike su taj poklopac tj. to su vrata. To je onaj materijal od čega se rade vanjska ulazna vrata. Mislim da taj čovjek uopće nije ni imao forex pa je izradio ovo. Ove rupe sam napravila da unutra sjednu cijevi od filtera. Nisam to uopće tako zamišljala, htjela sam normalan poklopac tipa kakvi se spominju na www.akvarij.net (bio je badava, pa ono, malo mi je lakše). Sad razmišljam da jednostavno kupim forex i da mi dečko to izradi (nije to neka filozofija). Tako sam morala odmah, a ne kaj sam sad izgubila mjesec dana bezveze. Druga slika je iverica debljine 2 cm od koje sam privremeno htjela izraditi poklopac. Također izbušene rupe da sjednu cijevi od filtera i rupa na sredini za lampu, još samo moram napraviti rupe za ventilaciju. Zadnje dvije slike su slike akvarija s tim poklopcem od iverice. Izgledalo je super kad smo isprobavali. Jako mi se svidjelo. Mogu li od te iverice ostaviti poklopac? Da li bi to bilo funkcionalno? Ivericu mi uopće nije problem nabaviti pa kad se natopi vlagom ili što, mogu nabaviti novu, izbušiti sve te rupe i to je to.

I još samo za kraj posta... ako ovo ništa neće biti ok, i ipak se odlučim za forex, gdje se on može kupiti? Zvala sam 6 dućana građevinskim materijalima ovdje kod nas i nigdje ga nema, ubiti prodavači nisu ni znali što je to kad sam pitala. Ima li Bauhaus? Planiram drugi tjedan skoknuti do Zagreba (na zapad) pa da usput i to obavim.

Pomogao si mi jako jako puno i stvarno hvala na tome. A što se tiče brzine odgovaranja, kad god da odgovoriš, nije bitno, samo da riješiš moje dileme. Osim naravno ako kornja nije bolesna, onda treba hitan odgovor. Pozz

Dodaj datoteku:

jpg  p1.jpg (42.97 KB)
2213_519531b6a852b.jpg 415X312 px

jpg  p2.jpg (46.64 KB)
2213_519531c103253.jpg 415X312 px

jpg  p3.jpg (32.01 KB)
2213_519531cabc4cf.jpg 415X312 px

jpg  a1.jpg (54.61 KB)
2213_519531e2800e1.jpg 415X312 px

jpg  a2.jpg (61.93 KB)
2213_519531ea5013c.jpg 415X312 px

Pisano: 16.05.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Svi ucimo na greskama, samo je vazno da zbog gresaka zivotinje ne ispastaju sto kod tebe svakako nije slucaj.
Pvc stolarija nije los materijal za poklopac, ali je toliko skup da do sada nisam jos vidio da je itko radio poklopac od toga. Koliko vidim tebi taj poklopac sjeda direkt na staklo. Mogla bi ga modificirati na nacin da između poklopca i akvarija ubacis jedan okvir od drva visine 10-ak cm i na tom okviru izbusis potrebne rupe za ventilaciju.
Mozes i ivericu ostaviti kao poklopac, samo racunaj da iverica upija vlagu jako dobro i pritom se napuhava. Postoje i drvene ploce koje puno bolje podnose vlagu od iverice da ju ne moras stalno mijenjati. Ono sto je kod ovakvog poklopca neprakticno je da svaki put kada trebas pristupati u akvarij moras skidati cijelu plocu koja nije bas lagana, trebala bi si napraviti manja vratasca gore onda. Također je nedostatak sto kada skines poklopac maknes si rasvjetu pa ne vidis dobro sto radis po akvariju. Kako si samo polozila poklopac na rubove opasno je da ne padne u akvarij u slucaju da se pomakne. Dakle u buducnosti bi bilo puno sigurnije da uzmes dva centimetra duzu i siru dasku, i da na rubove daske fiksiras letvice 2x2 cm kako ti poklopac ne bi mogao spuznuti iz polozaja.
U Zagrebu svi forex narucuju u Neon centru: LINK
Bauhaus i cini mi se Pevec isto drze ploce forexa, ali ne rezu i vjerojatno su skuplji. U Neon centru se pak ceka par dana da ga skroje na zeljene dimenzije.

Pisano: 18.05.2013

Aktivan član
Aktivan član

See User information
Mislim da ću odustati od ovog pvc poklopca, jer je dosta debeli i ne možemo ni rupe izbušiti za ventilaciju, a i nekak mi se ne sviđa. Podsjeća me na vrata. Što se tiče iverice, nisam je postavila na rubove akvarija, već na gornja pojačanja akvarija, tako da nema kam skliznuti i ne može nikako pasti u akvarij. Nekak si mislim ostaviti za sad taj poklopac... baš ću evo danas upaliti grijač u vodi i lampu, pa ću izmjeriti temperaturu zraka. Ako bude kako treba i ako ventilacija bude ok, stavit ću kornjaču unutra. Kornjača nek uživa, a ja ću se baciti na traženje forexa. Našla sam ovdje u Čakovcu jednu firmu koja se bavi izradom reklamnih ploča i natpisa od forexa, pa bi mi čak išli na ruku da prilikom nabave forexa za svoje potrebe, za mene naruče i prodaju mi ploču kakvu trebam. Poslala sam im upit za cijenu, pa sad čekam da vidim kaj će mi reći. Za vikend najvjerojatnije idem u Zagreb, pa ako ova solucija kod mene ne upali, uzet ću forex u Zagrebu. Hvala na info gdje ga mogu kupiti. Pevec kod nas nema takve ploče, tj. nitko kod nas nema takve ploče. A rezanje nam neće biti problem, to se može ubodnom pilom ili mogu odnijeti na posao pa mi kolega izreže kako trebam.

Pisano: 19.05.2013

Vrlo aktivan član
Vrlo aktivan član

See User information
Ok, ta ploca od iverice ti definitivno moze posluziti za pocetak dok ne odlucis sto ces, pogotovo ako nema opasnosti da upadne u akvarij.

Pisano: 19.05.2013

You can view topic.
You ne možeš start a new topic.
You cannot reply to posts.
You ne možeš edit your posts.
You ne možeš delete your posts.
You ne možeš add new polls.
You ne možeš vote in polls.
You ne možeš attach files to posts.
You ne možeš post without approval.
You ne možeš use topic type.
You ne možeš use HTML syntax.
You cannot use signature.
You cannot create pdf.
You cannot get print page.

[Detaljna pretraga]

NASLOVNA O KORNJAČAMA O NAMA FORUM DOWNLOAD KONTAKT

Copyright 2015 by www.Kornjace.com  |  Powered by Viva Chelonia © 2015 Viva Chelonia  |  Design by 7dana Impressum